måndag 15 juli 2024

Sommar och kalastider


Sommar och semestertider. I början av förra veckan kom Amanda med fru och två småknattar på besök. Sen kom äldste sonen Peter med fru och dotter. Luleå bjöd som vanligt på vackert väder utom just den regniga torsdag när "stadsfesten" började. Men vad spelar det för roll för den som gillar kalas.


Vi gamlingar gillar också folkfest. Men på det stillsamma sätt som är typiskt oss. Vi satt i stadsparken och tittade på ungar som hoppade från manicken som syns på bilden ovan. Satt nästan en timme och tittade, sen en promenad på stan, en glass och så hem till soffan.


Artisterna hos RIX FM festival är unga och till för de unga och ingenting för mig som minns stadsfesten för 13 år sedan då Tom Jones var här och "Delilah" och "Sexbomb" ekade över stan. Ljuv musik för den som trängtar efter en riktig schlager.


Sista bilden är inte vacker. Dagen efter festen är kajen full med burkar och kartonger. Trots att det finns gott om soptunnor orkar man inte ta en promenad med sitt avfall. Här känner jag mig som en riktig moraltant. Vad är det för fel på folk som saknar förmåga att plocka upp efter sig? Hur tänker de? Vem ska ta hand om deras efterlämnade skräp? Måsarna är glada, men det var väl inte för deras skull man struntade i att plocka bort sitt skräp.

Tog en promenad i morse och bara njöt av allt vackert. Glömde gårdagens trista bild av skräpet på kajen. Det är så grönt, så frodigt i naturen och jag önskar innerligt att den här årstiden kunde få stanna en liten längre stund hos oss.  



 

8 kommentarer:

Lennart sa...

Nog är det vackert i stan, men här börjar hjortronmyrarna lysa rött och gult. Jag ska ut med arjeplogarna idag för att plocka ett par liter. Har inget kort av grannlåten, men det kanske kommer! Varje gång jag går ut på en myr tänker jag på bloggerskans eskapader på mörttjärnmyran. Det var varmt och tungt.

Bert Bodin sa...

En av de unga artisterna var Victor Crone. Han var bra. Det var den enda jag hörde.

Det där att inte se papperskorgar måste bero på att man anammat 'nånannanismen', d.v.s. städa får någon annan göra.
Vittnar om nedsatt intelligens.

Gunnel sa...

Lennart: Minns mycket väl. Kanske 20 år sedan. 28 heta grader och din 80-årige svärfar plockade i två hinkar samtidigt och var totalt oberörd. Jag höll på att dö av värmeslag. Mitt sista försök på hjortronmyren.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Lyssnade på Victor Crone på youtube och håller med dig. Killen sjunger bra och är värd mera uppmärksamhet.

Nånannanismen är ett lyckat nyord.

Annica sa...

Roligt när det händer något trevligt i staden. Och helst då att staden verkligen lever upp till sitt goda, soliga rykte.

Det är bedrövligt att folk inte har vett att lägga sitt skräp där det hör hemma, i papperskorgar och soptunnor. Samma uschliga uppförande var det när vi lyssnade på Tom Jones i Norra Hamn 2011 då det alkoholpimplande båtfolket bara kastade flaskor och burkar överbord. Minns att vi var både arga och ledsna över beteendet.

Nånannanismen visar sig ofta även när det gäller att ansvar för sina göranden och låtanden. När något blivit galet så skyller man gärna på någon annan. "Det där är inte mitt ansvarsområde." "Det där kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte är insatt i frågan." Och så vidare ...

Gunnel sa...

Annica: Det var hemskt att se hur en del bar sig åt när Tom Jones var här. Fyllesvin av både könen som kastade skräp från båtarna. Det var inte lika illa nu, mest beroende på att det var mycket mindre folk.

"Äktenskapet är till för att ha någon att skylla på." Ett av Anders citat. En form av nånannanismen som jag kan känna igen mig i. "Vars ha du lagt mina nycklar, jag la dom här och nu är dom borta."

Nahide sa...

"Nånannanism" är ett mycket användbart ord. Annars tycker jag att era arrangörer skulle lära sig att använda samma slutledningsförmåga som våra gjorde när bilderna av eländet publicerades dagen efter "Festen i Morön": "Det måste vara vilda djur som besökte området under natten och välte soptunnorna". Det var säkert så. Det finns gott om vilda djur i trakten. Jag minns att på 70-talet kunde man köpa vykort som föreställde Umeå med isbjörnar i Rådhustorget.

Gunnel sa...

Nahide: Det var nog vilda djur som härjade i Luleå också. Det är skönt att ha något eller någon att skylla på.
Någonstans i mina gömmor finns också ett vykort med isbjörnar, tror att de står framför badhuset i stan.