söndag 27 augusti 2017

Skådespelaren från Malå


Det här är en tidning från samma år som jag är född och på framsidan ser vi den mörkögde sköne flickidolen Tyrone Power. Jag har en samling gamla tidningar från 40- och 50-tal och att jag visar just den här, beror på att det i tidningen finns en notis om skådespelaren från Malåträsk.

Så här skriver tidningen:

"Peter Höglund som nu är färdig med sin roll i "Gläd dig i din ungdom", har rest till Göteborg för att vila en vecka och fortsätter sedan till Köpenhamn där en ny roll väntar på honom. Han är av allt att döma, filmcharmör nummer ett, som länge saknats i svensk film. Och en utmärkt skådespelare dessutom."

Peter Höglund från Malå var mest känd för huvudroller i filmerna Lappblod och Laila, där han spelade same. Enligt Wikipedia var han med i ett 20-tal filmer, mestadels från 30- och 40-talen.


I augusti 1958 kom min blivande äkta hälft till Malå. Han var ute en kväll och promenerade tillsammans med en kompis när de blev inropade till Peter Höglund som bodde i ett hus i gammal stil med kakelugnar. Det enda min hälft kommer ihåg var att Peter Höglund satt i mörker (månljus) och visade olika trix som man använde vid filminspelningar.


Peter Höglund blev aldrig den store filmcharmör som tidningen spådde om, men Malåbor av den äldre sorten minns honom mycket väl och hans porträtt finns i glas och ram på hembygdsgården.

Trevlig ny vecka!

11 kommentarer:

Anders sa...

Jag träffade Peter bara en gång, vi åkte buss tillsammans mellan Malå och Mörttjärn. Vi pratade hela tiden, minns med glädje denna halvtimme. Har för mig att han "wedding-crashade" mammas och pappas bröllop. Stämmer det?

Han läste dikter vid invigningen av idrottsplanen vid Tjamstan i Malå också, tycks jag minnas.

Gunnel sa...

Anders: Jaså, har du kommit honom så nära. Enl. vår moder kom han till bröllopet och ursäktade sig med att han inte hade någon present. Den skulle de få senare, men det löftet höll han inte. Peter (Petrin som han väl egentligen hette) och vår far konfirmerades samma år och någonstans finns det en bild från konfirmationsavslutningen.

Vid ett tillfälle hade han besök av göteborgaren Lasse Dahlqvist, som antagligen uppträdde någonstans i närheten. De stod ute på Höglunds tomt och Lasse D visslade på mig när jag svassade förbi hem från jobbet på kommunalkontoret. Det du!!!

Anonym sa...

Då vill jag bara tala om att jag stått bredvid Lasse Dahlqvist när han tackade mina systrar för vacker sång när de uppträdde i Skellefteå vid något tillfälle.

Anders sa...

Kommunalkontorets tjejer var tydligen populära bland våra artister. En av mina arbetskamrater blev påvisslad av Thore Skogman när hon bikinade på gräsmattan utanför huset där hon bodde.

Gunnel sa...

Anders: Där ser man, gamle präktige Thore var inte alltid så präktig.

Anders sa...

Thore hade god smak när det gäller tjejer. (Om jag inte minns fel hade han en blå-gul kostym, delad på längden, på sig vid detta tillfälle). Den här skönheten vann flera tävlingar i just ämnet skönhet. Tyvärr var jag lite för ung för henne, men hon frågade ofta efter Lennart och vad han gjorde...

Gunnel sa...

Anders: Så spännande! Måste nog slå en signal för att få mera information om skönheten.

Lennart sa...

Gunnel! Jag är fullständigt oskyldig, Anders har hittat på¨detta för att genera mej.

Gunnel sa...

Lennart: Klart jag tror du dig! Du är ju en trovärdig person.

Anders sa...

Som om jag skulle kunna hitta på nåt! Jag kan väl inte rå för att Lennart är lättgenerad. Men jag förstår din situation, Gunnel, när du nu tvingas välja sida. Vem ska du tro på?

Gunnel sa...

Anders. Ja, det är mitt dilemma. Två trovärdiga karlar som minns olika. Jag är helt säker på att en av er har rätt.