lördag 7 september 2024

Kanonväder och kulturkanon


Kulturnatten är ett årligt återkommande och populärt inslag i stan. Man går gratis in på en mängd ställen för att lyssna på jazz, körsång, dragspel med mera, man kan se film och konstutställningar. Det är spännande evenemang överallt, i kyrkor, samlingslokaler och utomhus. Mycket folk och bra stämning. Årets kulturnatt i Luleå börjar idag och pågår mellan 11.00 till midnatt. Vädret är helt på kulturens sida.

Det finns många åsikter om kultur. I mina unga år var ordet kultur något som var allvarligt, obegripligt och tråkigt. Så ser jag det inte idag. Kultur kan vara något som samlar oss och som vi brinner för. Har en man i min närhet som anser att en match i hockeyhallen är den ultimata kulturupplevelsen.



I veckan såg jag kulturminister Parisa Liljestrand bli intervjuad av Anders Holmberg i programmet "30 minuter." Hon talade om att Tidöpartierna gett en grupp på ett antal personer den svåra uppgiften att skapa en svensk kulturkanon, som ska vara ett verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Gruppen ska välja ut svenska storverk inom olika områden. T ex arkitektur. litteratur, musik osv.

Måste erkänna att jag fattade ingenting. Googlade på ordet kulturkanon och det enda jag är säker på att kanonen är någonting som kommer att skapa stor förvirring och oenighet bland kulturfolket.

Strunt i kanonen, ge folket kulturnätter.




 

14 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ska bli kul att gå ut och 'botanisera'.

Gunnel sa...

Vi höll oss till närområdet.

Elisabet. sa...

Tycker att din sista mening låter synnerligen vettig!

Gunnel sa...

Elisabet: Kulturnatten är mäkta populär i vår stad.

Monet sa...

Jag tycker alla evenemang av den här typen är helt underbara. Vi hade det i vår förra stad och upptäckte nu en liten mindre variant där vi bor nu. Alla restauranger och affärer öppna, dans och DJ på det lilla torget, underbar liten bokhandel och blomsteraffär med specialarrangemang - fransk musik på brasseriet - allt vänligt,glatt och familjärt. Påminner mycket om de franska traditionerna med olika byfester, de pågår ofta i flera dagar och gör enormt mycket för sammanhållning, gemenskap och trivsel. Ni verkar ha det så bra i ert Luleå också!

Gunnel sa...

Monet: Vi måste skänka en tacksamhetens tanke till alla de som ordnar dessa evenemang för oss alla. Det är ett fantastiskt jobb de gör.

Monica sa...

Tycker kanonväder på kulturnatten är fullt tillräckligt att förstå, den där andra kaaaanånen verkar vara styrd och ideologisk och Svenska Akademien tycker så med. Vi behöver ingen sån.

Annica sa...

Kulturnatten brukar bjuda på något för alla. Kanonkul! ;)
Och du bjuder, som vanligt, på vackra bilder! Tack, fotokonst är också kultur. :)

Monet sa...

Självklart ska man vara glad och tacksam för alla initiativ och frivilliginsatser. I vår franska by har vi en särskild festkommittée som oförtrutet arbetar året runt med de mest skilda och väldigt uppskattade insatser. Men man får ju heller inte glömma att både affärer och restauranger gör det här med avsikt att skaffa både uppmärksamhet och dra till sig kunder. Så helt frivilligt utan ”avsikter” är det ju inte. Även om de bakomliggande tankarna är de allra bästa!

Gunnel sa...

Monica: Kanonen ska vara färdigutredd till nästan sommar, sen får vi se vad som händer.

Gunnel sa...

Annica: Tack för berömmet av bilderna. Älskar att fota, det är så lätt numera med mobilen. Brukar av misstag fota mig själv ibland när mobilen blänker och man inte märker att det blir en selfie i stället för en bild av den vackra naturen. Dessa misstag kommer dock aldrig att visas på bloggen.

Gunnel sa...

Monet: Det är fantastiskt att det fortfarande finns folk som jobbar för andras trevnad, många föreningar klagar över att det är svårt att få folk som vill jobba ideellt på sin fritid.

Monet sa...

Vi är extremt medvetna om det. Som nyinflyttade i vårt seniorboende saknas numera frivilliga till precis ALLT! Vi har anmält oss och också gått in i olika aktiviteter men det är minsann inte lätt. Oerhörda krav och uppdämda förväntningar på att man ska revolutionera och fixa allt gör att många faktiskt ger upp. Desto större beundran för dem som faktiskt gör allt det här!

Gunnel sa...

Monet: Beror kanske på att det är så mycket annat som lockar idag.