söndag 25 oktober 2015

Din plats i syskonskaran


Forskare i Tyskland och USA har studerat syskonrelationer för att se om platsen i syskonskaran påverkar personligheten. De har tittat på om det ligger någon sanning i påståendet att äldsta barnet är karriärmedvetet, mellanbarnet diplomatiskt lagd och yngsta barnet mest kreativ. Forskarna fann inga som helst belägg för dessa påståenden.


Däremot fann man att det äldsta barnet är något intelligentare än sina yngre syskon.

Ha-ha! Äntligen en forskning som både äkte mannen och jag tar på stort allvar.

Tjingeling!

7 kommentarer:

Anders sa...

Jag vet inte om man törs skriva en kommentar på en så urbota intelligent människas blogg, men både hustrun och jag instämmer i bloggerskans höga uppfattning om sig själv. Under viss protest förstås, då både hustrun och jag har motsvarande höga tankar om oss själva.

Gunnel sa...

Urbota intelligent...hur tolkar man det. Stämmer inte riktigt med intelligent efter urbota. Kan lillebror möjligen ha något att säga mig på dette vise. Själv är jag djupt imponerad av både dig och hustru din. Att hon är äldsta barnet i familjen förstår ju alla.

Anders sa...

När man är yngst har man faktiskt rätt att vara lite urbota kreativ. F ö är min fru också yngst i syskonskaran. Hennes bror måste alltså ha varit oerhört intelligent.

Gunnel sa...

Det stod i artikeln att det rörde sig om 1,5 poäng högre intelligens hos äldsta barnet. Det stod också att det fanns undantag från regeln. Det gäller nog både dig och hustrun skulle jag tro.

Annica sa...

Som varande yngst i min syskonskara så skulle jag alltså vara mest kreativ. Om jag funderar över detta så stämmer det faktiskt. Sade jag urbota anspråkslöst. Och som tur var så behöll inte storebror all intelligens - jag fick en liten grund-dos. Likaså mellanbrodern. Men diplomatin har jag inte sett mycket av. ;)

Kolla här:
http://www.synonymer.se/?query=urbota

Peter sa...

Forskning som samstämmer med ens egen uppfattning är naturligtvis sann och oantastlig.

Gunnel sa...

Annica: Man har kanske lite av allt. Ibland väldigt lite. Jag kan inte kalla mig kreativ, det vore urbota dumt. Däremot vill jag lite blygsamt påstå att jag har en diplomatisk talang, Åtminstone inbillar jag mig det ända tills någon påstår något annat.

Peter: Just precis! Jag klipper ut och samlar på krönikor som är bra och det behöver inte betyda att det är välskrivet utan att skribenten tycker precis som jag.