måndag 30 mars 2015

Får man säga vitlök?


I en grupp på facebook skrev en person följande:

"Varför får man inte säga negerboll, när man får säga vitlök?"

Detta inlägg engagerade väldigt många och det blev ca 50 kommentarer av skilda slag. Sen försvann ämnet av okänd anledning, kanske anmält för olämpligt innehåll, kanske någon gått över gränsen i sin kommentar. Det skrivna ordet tolkas olika och det är inte alltid helt lätt att få fram det man vill säga i en kort mening.


Men varför får man inte säga negerboll?

N-ordet är rasistiskt och nedsättande för mörkhyade personer och bör inte användas. Det respekterar de allra flesta. Men borde man inte kunna använda ordet när det gäller en kaka, en söt godbit?

I nya SAOL finns inte ordet negerboll med längre, det används sällan och anses stötande, allt detta enligt en artikel i DN.


Själv tycker jag hjärtligt illa om vissa ord. Skulle jag hamna på ett äldreboende, vill jag absolut inte kallas för brukare eller kund. Tycker att det är förfärliga ord. Istället vill jag vara kommunens som allra käraste hyresgäst.

Ha det gott!


12 kommentarer:

Yvonne sa...

Brukare är ett förfärligt ord,tycker jag.Innefattar både missbrukare och förbrukad.Ajajaj!
Vitlök tycker jag inte om(att äta alltså)men däremot negerbollar.Hoppsan,där kom fula ord!

Anders sa...

Ett ord som jag tycker väldigt illa om är "l*ppj*v*l". Används ofta i pluralis i hockeysammanhang av både lagledare och supportrar såväl norr- som söderifrån.

Yvonne sa...

Håller med Anders.
Vi som kommer ifrån inlandet i norr,nämligen Lappland är ju så bra folk!

Annica sa...

Blodapelsiner låter tydligen för otäckt, så numera kallas de röda apelsiner; negerbollar ska heta chokladbollar och ve den som råkar säga lappar och zigenare om samer och romer.
Vi håller på att bli det absolut mest mesiga och kompromissande landet i världen p.g.a. vår rädsla att någon/några ska ta illa upp. I Sverige blir ju alla ständigt så kränkta över allting.
Och vissa av våra lagar och seder börjar (smyg)anpassas för att stämma med andra religioner och kulturer.
Vilka andra länder gör det?

Ordet `brukare´ borde förbjudas! Det är hemskt!

Gunnel sa...

Yvonne: Ja, brukare är ett förfärligt ord och bör inte användas inom vården. Jag använder sällan vitlök och är heller inte så förtjust i negerbollar. (Att äta alltså.)

Anders: Jag håller med dig. Det är faktiskt kränkande på riktigt. Men vem klarar av att uppfostra hockeyfolk och hockeyfans. Uttrycket "Vi spelar som kärringar", hatar jag.

Annica: Röda apelsiner istället för blodapelsiner känns fånigt.
Undrar hur han/hon tänkte som kläckte förslaget.

Håller med dig om att vi är lättkränkta och rädda för att någon ska bli sårad och därför lyckas vi göra problem av det som annars inte borde vara problem.

Peter sa...

Lappj.... är inte så trevligt kanske men när våra sörländska kompisar från Skansen skanderar skoterraggare från läktaren finns det ett uns av humor i det hela.

Gunnel sa...

Peter: Skoterraggare hör till de accepterade orden. Tror att raggarna själva gillar det och än så länge sårar det ingen. Men vem vet, en del ord som används idag kan vara olämpliga i morgon.

Anders sa...

Lappj... används som sagt ofta inom hockeyn, t o m av journalister när de citerar ledare. Tänk om de sagt negerj..., judesv... eller zigenarj... i stället? Vad hade reaktionen blivit då? Kränkningarna är väl lika allvarliga i alla de här fallen? Eller vari ligger skillnaden?

Gunnel sa...

Antar att du citerar Luleå Hockeys ledare som i sin tur citerade Djurgårdsklacken, tror jag. Har bara sett en rubrik, inte läst. Men när man citerar någon måste man väl få använda det ord som sägs. Använde han orden i annat sammanhang var det inte särkskilt klokt.

Anders sa...

Det var Per Ledin som citerades: "Alla hatar oss lappjävlar" hade han sagt enligt journalisten. Men - jämför gärna med de andra kränkningsorden. Frågan varför just Lappj... accepteras och inte de andra? Varför är det tillåtet att ge sig på just vår egen minoritet?

Gunnel sa...

Anders: Tror inte riktigt att ordet accepteras längre annat än i hockeykretsar, där man är långt ifrån rumsren. Råttet är mågat som samme Ledin uttryckte det.

Anders sa...

"Får man säga romrussin?" läste jag i DN.