tisdag 27 augusti 2019

Mitt Luleå


En vecka har gått sedan jag skrev om Fridtjuv. Kan inte fatta det, känns som i går.

Idag skriver jag om Luleå. Denna pärla till stad i nordöstra Sverige, som alltid ligger i topp när det gäller solligan.


Luleå har varit min hemstad i drygt 55 år. Jag köpte lägenhet på Krongårdsringen, fortsatte till Lingonstigen, sedan 39 år i hus på Järvstigen och numera, och till dess min sista klarsynta dag, på Norra Strandgatan. Här fick jag utsikten som jag längtat efter i hela mitt långa liv.

Här har jag det perfekta boendet med 10 minuters gångväg till badet och 10 minuters gångväg till Storgatan. Nej, allt är inte perfekt. Lägenhetens kyl- och frys är från ett annat millenium och en fara för miljön, något som inte bekymrar hyresvärden, Lulebo. Men gnället på värden tar jag i ett annat blogginlägg.


Här byggs det nya Luleå. "Kuststad" ligger i Södra hamn, nära det äldre bostadsområdet "Tutti-Frutti", som enligt mig är Luleås snyggaste. "Kuststad" har en fin utsikt över båthamnen men varför har man placerat en konstgjord kanal mellan husen. Fick blandade känslor när jag såg den, kändes inte alls Venedig som väl var tanken.

Utsikt från Kuststad


Snart börjar hockeyn. Lycka, svett och fasa har laget gett oss fans genom åren. Sällan på topp och nära att åka ut ett par gånger. Men just i år, hockeyns 20/21 kommer vårt lag att förvåna. Tro mig!

Hej!

16 kommentarer:

Anders sa...

"Men just i år, hockeyns 20/21 kommer vårt lag att förvåna. Tro mig!" ??? Är det inte 19/20 först? Eller? Känner mig lite vilse.

Gunnel sa...

Anders: Ha-ha! Jag ligger alltid lite före som du vet. Skämt åsido, varken jag eller min hälft märkte fadäsen med årtalen. Nu får det stå kvar och jag får skämmas lite. Men bara lite!

Anders sa...

Bra, jag blev riktigt orolig. Tänk, att medan du latade dig som hemmafru på två adresser i Luleå jobbade jag i Luleå, Övertorneå, Kalix, Gällivare, Kiruna och Umeå. På somliga av de orterna var både personalen och jag nästan övertygade om att jag visste vad jag gjorde, ibland åtminstone.

Dessutom frekventerade jag ofta välrenommerade hotell i såväl Lycksele, Arjeplog, Karesuando, Pajala, Överkalix som Tre Sågar i Korpilombolo. Vicken lyx!

Gunnel sa...

Så lat var jag inte. Förutom att ta hand om barn och make (som hemmafruar gör) satte mor min och jag upp gardiner på någon av dina nämnda adresser. Antagligen Kalix!

På tal om fadäser, Nisse har räddat mig från att göra en ikväll. Berättar om den senare.

Anders sa...

Tackar särskilt för gardinerna. De har hängt med genom åren och närmar sig snart de 50. Först var de vardagsrumsgardiner, numera hänger de i köket. Jag inbillar mig att de har varit moderna åtminstone 3 ggr under sin livstid, fast de är något blekare nu än vid första uppsättningstillfället.

Gunnel sa...

Köksgardinerna är moderna. 70-talet är inne och gardinerna har precis den rätta looken. Tänk att du hade så god smak. Men det var kanske mor som köpte gardinerna.

Anders sa...

Nej, jag köpte allt själv, soffa, bord, bokhylla och säng bl a. Så duktig var jag på den tiden. WIKA möbler. Finns dom kvar tro nu när vi har IKEA i Happis?

Gunnel sa...

Wika möbler finns i Gammelstad och säkert på fler ställen.

Annica sa...

Veckorna svischar förbi så snabbt att hårstråna följer med av vinddraget. I rena förskräckelsen är det naturligt att missa ett år eller två.
Vi bor i en vacker stad men området Kuststad hade vi kunnat vara utan. För tätt mellan husen och de där kanalerna kommer att bli kloakdiken. Tror jag.

Gunnel sa...

Annica: Intressant att se hur det blir när det är färdigbyggt. Idag ser den enda kanalen ut som ett kallvattendike. Det känns inte riktigt Venedig men en sjungande gondoljär i en eka vore kanske önskvärt och skulle höja statusen på kanalen.

Anders sa...

Jag har försökt hitta en gondol och en gondoljär som kan spela mandolin för att hälsa på och sjunga "Tantis serenad" i diket men hittills - förgäves.

Gunnel sa...

Den absoluta gondoljärsången är väl Barcaroll (stavning?) ur Hoffmans äventyr, Den skulle ljuda fint mellan kanalkanterna. En riktig gondol får nog inte plats i Kuststads smala kanaler.

Anders sa...

Ska vi ha en omröstning? Jag håller på Tanti.

Gunnel sa...

Oavgjort. Vi håller på var sin, förresten blir det fint med två låtar.

Anders sa...

Anser nog min bättre. Din kräver en massa instrument (hur ryms dom?), min tarvar endast en Moraeus med mandolin.

Gunnel sa...

Båda låtarna är ganska smöriga och det gillar jag.