fredag 12 januari 2024

Mentalt förberedd för allt


Bomberna är ämnade enbart för militära mål. Dessvärre bor det en del civila runt målen.
(Eisenhower)

Suck! 

Nu ska vi mentalt förbereda oss för krig.

Krig är människoslakt och vi moderna människor sysslar inte med barbari. De flesta av oss vill bara leva i fred och harmoni med våra närmaste. Ha mat på bordet och ett tryggt hem. Därför är det mot allt förnuft att det fortfarande krigas på många håll i världen.

Ta klimatkrisen på samma allvar som krigshotet, säger en artikel i DN. Håller med och tycker att det känns betydligt mer sympatiskt att lägga pengar på att rädda vår värld istället för att bomba sönder den.



I den lilla världen, hemma på min gata är jag mentalt förberedd för halkan. Det där eländet som kommer när kyla övergår i plusgrader och det blir blankt på gångvägarna.

När jag går över den isiga gatan vid övergångsstället går jag med den elegans som endast en 86-årig gumma kan uppbringa. Med en stadig fotnedsättning och blicken riktad mot marken hinner jag ändå över  innan biltrafiken får grönt ljus.

Halleluja, jag klarade det.



 

12 kommentarer:

Elisabet. sa...

För mig är det totalt helt icke möjligt - det är så det KÄNNS i alla fall - att vi skulle bli anfallna av Ryssland eller något annat land, för den delen. Rent känslomässigt, alltså.
Skulle missiler eller robotar komma farande och bomba hus sönder och samman .., här hos oss? Skulle kanske kärnkraftverket i Ringhals, bara fem mil härifrån, kunna bombas?
För mig är det som science fiction, men det kanske verkligen KAN hända?
Nu tycks ju ändå det stora vansinnet vara på väg att bryta ut, så vad vet man? Bäst att ladda upp med konsverer och batterier.

Annica sa...

Varenda vettig människa vill leva i fred och frihet. Och vill absolut inte oroa sig både för krig och miljökatastrofer. Putte och hans gelikar bryr sig varken om människoliv eller miljö. Det är så hemskt.
Har läst någonstans att man ska gå som en pingvin för bästa grepp på isigt underlag. Ja, pingviner borde ju veta och ha full koll på sånt.
Nu ska jag äta en lätt måltid och samtidigt kolla in "På spåret". Och yvas över mina (få?!) rätt. Ha en skön fredagskväll!

Gunnel sa...

Elisabet: Att ladda upp för kris har vi ju redan gjort med vevradio, batterier och konserver som ska räcka för en vecka. Att mentalt förbereda upp för krig är väl att förbereda sig för döden. Så pessimistisk är jag. Tycker som du att bara tanken på krig är omöjlig.

Gunnel sa...

Annica: Trist bara att krigshetsarna har sån makt. En liten klick ledare med noll empati och kallhamrad hjärna vars enda mål är få ännu mera makt.

Vi ska inte gräma oss över dåliga resultat i "På spåret." De som har den omtalade duo-appen får förslag på svar. Det låter fuskigt tycker jag.

Nahide sa...

Vad är det med ordet "krig" som triggar maktens män så att de tappar vett och sans, får en glansig blick och förvandlas till småpojkar som väntar på tomten, med skräckblandad förtjusning? Det är inte bara skurkar och despoter, utan även våra "vanliga" ämbetsmän!

Nu vill statsministern att lilla jag ska vara beredd att "dö för Sverige". Chefen för MSB är lite mildare. Han tycker att jag ska ha konserver, kontanter och vatten hemma för en vecka. Ingen berättar vad som sker efter denna vecka. Ingen av dessa höga herrar tar på sig något ansvar annat än att de förvarnar mig det som det komma skall. Tack för det!

Under tiden går jag och handlar som vanligt. Trots min "ungdom" är jag ganska vältränad i din eleganta gångteknik; små, fasta steg och direkt ögonkontakt med marken som gäller. Varje gång jag är ute är jag "mentalt förberedd"!

Bert Bodin sa...

Hur tänker Putin? Han vill ha en grushög som granne. Ett sönderbombat land.Vad ska han med det till?

Tydlig brist på konsekvenstänkande verkar grassera hos vissa herrar.

Gunnel sa...

Ha-ha! Ja vi lite äldre flickor är mentalt beredda för halkan. Min man var inte lika mentalt förberedd, nu går han med kryckor och är gipsad upp till knät.

Det är omöjligt att svara på frågan om vad som triggar maktens män. Kanske för den uppmärksamhet de får när media tar upp allt de kläcker ur sig. De har makt och känner sig nog betydelsefulla i motsats till den lille undrande medborgaren.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Du har så rätt. Konsekvensanalyser är ingenting för krigsherrar.

Monet sa...

Jag förstår absolut ingenting av resomanget om ”maktens män” och att de skulle triggas av det ena eller det andra. (Refererar till uttalandena här om ÖB, statsministern och liknande). Jag tycker det är en direkt oförskämdhet mot en hel yrkeskår som vi verkligen ska vara glada och stolta över har valt att engagera sig i - och utbilda och träna sig i åratal - att vara den yttersta frontlinjen i vårt lands försvar. Vad har vi för rätt att raljera och ifrågasätta deras militära kompetens och bedömningar av scenarion de kan och inte vi? Ifrågasatte vi Tegnells eller andra virusexperters kompetens och anklagade dem för uppmärksamhetsiver när de på samma sätt varnade för en för oss då helt okänd pandemifara? Ifrågasätter vi andra experter på samma sätt - de som kan det här med klimat, epidemier, sjukvårdskriser, smittor, gängkriminalitet, skolförfall och andra nutida faror som vi vanliga dödliga varken kan eller vill tänka på? Jag är uppvuxen i en officersfamilj med anor flera generationer bak i tiden, med en pappa som var pilot i främsta linjen under andra världskriget och stred i Finska Vinterkriget, störtade flera gånger men överlevde till skillnad mot ett stort antal kamrater som gick i backen och brann upp. Och med en farfar som var en av den första pionjärflygarna i Sverige, tränad i första världskrigets Frankrike och en bonuspappa, högt rankad pilot även han, lika aktiv i frontlinjen under de bräckliga år vi ”förskonades” från tysk invasion. Jag har också bott och varit länge i omgångar ute i Europa och där sett hur engelsmän och fransmän hedrar och minneshåller de olika krigen och deras offer och hjältar - håller historien levande just för att ingen ska glömma. Och det gör man inte heller. Här i Sverige är man aningslöst naiv - bara för att vi inte haft krig kommer det heller inte att inträffa? Och så är det opportunt att racka ner på budbärarna? Jag tillhör en generation som vuxit upp med Koreakrigets hot, hela det kalla kriget, Grisbukt och israeliskt sexdagarskrig och vietnamkriget icke att förglömma. Jag har själv arbetat inom försvarsindustrin och varit gift med en ubåtsjaktofficer, aktiv 7/7 för att försöka identifiera de ryska inkräktarna på 1980-talet. Dom var HÄR då, alldeles intill oss och det är de fortfarande och ÖB och hans kolleger inom försvar och politik vet faktiskt vad det talar om, det är bara att acceptera. Och om ingen i det här läget i detalj berättar vad som ska ske efter en första egen beredskapsvecka så är det nog bäst för var och en att själv fundera ut det. Det kan ju räcka med att se dagens bilder från både Ukraina och Gaza med övergivna gamla och småbarn i ruinerna för att förstå att det är en annan verklighet som kommer att gälla, hur svår den än är att ta in!

Nahide sa...

Monet:

Vi alla formas av våra livserfarenheter. Dina och mina är uppenbarligen väsensskilda. Jag tänker inte polemisera med dig i denna gemytliga blogg där vi båda är gäster i.

Du säger att våra makthavare är kompetenta och kunniga. Gott så! Men då måste de se till att använda sina mandat till att förbereda samhället för kriser; t ex genom förbättrad infrastruktur, god vårdsberedskap, tillräckliga skyddsrum, förstärkt stöd till civilsamhället, diplomatisk skicklighet m m.

Under tiden förbehåller jag mig rätten till att ifrågasätta -och häckla- makten så mycket jag behagar. Att skrämma eller uppläxa enskilda medborgare till lydnad hör inte hemma i vårt land.

Gunnel sa...

Monet: Maktens män och kvinnor fattar beslut som rör oss alla. Därmed blir de också granskade och ifrågasatta av opposition, ledarskribenter. krönikörer och andra experter, ja kanske till och med av någon i en nästan osynlig blogg.

Tegner är hyllad idag, men han fick sina fiskar varma under pandemin när så många svenskar dog. Han fick kritik både från andra experter och kunskapsamatörer. Kritiserade blir även statsministrar, överbefälhavare, klimatexperter, polischefer och andra på ledande poster och det är helt rätt i en demokrati. Även den mest "naive har rätt att tycka. Besluten berör även honom eller henne.

Monet sa...

Nahide: jag visste ju att ditt svar skulle se ut ungefär så här. Inte heller jag är intresserad av trist polemik. Let’s agree to disagree. Men jag tillåter mig att återupprepa att jag personligen, oavsett tidigare egna erfarenheter, tycker att när ÖB (och många initierade med honom) säger att situationen är så allvarlig som den faktiskt är och att vi måste förbereda oss på att ett krig också kan komma till Sverige, ska göra det. Han har gett och ger ett antal exempel på hur vi kan agera i vår privata sfär och det inbegriper INTE att vi ska sitta och förvänta oss att det kommer detaljerade instruktioner om hur man agerar efter en veckas beredskap. Man förväntas begripa situationens allvar själv. Och i min värld skjuter man inte på budbärarna och kallar dem för småpojkar med glansig blick som väntar på tomten och som dessutom tillvitas invektiv som att ”läxa upp enskilda medborgare till lydnad”.

Gunnel: Jag vet visst hur Tegnell ifrågasattes. Jag var en av dem och höll fast vid min kritik mot honom under hela pandemin. Icke desto mindre var han och de många andra experterna just experter i förhållande till både dig och mig och många av belackarna och hade rätten att bemötas respektfullt i förhållande till sin erfarenhet och kunskap precis på samma sätt som ÖB, Säpochefer och civilförsvarsministrar ska göras idag. Jag vänder mig heller självklart emot det självklara i att man i en demokrati har rätt att både kritisera och granska de på olika sätt folkvalda. Jag vänder mig däremot mot tankar och uttryck som att deras agerande har att göra med maktfullkomlighet och uppmärksamhetsbehov och att de triggas av ”att allt de kläcker ur sig” tas upp av media.

Till er båda: 2018, när jag fortfarande bodde i Frankrike fick jag inte del av den då uppmärksammade broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som skickades ut till samtliga svenska hushåll. Men ni bör ha fått den. Den finns att ladda ner som PDF och kan kanske vara en bra, neutral, saklig och konstruktiv påminnelse om vad ”medvetenhet” och därmed följande agerande innebär.