onsdag 14 augusti 2019

Kära fruntimmer! Det ska vi fira!


1919, för exakt 100 år sedan, kom rösträttsreformen som innebar lika och allmän rösträtt även för kvinnor. Två år senare fick kvinnor för första gången lägga sin röst i valurnan i ett andrakammarval. Då var Sverige det sista landet i Norden som erkände kvinnlig rösträtt.

Socialdemokratiska och liberala kvinnoförbund hade kämpat med näbbar och klor för kvinnors rätt, men den högerledda regeringen ville inte ha fattigfolk och fruntimmer som röstande. Deras hjärnor hade inte tillräcklig kapacitet.


En del manliga socialdemokrater var också motståndare till kvinnorörelsen. Här ett utdrag från ett socialdemokratiskt valmanifest: Citatet hämtat från Wikipedia.

"Arbetarkvinnan som lever samma liv som sin manliga kamrat, har icke samma mått av politisk upplysning. Hon saknar den sociala och politiska överblick av ett sakläge, som för tänkande människor leder till enig kamp."


Visst försökte regeringen lirka och bjuda till lite för att beveka fruntimren. 1902, när 13 % av Sveriges befolkning hade rösträtt, lade regeringen fram följande förslag: Istället för kvinnlig rösträtt till andra kammaren skulle man tillåta gifta män som klarade inkomststrecket att få två röster och därmed kunna rösta för sin frus räkning. Stora demonstrationer och generalstrejk i dagarna tre visade att det förslaget var "helt oacceptabelt."


Visst har vi kvinnor och tjejer anledning att fira. 100 år med politisk rösträtt kräver jubel, champagne och ett tack till de kvinnor som en gång kämpade för sina och våra självklara rättigheter.

7 kommentarer:

Anders sa...

För min del får man gärna ta bort rösträtten för männen. Kvinnorna röstar mycket klokare, det ser man ju på varenda undersökning som görs. Det är också mer ofta som kvinnorna får ta de mest negativa konsekvenserna av de beslut som gubbarna fattar.

Gunnel sa...

Anders: Du förtjänar verkligen din rösträtt. De gör alla snälla underbara karlar i min närhet. De där andra, kulturprofilerna, domingogubbarna, de skjutgalna, nazisterna, hatarna, trollen har också rösträtt, men förtjänar det inte.

Annica sa...

Det ligger mycket i era resonemang. Alla vettiga människor ska ha rösträtt, både män och kvinnor. Vad sägs om ett "mognadstest", en examen i sunt förnuft, för att få rösta? Men manipulativa knäppgökar skulle säkert slinka igenom och sabba alltihop.

Gunnel sa...

Annica: När den allmänna rösträtten infördes undantog man en del personer. De som levde på fattigvård, de som inte hade alla hästar hemma och ytterligare någon grupp. Inget hinder fanns dock för manipulativa knäppgökar.

Annica sa...

Ingen/inget kan stoppa en knäppgök, manipulativ eller ej. Detta faktum bevisas dagligen och stundligen.

Anders sa...

Ibland tycks det mig som om partierna n f t invaderas av "manipulativa knäppgökar" (läs karriärister) vars drivkraft mer verkar vara den egna nyttan i st f det aktuella partiets ursprungliga ideologi.

Gunnel sa...

Annica och Anders: Kan bara hålla med er. Ideologi vad är det? Karriäristen eller knäppgöken vill ha ett bra betalt jobb med många trevliga resor och goda måltider. Kanske är jag nu lite orättvis, en del vill nog på allvar förändra samhället.