lördag 6 januari 2024

Vinterkyla och nyårslöften


Bilden tagen genom fönstret 07.00 den 2 januari, när termometern visade 32 minusgrader.



Några timmar senare. Man kan se den upplogade isvägen på bilden.

Lämpligt att använda ett av min brors många djungelordspråk:
"Det finns dagar när inte ens Fantomen lämnar hyddan."

Vi lämnar inte hyddan. Här är det varmt och gott och så länge vi varken saknar mat eller el så är allt perfekt. Märkligt nog kan man se enstaka tuffingar promenera på isvägen.

Termometern hos bror och svägerska på Lainejaurudden visade 40 minusgrader en natt när elen inte längre fungerade. Men folk som bor på landsbygden i nordliga inlandskommuner är väl rustade för katastrofer. De klarar sig längst när krisen kommer. Nu blev det ingen kris, strömmen kom tillbaka inom en timma, men vi är fruktansvärt beroende av att det elektriska fungerar.



Nytt år sedan sist jag skrev på bloggen. Fjolårets löfte om att lära mig något nytt varje dag har jag hållit. Jag kan Bernadottska kungarnas valspråk, de 7 dödssynderna, de 7 dygderna och mycket annat. De är bara synd att jag inte minns mina nya lärdomar mer än rent tillfälligt. Men jag fortsätter ändå, bara för att det är så kul. 

I morgon har vi tårtkalas och på måndag firar jag Elvis Presley, det gör jag varje år den 8 januari. 



 

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Läser och ler och tänker att du är ju för härlig, Gunnel! (Nu måste jag kolla in dygderna).

Bert Bodin sa...

Skönt att du äntligen pluggat in de 7 dygderna.

Gunnel sa...

Elisabet: Dödssynderna har man hört talas om, men dygderna är mera okända.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Inte svårt alls, jag lever ju efter dem. Nej, skämt åsido, på två av dygderna får jag inte godkänt.

Lennart sa...

Trevligt att du firar Elvis den 8 januari, men hur mycket jag än funderar har jag aldrig hört dej sjunga. I dag får du nog höra ja må hon leva då du ska ha kalas. Jag ringer i morgon och kollar om du lärt dej någon elvislåt. Nu har vi bara -22 så man får väl gå ut och sola !

Nahide sa...

Grattis till Elvis - och alla andra som delar födelsedag med honom. Hoppas tårtan smakar.

Här är det snart högsommar, bara -16.

Ditt nyårslöfte från ifjol spiller även över mig lite. Efter att jag har läst ditt blogg var jag tvungen att soogla på de 7 dygderna. Nu kan jag dem som rinnande vatten.

Gunnel sa...

Lennart: Ser fram emot din sångarhyllning i morgon. Jag har tyvärr ingen skiva med Elvis kvar, mina LP fick inte följa med vid flytten hit till lägenheten.

Just nu visar termometern 22 minusgrader.

Gunnel sa...

Nahide: Verkar som de 7 dygderna är ganska okända. Det är väl därför som man inte riktigt kan leva upp till alla. Själv kämpar jag med fliten och tålamodet.

Vilken värme ni har i Skellefteå. Mildare väder lär vara på väg till oss också, men jag hoppas att det stannar vid minusgrader. Gillar inte nollväder.

Annica sa...

Vackra bilder av den kalla utsikten. Men det känns bra att kallgraderna nu blir färre. Min termometer visar för tillfället -4. I natt var det -28. Rena berg- och dalbanan. Och tisdag-onsdag skulle det visst bli plus. Så onödigt! Det ska hålla sig på minussidan. Men med måtta.
I morgon ringer jag till dig och säger grattis! Hur jag ska ska få fram gratulationen till Elvis blir lite knepigare. ;)


Gunnel sa...

Annica: Håller med dig om att det ska vara minusgrader men måttligt och så var det idag. Underbart ute, Vackert, minus 6 och vindstilla.

Ja, hur ska vi gratta Elvis. "Vi som har åkt flygplan vet ju att det inte finns någon däruppe".(citat Lindström) så vi får väl ge honom en varm tanke.