fredag 27 september 2024

Malå med allting så nära


Kommunhuset där jag jobbade mellan 1957-1959

Man borde nog flytta tillbaka till Malå kommun. En kommun som har knappt 3000 invånare och Sveriges bästa åldringsvård enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Malmö och övriga storstäder ligger sämst till enligt samma källa. Fördelen med att bo i en liten kommun är bostadspriserna, tryggheten med hemtjänsten och att de flesta känner till varandra.

Problemet är att Malå kommun absolut inte vill ha mig. Kommunen behöver unga starka duktiga skattebetalare, inga gamla människor som bara kommer att kosta vård. Det är fullt begripligt.



"Malå med allt så nära" är kommunens slogan och i den kommunen bodde jag från nyfödd till 21 års ålder. Jobbade i kommunhuset och dansade på Malåborg. Det var ett populärt dansställe på 50 och 60-talen och publikrekordet hade Sven-Ingvars 1962.



Bland kända personer från Malå märks "Långa lappflickan", en kvinna som blev 218 centimeter lång och uppvisades över hela Europa, bland annat blev hon uppkallad till Stockholms slott och "uppträdde" för Karl XIV Johan. Låter illa i våra öron att förevisas för sin missbildning och man undrar vad den stackars flickan själv tyckte.

Charmören och filmskådespelaren Peter Höglund kom också från Malå. Han var populär på 30- och 40-talen. Han hade huvudroller i filmer som Lappblod och Laila, trots att han inte var same. Det räckte att han kom från Lappland.

Så här står det i en gammal Filmjournal:
"Peter Höglund är av allt att döma filmcharmör nummer 1 som saknats i svensk film. Dessutom en utmärkt skådespelare."

Nu är han bortglömd, men hans foto pryder en hylla på Malå hembygdsgård.





 

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Är det bara kändisar i Malå? Du, Elisabet och ovanstående...?

Gunnel sa...

Ha-ha! Ja det är verkligen imponerande för en liten kommun.

Elisabet. sa...

Och i det kommunhuset arbetade exet som polis år i en massa år. På andra sidan gatan arbetade jag på Ica Nilahallen. Nära till allt, jo, verkligen. Peter (Petter ..?) Höglunds hus minns jag väl, men hade väl inte så stor koll på vem han var. Åke Lundgren, författaren till Långa Lappflickan Stor-Stina, är väl den som mest kan räknas som kändis i Malå numera ,-).