fredag 19 april 2024

Dum, dummare, dummast


Prins Carl-Philip har blivit mäkta populär. Åtminstone på Tik-Tok, där han blivit utsedd till världens snyggaste kunglighet som dessutom bara blivit snyggare med åren.



Förutom kunglig skönhetstävling har någon hittat på att man ska utse världens snyggaste AI-modell, en modell som är AI-genererad. Skönheten skapas utifrån någons fantasi om hur den perfekta kvinnan ska se ut. Stackars vanliga tjejer, som nu ska försöka efterapa en AI-modells perfektion.  Man kan nästan kalla det hets mot folkgrupp och är så korkat så att man häpnar.

Världen är galen som väninnan och jag brukar konstatera i våra långa telefonsamtal. Varför lyssnar ingen på oss, vi har ju svaren. Samtidigt är vi glada att ingen hör oss.


 

För att få stopp på gängkriminaliteten föreslår Carin Götblad att man ska lära barn etik och moral redan i förskolan. Det skriver jag gärna under på om etik och moral betyder att man är en hygglig medmänniska som inte hatar och hotar, som respekterar andra och deras åsikter,  plockar upp skräp och är rädd om vår planet.

Det finns en baksida av allt. Det finns mörkerpersoner som anser sig ha tolkningsföreträde på vad moral är och skapar regler och förbud som gör livet till ett rent helvete för andra. Stackars flickor som lever under hederslagar t ex. 

 Men just i kväll plockar jag fram chips, godis och dryck, tittar på "Muren" och glömmer att världen är galen.

 

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Muren ör bra avkoppling.

Annica sa...

Man kan verkligen undra varför man ska utse världens snyggaste AI-modell. Helknäppt, kora en fantasibild! I så fall borde det väl vara AI-konstnären själv som bör få priset.
Vad gäller Carl-Philip så är han, tack och lov, åtminstone verklig, ingen datorskapad snygging. (Eventuellt skaparpris i hans fall går till svenska kungaparet.) :)

Som sagt, varje dag konstaterar du och jag att världen är galen men vad som både förvånar och förfärar oss är att galenskapen inte tycks ha några gränser. När tar det stopp? När förgör mänskligheten sig själv? Och vem tar vid efter oss att lösa alla problem? :) Frågorna hopar sig.

Carin Götblads förslag skriver jag också under på. Det behövs mer etik och moral. Plus sunt förnuft. Egentligen borde det inte vara så krångligt.


Gunnel sa...

Bert Bodin: Härliga experter med mycket humor. Kan inte bli bättre.

Gunnel sa...

Annica: Jag har/hade bestämt mig för att jag inte behöver begripa AI. Det kan man lämna över till nästa generation. Antar att skönhetstävlingen är med riktiga modeller som AI-genereras till att bli perfekta. Egentligen är det kanske en tävling för datakreatörer. Galet är det i alla fall.

Efterlyser också sunt förnuft. Det är något som mänskligheten har alldeles för lite av. I alla fall finns den inte i tillräcklig mängd hos män med makt.

Nahide sa...

Nu är det trendigt att vara "soft girl". De unga tjejerna vill inte arbeta, utan ägna sig åt att inreda hemmet, laga mat, yoga, ha "tjejluncher" ute på stan, ordna stora middagar hemma. De borde väl prata lite med sina mor- och farmödrar som fortfarande har levande minnen av vilket slitsamt arbete att vara "hemmafru" innebar och hur de var tvungna att stå ut med ohållbara relationer. De kan också kolla deras bankkonton och pensionsutbetalningarnas storlek.

Vilket bakslag för en gammal feministhjärna! Som tur är att killar i samma åldersgrupp som dessa tjejer tycks vara mindre benägna att vara "ensamförsörjare" än sina gamla manliga släktingar. Något gott har det hänt i alla fall genom åren.

Gunnel sa...

Nahide: Hoppas och tror att det är ett litet antal tjejer som är så naiva. Tänker sig kanske ett liv med en förmögen man, resor, tjusiga kläder och tjänstefolk som dammar och lagar mat i den snygga villan i det fina området. Den bistra sanningen är oftast dåligt med pengar, uselt med resor och nöjen och en dålig pension när den tiden kommer. Läste också att killar inte var lika angelägna om att få en hemmafru.

Elisabet. sa...

Ja, jag försökte verkligen peppa mina yngre butikskollegor att tänka framåt! Hur trivsamt än arbetet kan vara, så ger det en usel pension och ytterst få som arbetar i livsmedelsbutiker (där det verkligen är TUNGJOBBAT) kan, orkar eller erbjuds att arbeta heltid. Heltidstjänsterna gick till yngre män, förstås. Så blir pensionerna därefter också.

Gunnel sa...

Elisabet: Förstår att det måste vara mycket tunga lyft i en affär. Det måste slita på kroppen och inte är det välbetalt heller. Dessutom tidiga morgnar och sena kvällar.