Grattis till alla glada fruntimmer, flickor, damer och tanter. Grattis till Frida Karlsson, Greta Thunberg, gamla Dagny och alla andra färgstarka femininer. Även vi något blekare varianter är värda ett grattis. Idag är det våran dag.
Det är 100 år sedan gifta kvinnor blev myndiga och sen dess har mycket hänt. Vi kan utbilda oss och välja vilka yrken vi vill förutom några som fortfarande är tabu för kvinnor. Till exempel:
Påve:
Dörren till påvedömet är låst för kvinnor. Här krävs en ärrad galt. Det har Johannes Paulus sagt och den mannen säger man inte emot.
President i USA:
Även här vill man ha en ärrad galt. Hög ålder, tunt hår, kostym och slips är vad som krävs av nuvarande och kommande presidenter.
Statsminister i Sverige:
Det som gäller i övriga nordiska länder funkar inte i Sverige. Landet har haft drygt 40 statsministrar och samtliga har burit slips. Knytblusar är icke lämpligt när man ska representera riket.
Landshövding i Norrbotten:
Här gäller exakt samma regler som för statsministerposten.
Om 100 år sitter fortfarande en grånad man på påvestolen. Det lär vi aldrig kunna ändra på och egentligen bryr vi oss inte.
--------
Bilderna ovan är från den senaste utställningen på Kulturens hus.
6 kommentarer:
Synd att kvinnodagen finns och behövs. I AC har vi haft minst 2 kvinnliga landshövdingar och om jag inte minns fel moderater båda två. Sålde lotter till en av dem i DHR:s lottstånd en gång i samband med nån övning och tammetusan vann hon inte en nallebjörn. Missunnade henne den djupt.
Har aldrig sålt en lott till påven. Har han egentligen alla sina nallebjörnar hemma?
Anders: Själv undrar jag om den amerikanske presidenten har alla sina nallebjörnar hemma. Även lite tveksam om tillståndet hos hans medtävlare om presidentposten. "Gammelgubbar" som borde sätta sig på ljugarbänken och njuta av ålderdomen.
Vi fick en landshövding för ett antal år sedan som hette Kari. När nyheten kom trodde vi att det var en kvinna. Men icke så, även Kari var en karl.
Vad världen behöver, i stort, är 365 (i år 366) dagar av trygg, jämlik och rättvis behandling av våra medmänniskor. Jodå, jag vet ... en utopi. Men önska och hoppas kan man ju alltid. Sämre önskningar och förhoppningar kan man ju ha.
Och nu hör jag just på radion att Norrbotten fått sitt första coronasmittat fall. Det var väntat.
Annica: Javisst är det en utopi, men önska kan man ju. Tyvärr är vår värld ingen vänlig plats utan ofta våldsam och grym både för män och kvinnor.
Visst blir man lite orolig, kanske rentav lite hispig för coronan. Den är inte snäll mot "di gamle" så det gäller att försöka undvika den.
Kvinnodagen är nog bra, men det behövs visst en gammelgubbsdag också ser jag !
Lennart: Så klart! Gammelgubbar av den där snälla kloka typen tycker vi om och de är väl värda en egen dag. Vad sägs om den 21 april?
Skicka en kommentar