onsdag 29 juli 2015

En surtants blogg


Har jag nyligen gnällt på livets förtretligheter? Nej, jag tror inte det, men nu känner jag att det är dags att bjuda på lite "surtant."

"Fall news" står det på en stor skylt i Strandgallerian. Inom klädhandeln finns tydligen en tanke att det är "coolt" med engelska i reklamen. Kläderna blir mer exklusiva, tänker man. Här känns det bara dumt eftersom ordet "fall" även finns i svenska språket, då med en annan betydelse. Vad är det egentligen för fel på ordet "höstnyheter." Det är ju både vackrare och lättbegripligare.

Norrland

Petra i "Allsång på Skansen" presenterade fyra kvinnor på följande sätt: "Och här har vi fyra glada damer från NORRLAND." Var då ifrån? Är de från Kalix, Sandviken, Härnösand, Haparanda eller någon annan ort inom detta stora område?

Det finns län och landskap i Norrland, det finns byar och städer, varför inte nämna dem vid namn. Det är man väldigt noga med när de kommer från orter inom Göta- eller Svealand.


Den här tunneln hade en vacker målning med mexikanskt motiv, målad av Dennis Eriksson för många år sedan. Den hade med åren bleknat och drabbats av en del klotter men var fin ändå. Helt plötsligt var målningen borta. Några från kommunen hade målat över konsten med en tråkgrå färg. Kritiken blev högljudd och kommunen lovade att med det snaraste åtgärda misstaget och måla nytt. Så här ser tunneln ut idag, drygt ett år senare.


Färdiggnällt för den här gången.

Vädret är toppen. Ha det!

5 kommentarer:

Anders sa...

På tal om det vidsträckta Norrland har jag alltid undrat över vad man menar med att man talar "norrländska"? Är det t ex Överkalixmål, Pitemål, Norsjöbondska eller Jämtska man menar? Tycker f ö att alla nedanför Gävle talar "sydländska".

Annica sa...

FALL NEWS - det är så dumt så klockorna stannar. Den butiken borde bojkottas. Vad är detta för idioti? Vi bor i Sverige och då ska det vara skyltar som alla förstår. Även gamla tant Hulda från Grundvattnet. Hon och gamle farbror Jöns-Hubert har ju äntligen förstått och accepterat att SALE betyder REA.
Petra är tyvärr inte ensam om att avfärda halva Sverige som "Norrland". Frånsett det så tycker jag att hon bör byta jobb, hon passar inte alls som programledare överhuvudtaget. Hon är krystat käck och jag blir så irriterad över att hon far upp i ansiktet på folk och hojtar allsånger i örat på dem. Sträck bara fram micken och låt människor slippa närkontakten.
Angående tunneln, fy skäms Luleå kommun! Mycket dåligt skött!

Gunnel sa...

Anders: Javisst, det är saker som också retar. Jag som är duktig(jag hör protesterna) på Skälletbonnska förstår ju inte ett dugg av Överkalixmål. Det är som om vi i den allra största delen av Sverige är en enda människoklump som kallas Norrlänningar. Du är Västerbottning, född i landskapet Lappland. Jag är Norrbottning, född i landskapet Lappland i Västerbottens län. Noga ska det vara!!!

Annica: Det är ju svårt att bojkotta när man aldrig köpt något där. De borde lära av Hemtex som har en skylt där det står: "Höstens favoriter, valda av tant Johanna."
Vilken skillnad i språket, där ska man handla. Synd bara att jag har allt jag behöver.

Nej, Petra är inte ensam. Tror jag skrivit förr om sportkommentatorn som sa: "I den här sporten finns bara tre utövare. En är från Malmö, en är från Stockholm och en är från Norrland." Man tager sig för pannan.

Yvonne sa...

Jag reagerade också på:kvinnorna från Norrland.
Gävle kanske!
Att de aldrig lär sig.Tänk om vi skulle säga Måns från södra Sverige.
Annars måste jag säga att jag tycker Petra gör ett bra jobb iår.Bättre självförtroende har hon fått.
Lotta på Liseberg kan jag bara inte se.Tala om flamsig och överdriven.
Det var mitt gnäll.

Gunnel sa...

Yvonne: Vi får ge igen. Lasse Stefanz från Götaland, Petra från Svealand och Brolle från Inbyn utanför Boden.

Det är så intressant hur olika vi reagerar på kända personer. Själv tycker jag att Lotta är både folklig och charmig, men jag vet att många andra som tycker som du. Petra försöker, men kommer inte riktigt till sin rätt, tycker jag alltså. Till syvende och sist är det ju artisterna som gör om programmet är bra eller inte.

Visst är det skönt att få gnälla ibland. Det behöver vi. Jag är med i en gnällgrupp på Facebook, där vi får gnälla om småsaker utan att behöva skämmas. Men vi har nog gnällt färdig, den verkar rätt avsomnad.