torsdag 26 juni 2014

Jag luktar Luleå


"Farmor, du luktar Luleå", säger mitt yngsta barnbarn och ger mig en kram. Jag undrar lite över vilken doft jag sprider, men eftersom hon gillar att sitta i mitt knä kan den inte vara helt frånstötande.


När man kommer till Stockholm blir man som lantis alltid chockad över biltrafiken. Det är bilar framför, på båda sidor och bakom. Man kör med en hastighet av 5 kilometer i timmen. Bromsar, stannar och kör någon meter ibland, bilresan genom storstan är ångestframkallande.


I Sverige prisas och äras musiker och skådespelare, idrottsstjärnor och ledare, men vardagskämpen Pelle som dagligen åker i Stockholmstrafiken får aldrig den uppmärksamhet han förtjänar.

Det borde anordnas en gala för vardagshjältarna, för Pelle i trafiken, för Kalle som städar efter fyllskallarna i stan och för Asta som sliter i äldrevården. Ge dem en extravecka ledigt och ett redigt tack för väl utförda uppgifter. 

Mera uppmärksamhet till vardagskämparna tycker jag som sitter här framför datorn och luktar gott. Jag luktar Luleå.

Ha det!

5 kommentarer:

Anders sa...

När man kör bil i en främmande storstad händer alltid det du illustrerat på bilden; man hamnar bakom en hög lastbil så att man inte har en chans att se vägskyltarna som visar vilken fil man ska ligga i.

Händer mot förmodan inte detta uppstår scenariot att man står fastklämd i en mittfil med en tjutande och ljusblinkande ambulans bakom sig.

Om man kör i Oslo på biltomma gator upptäcker man plötsligt att det är den 17:e maj och paraden och orkestrarna som dyker upp ur det blå måste dela på sig och gå runt ens svenskregistrerade bil.

Annica sa...

Intressant det där med Lule-lukten... Borde inte LTU göra en undersökning om den?

Det är en gåta att folk vill bo och trängas i huvudstaden. I februari för några år sedan satt jag i liknande bilkö en fredag, i värsta eftermiddagsrusningen. Avgaserna (inversion) från alla snigelkörande fordon höll på att ta kål (KOL!) på mig.

Alla Pellar, Kallar och Astor har även gjort sig förtjänt av ett lönelyft.

Gunnel sa...

Anders: Det är precis som du skriver. När man hamnar bakom en lastbil ser man ingenting av skyltar som visar vart man ska och det är ångestframkallande.

Har du verkligen kört bil i Oslo den 17:e maj? Det har du aldrig berättat.

Annica: Lite fint att lukta Luleå tycker jag. Det måste vara värre att få veta att man luktar Piteå eller Iggesund.

Det var någon som skrev i NSD om att alla som på måndagsmorgnar ställer upp alla välta blomlådor borde få ett pris. Jag håller verkligen med. De finns säkert ännu fler trälar som borde belönas bättre.

Anders sa...

Nej, Norgeepisoden drabbade tack och lov inte mig, men en gemensam bekant satt en gång i en sådan situation med hela familjen i bilen...

Gunnel sa...

Anders: Det kan inte ha varit kul just då, men efteråt har man ju en rolig historia att berätta.