lördag 18 maj 2024

Vad pratar vi om?

Från ett lummigt Stockholm

Lyssnar på ""Ring P1" en morgon, programmet där Svensson får göra sin röst hörd under några minuter.

Den här morgonen är det samtal om trollkonton, katter och Stefan Holm. Den gamle höjdhoppsmästaren vikarierade som lärare för en dag och blev polisanmäld för att han tagit ett grepp på en stökig elev. Vi som inte var där kan knappast döma, men en polisanmälan låter som en överdrift när eleven inte hade en skråma att visa upp. Samtal mellan elev, lärare, rektor och förälder borde räcka. Vem vill bli lärare idag? Inte Stefan Holm i alla fall. Man ska inte ha häftigt temperament om man väljer det yrket. Lågaffektivt bemötande ska det vara säger de som vet.På stan träffar jag en gammal bekant som jag inte sett på länge. Hon har blivit änka. Hennes man dog knall och fall under ett möte i PRO. Vi pratade länge om död och begravning, jobb, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Under tiden hade min man träffat grannen. Den ene pratade om hockey, jobb och barn, den andre om hockey, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Och inte ett ord blev sagt om att drottningen av pop, den sköna Taylor Swift hade kommit till Sverige.

 

10 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Men nu gjorde du det. Grrrr...

😊

Elisabet. sa...

Hahaha....! Vi pratar inte heller om T.S. Men hon måtte ju ha nånting alldeles extra. TV4:s popexpert vars namn jag glömt, (är numera professor i pop) skulle se alla tre föreställningarna i Sthlm. Hon har i alla fall god kondition .., drygt 3 timmars uppträdande och tydligen full fart hela tiden.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Sjutton också! Tänkte inte på det!

Gunnel sa...

Elisabet: Tydligen fruktansvärt bra enligt entusiasterna. Tror jag måste gå på Youtube och lyssna på henne, man måste kanske hänga med.

Nahide sa...

Skam till sägandes hade jag noll-koll på människan i fråga. Efter att ha läst hennes namn i femtusen gånger på ett par dagar blev jag så nyfiken så att jag sökte upp henne på Spotify. Valde en låt bland tusen i vårfloden och stålsatte mig för att lyssna. Kan väl sägas att det inte var "my cup of tea" direkt. Men vad vet jag, hon har säkert oanade konstnärliga talanger som går förbi mig. Lyllo de som älskar henne och har nu chansen att se henne "live". Jag håller mig till Mendelsohn (vars 5:e symfoni jag lyssnade igår kväll på Sara Kulturhus), så mossig som jag är.

Annica sa...

Det finns alltid mycket att tala om när man träffar vänner och bekanta. Ibland kan det bli både långa och intressanta samtal.
Hörde någonstans att popdrottningen Taylor Swift visst gör bra och fyndiga texter till sina låtar. Har ingen åsikt om hennes musik men att hon är populär råder det inget tvivel om.
De flesta av oss har nog haft någon idol. För mig var Elvis den bäste.

Gunnel sa...

Nahide: Genom att tidningar och teve ägnar så mycket tid till fenomenet Taylor Swift så blir uppmärksamheten enorm. På Elvis tid hade vi en svart-vit tjock-teve som mest sände seriösa program. Ändå blev Elvis ett fenomen. Kanske finns ett behov av att samlas kring någon eller något som vi kan älska och hylla. Du är inte mossig. Fantastiska kompositörer vars musik lever efter hundrade år har det inte heller växt någon mossa på.

Gunnel sa...

Annica: Måste verkligen gå på youtube och lyssna på fenomenet.
För några veckor sedan lyssnade jag på Beatlesmusik framförd av Eva Plumppu, Lennart Johansson och någon fler. Jag satt där i min bänk och tänkte att bättre musik har aldrig skrivits. Vad slår "Imagine", "Let it be", "Yesterday" "Hey Jude" och många fler. Inte mycket, Jo, kanske Adagiot ur Mozarts klarinettkonsert och möjligen någon Elvislåt.

Monica sa...

Jag hoppar TS men rätt vackert att så många tusen kan samlas i glädje och fred och ingen skjuten.

När det gäller Stefan rekommenderas att söka info om engelska skolan i Karlstad. Finns otroligt mycket om det som skett där i många år. Där han "arbetade" i fyra timmar. Skolan har en förfärlig historik med hemska saker och det tagit år att tro på och lyssna på vad barnen varit med om. Skolan har undervisning från fjärde klass. Så att denna mindre pojke blev rädd och försökte springa iväg sedan var en helt normal företeelse. En ny okänd stark karl tar tag i båda överarmarna och släpar honom över golvet för ingenting. Var tre andra elever det brann till i huvudet om först för denne Stefan. Och har sett film där Stefan visar med händerna hur han gjorde och berättar tydligt. Det kom ju också en lärare in och bevittnade allt. Var ju bra att han stod för vad han gjort och att han förstår att han inte kan vara vikarie med ett huvud som lätt brinner och dessutom saknar ämneskunskaper och pedagogik helt men tragiskt vilka hyllningar han fått av folk som vet noll.

På tal om lärare på alla privata skolor har de mest outbildade som saknar allt. Betygen sätts av andra som tas in och A som borde vara F o s v. Hela skolsystemet faller i landet om inget görs fast kanske för sent. De kommunala skolorna har inte platser längre om elever från friskolorna återkommer.

Och Barbara som heter Bärbel och är tysk men flyttade till USA med sin mamma har absolut inga engelska skolor, bara rent trams, de är tysk-amerikanska och anställer precis vem de vill och med inga krav, noll legitimationskrav t ex och allt detta är vi helt ensamma om i hela världen. Rektorn där i K-stad är amerikan. Språken på skolorna är undermåliga i både svenska och engelska. Bara att läsa när de inbjuder till att söka, så många fel i engelska språket så skrattretande om det inte vore så sorgligt, helt obegripligt hur våra makthavare beter sig eller är för outbildade även de. Tyvärr har föräldrar blivit hjärntvättade och trott att det är något "finare". Även kungliga har barn i det privata och även där är målet som utreds nu från en sån skola med en lärare som "agerat" i 20 år innan det blev rättegång.

Folk vaknat lite nu och särskilt eleverna som inte klarar gymnasiet eller universitetsstudier sedan. På våra universitet inrättas nu "hjälpklasser", de som borde kommit in och har betyg efter kunskap blir förbigångna av A-betygens studenter som inte klarar studierna.

Allt en rest från Bildt-regeringen 1992 med förebilden G Persson som gjorde allt kommunalt innan.

Det är ytterst allvarligt allt detta och legitimerade, välutbildade, kompetenta lärare och dessutom goda människor med stort engagemang räddar elever och ger dem en framtid och sparar miljarder åt landet Sverige men det finns få sådana superlärare nu och tyvärr hoppar många studenter av när de kommer ut på första arbetsförlagda undervisningen och ska försöka hantera allt.

Läget är akut.

Gunnel sa...

Monica: Man ska vara engagerad och det är du verkligen. Vad jag menade i mitt inlägg var att när elev och lärare tjafsar och inga blåmärken uppstår, känns det otroligt onödigt med polisanmälan.