onsdag 17 maj 2017

Söte bror

Grattis Norge!

Nidarosdomen


Våra rika och duktiga grannar firar sin nationaldag i dag. Sverige må vara störst men Norge är bäst och vackrast.


"Söte bror" kallar norrmännen oss. Det kan vara en pik men vi väljer naturligtvis att ta det som en komplimang.

Må väl!

14 kommentarer:

Anders sa...

Det sämsta med Norge: En fjord till och jag avlider.
Det bästa: Färska räkor, köpta på kajen, och en kall öl (behöver inte vara färsk, och framförallt inte norsk) på stugtrappan i stugbyn i solsken.

Gunnel sa...

Anders: Vad har du emot fjordar? Man kan drunkna förstås och avlida men för övrigt är Norges natur en fröjd för ögat. Nackdelen med Norge är priserna, fördelen är språket.

Anders sa...

Fjordarna är för många, ty de äro legio.

Gunnel sa...

Anders: Min förra kommentar om att drunkna och avlida. Är det månne tårta på tårta?

Anders sa...

Förmodligen är det en taft... taut.. - ja som du säger. Jag tänkte mest på Markusevangeliet 5:9, gamla översättningen. Den handlar inte just om fjordar utan om en här på 6 000 man, ja du vet, ungefär. Som fjordarna.

Gunnel sa...

Anders: Vi har tack och lov aldrig tvingats lära oss namnet på Norges fjordar. Vi har haft det betydligt jobbigare med Hallands krondiken, Viskan, Lagan osv.

Anders sa...

Förutom Sniskan, Piskan och Viskan fick vi faktiskt plugga in några av de 6 000 norska fjordarna, av vilka jag i dag ännu erinrar mig Sognefjorden, också. Det var nog enklare på din tid, eller var du kanske sjuk den dan?

Av de holländska städerna erinrar jag mig f ö Utrecht.

Bert Bodin sa...

För övrigt så håller jag med dig angående Norge. 😉

Gunnel sa...

Anders: Hollands städer var Amsterdam, Rotterdam, Haag och Harlem. Utrecht erinrar jag mig inte alls.

Bert: Är alltid roligt när man får medhåll.

Anders sa...

Jag kan hålla med om att de norska namnen ofta klingar lite bättre än de svenska; jämför t ex Jotumheim med Glittertind och Galdhöpiggen med svenska Snasahögarna och dess högsta topp Storsnasen. (Se där, både semikolon och en parentes, synd att det inte fanns plats för "hen" också).

Annica sa...

Norge är både stor- och svårslaget när det gäller skönhet. Men det ligger något i det som min norske vän (med värme!) brukade kalla sitt hemland: Steinrøysa. Dock en ovanligt vacker stenhög.
Och ordet Glittertind klingar sjuttsingen så mycket vackrare än Snasahögarna.

Gunnel sa...

Anders: Kan bara hålla med. Glittertind är rent njutbart att säga. Snasahögarna påminner mig om Björn Ferry, kanske för att han designat en vas som heter "pillesnas i vas."

Annica: Din norske vän var ju rätt kritisk mot hemlandet. Var väl därför han bytte sin vackra plats på jorden mot en något tristare plats att bo på. Skönhet är som bekant inte allt.

Anders sa...

Förutom Storsnasen (som de pryda damerna här verkar vara ovilliga att ta i sin mun) finns också Lillsnasen i Snasahögarna.

Gunnel sa...

Anders: Äldre damer ska vara pryda. Det är deras jobb. Damer ska icke chocka sin omgivning med hämningslöshet och snuskigt tal. Därför finns det platser i Sverige med namn som äldre damer icke kan ta i sin mun.