fredag 18 oktober 2024

Blandat innehåll i min bokhylla


Den här bilden visar mittdelen av vår teakbokhylla som vi köpte någon gång i början på 2000-talet. Den köptes på loppis för nästan ingenting eftersom teak var totalt ute, men hyllan är praktisk och rymmer mycket. Numera inte så mycket böcker eftersom vi flyttade till en mindre lägenhet och en del av våra böcker försvann till grannen som hade antikvariat och resten skänktes till Återvinningen.



Men en del favoriter finns kvar. Här på bilden "Kvinnans bokskatt" i tre delar från 1913. En handbok för hemmet som visar var skåpet ska stå. Herrn är hemmets överhuvud, han ska visas all tänkbar hänsyn, hustrun ska vara tyst, vacker och förstående. Ett huskors till hustru är en mans värsta mardröm. Hembiträde finns förstås men hon är oftast ganska oduglig, oansvarig, krävande och tar gärna pojkar upp på rummet.

Jag gillar verkligen att läsa om gamla tiders seder och moral men är innerligt glad att vi lämnat 1913 långt bakom oss.



Den här serien handlar om 1900-talet och alla framsteg som gjorts under förra seklet för den lilla människan. Imponerande. Under 100 år kommer man långt när man vill.


Här ett antal böcker som jag köpt direkt av författarna som då också skrivit en hälsning i dem. De måste givetvis få stanna kvar i bokhyllan.

Där finns också Utvandrarserien av Vilhelm Moberg som hör till mina favoritböcker  Och längst ut på en hylla står naturligtvis en Bibel. Varje hem behöver ju en sagobok.





 

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Härligt inlägg, som alltid! Det är ju lika roligt var gång man hälsar på någon att försiktigt titta om man har ungefär likadan smak, vad gäller böcker. Min äldsta systers bokhylla är en formidabel dröm - för mig - alltså. (Och ordning och reda har ni .., det är annat än på mina hyllor!)

Gunnel sa...

Elisabet: Visst är det kul att titta in hos andra. Särskilt roligt att titta i andras bokhyllor. Men numera lyssnar jag bara på böcker så det finns inte så mycket att se hos mig längre.

Nahide sa...

Hoppas att du har den eminenta diktsamlingen "Inte-gration" kvar i din bokhylla. Annars får du genast ett nytt ex. -:)

Gunnel sa...

Men oj vad jag skäms. Den borde varit med på bilden med hälsningarna. Den finns i hyllan bredvid och kommer att få ett eget hedersblogginlägg alldeles snart.

Bert Bodin sa...

Det där med böcker är lite knepigt. Vi har många. Och det fylls hela tiden på. Har svårt för att slänga bort dem. Men tack och lov har vi hör i kvarteret inte mindre än två små bibliotek som vi ibland donerar till. Där kan man förstås även norpa åt sig en bok. Bra idé om man inte kräver helt nyutgiven litteratur.

Gunnel sa...

Smart. Ifjol fanns det en liten kiosk på promenadslingan där man kunde lämna in böcker som man inte ville ha längre.

Bert Bodin sa...

Och bokholken utanför Åhlens entré har du kanske tittat in i?

Gunnel sa...

Bert Bodin: Den bokholken har jag totalt missat.