lördag 23 november 2013

Goda råd från de som vet

November 

Det är lördag idag och jag sitter framför datorn och skriver blogginlägg nummer 800, medan min äkta hälft ägnar sig åt politisk verksamhet.


Den här veckan fick vi veta att Grevé, Gouda och alla andra ostar är olämpliga ur miljösynpunkt. Livsmedelsverket har lagt vårt vanligaste pålägg till sin lista på mat som vi ska äta mindre av.

Det känns lite som att sila mygg och svälja kameler. Vi flyger hem mat från länder långt bort i världen, vi sitter en och en i långa bilköer, vår industri släpper ut en mängd farliga kemikalier. Jag har en känsla av att när man avstår från en skiva ost gör man en extremt liten insats för vår miljö. 


Istället för ostkupa skaffar vi en råsaftcentrifug (årets julklapp) och mixar vår egen nyttiga drink. Åtminstone ett litet tag till dess den hamnar i skymundan i något skåp tillsammans med riskokaren, äggkokaren och glassmaskinen.

Trevlig helg!

2 kommentarer:

Annica sa...

Varje dag översköljs vi med hälso- och miljöråd. Ena dagen ska vi göra si, andra så. Man blir så trött på tjafset.
Naturligtvis ska vi vara rädda om både oss själva och vår miljö, men vad kan en ostskiva mer eller mindre betyda mot överflödspryttlar som råsaftcentrifugar, sockervaddsmaskinener och muffinsjärn - de kan inte heller vara så nyttiga för miljön. Och inte för hälsan heller.
Stackars Tellus som är befolkad av så många tramshjärnor! Nej, fly mig en Grevé! Genast!

Gunnel sa...

En bra kommentar Annica. Jag kommer ihåg när Oprah hade sitt program om miljön, någon överklassdam berättade att hon minsann gjorde sitt. I stället för att ta två servetter till varje person vid matbordet, tog hon numera bara en. Och publiken jublade. Damen hade verkligen gjort sitt för miljön.

Men ska väl inte förakta små försök men nog finns det en hel del annat som ger större effekt. Minskat bilåkande t ex.