onsdag 11 december 2013

GRAVallvarligt


När barnbarnet Emma var liten stod hon vid sin farfarsfars grav och lade dit en blomma. "Kommer han upp på natten och tittar på den", sa hon undrande. Hon tyckte helt logiskt att den som får en blomma måste få se den.


Dödsrunor är oftast en hyllning till den avlidne, något om hans/hennes uppväxt och yrkesliv. För en tid sedan läste jag en runa, skriven av barnen till en älskad gammal mamma. Lite annorlunda var den sista meningen i texten. Så här ungefär löd den:
"Efter sig lämnar hon tacksamma anhöriga, ett välskött linneförråd och en myckenhet djupfryst äppelmos."

Här blev runan extra personlig, rentav humoristisk och fram ur texten stiger en kär gammal mamma som tar tillvara allt vad äppelträdet ger. Hon har levt i en tid när ingenting fick förfaras. En människa som familjen minns med glädje.


När min bror skrev en dikt till vår far och ville använda den som nekrolog efter hans död, ville tidningen inte publicera den. Runor i form av dikt gick inte för sig, meddelade tidningen ampert.

Synd, för den var högst personlig och berättade avskalat och respektfullt om vår far och var en annorlunda hyllning till en avliden person.

Ha det!

9 kommentarer:

Annica sa...

I min dagstidning kunde man också läsa en lite annorlunda runa. Det var två döttrar som i du-form hyllade sin älskade mor med kärlek, värme, humor - och en gnutta sanningssägande. Uppfriskande.

Anders sa...

"I kruus int Norran" sa pappa Sven en gång på 60-talet i samband med en dispyt med den "frisinnade länstidningen". I kruse dem int heller, ca 30 år efteråt.

I en dödsannons hade en väldigt gammal dam skrivit om sin ännu äldre syster: "Gud plockar de vackraste blommorna först".

Lennart sa...

I går var det en runa över snart allsvenska Luleå hf på facebook och i dag detta på bloggen.
Det är snart ett gott nytt år så låt oss se det positiva i tillvaron.
Än Anders gjer rett som int kruus
den frisinnade tidningen.

Gunnel sa...

Annica: Lite mer sanning i dödsrunorna skulle bara vara uppfriskande.

Anders: Pappa Sven (kan orkanen vara döpt efter honom)gillade absolut inte den frisinnade länstidningen någonsin. Hä skull vara Folkblade!

Lennart: Det var ju jag som på facebook förklarade min kärlek till Luleå Hockey. Det var ingen runa. Men det skulle aldrig falla mig in att gå och köpa en mössa med deras logga.

Anders sa...

Skellefteå är en av Sveriges rikaste och mest välskötta kommuner, bl a tack vare Skellefte Kraft. Trots detta har man enligt ledaren i den frisinnade länstidningen aldrig fattat ett riktigt beslut i kommunledningen, sossestyrd sedan Adam gick i kolt. Till för ett par år sedan hade FP åsikten att Skellefte Kraft skulle säljas. Nu har man ändrat åsikt.

Gunnel sa...

Anders: Skellefteå är som ett mini-Norge. Bäst på allt. Kan bara gratulera de som bor i den välskötta kommunen.

Gunnel sa...

Anders: Vill bara förtydliga. Det var ingen ironi i min förra kommentar. Bara ren och skär beundran.

Anders sa...

Och Norge är den sista Sovjetstaten enligt en gammal landshövding i Norrbotten. (mini-Sovjet alltså, kan det bli bättre?). Denne f d landshövding bor f ö numera i sann socialistanda i en herrgård på en ö i Mälaren och har en gräsklippare, som bara den kostar över 100 000:-. Dessa fakta har jag rönt via svägerskan till den som kör gräsklipparen.

Gunnel sa...

Och hans bäste vän är godsherre i Sörmland. Vad hans gräsklippare kostar vet jag dock inte.