onsdag 27 maj 2015

Stor vill bli större


Alla politikers önskedröm är att just deras stad eller kommun ska bli större. Störst är bäst i deras värld och glädjen är stor när invånarantalet ökar. Jag förstår inte varför. Vad är det för fel på en liten stad?

När Pär Holmgren (tidigare väderman i TV) höll ett föredrag om miljöförstöring, berättade han om sin egen hemstad Uppsala. Staden har ca 200.000 invånare. Politikernas vision är att staden ska öka sitt befolkningstal med 2% varje år. Detta innebär, enligt Holmgren, att om 500 år ungefär bor hela världens befolkning i Uppsala. 7,3 miljarder människor trängs längs Fyrisån. 


Den här bilden är tagen vid ett fundament under Bergnäsbron. Är det månne miljöförstöring eller kan det vara ett konstverk, en så kallad installation? Vad tror du?

Hej!

18 kommentarer:

Lennart sa...

Jag trodde först att stor vill bli större gällde hockeylaget. Om dom fortsätter i samma stil blir ju Luleå mer internationellt.
Beträffande Bergnäsbron så är det definitivt skadegörelse!

Gunnel sa...

Såg på facebook att några Skellefteåfans hade sådana problem med Luleå hockeys importer. Någon ville till och med avsätta Osten. Vi tackar för omtanken men menar naturligtvis att mångfald berikar. Luleås damlag har bara tre importer. Hur är det med Skellefteås damlag?

Lennart sa...

Tjejerna i Skellefteå är bra som dom är, vill varken bli större eller mindre.

Anders sa...

När jag bodde i Lycksele myntade politikerna 1988 en slogan: "Lycksele 20 000 år 2000". Detta trots att de visste att Postens Diligenstrafik, Posten, Televerket och samtliga skogsbolag planerade nedskärning/avveckling. Så kloka var man då. Nu är man nere under 14 000 invånare.

I Skellefteå siktar man nu på "80 000 år 2030". F-n trot.

F ö har "köpeslag" dålig klang i mina öron. Hejar man på finska eller amerikanska/kanadensiska?

Gunnel sa...

Lennart: Jag har hört rykten om att bara pojkar prioriteras i Skellefteå. Är det helt fel?

Anders: I Luleå bor nu 76000 personer och jag skulle tro att de har samma mål som Skellefteå.

I den här kommunen är vi flerspråkliga och har inga problem med hejandet.

Lennart sa...

Tjejerna i Luleå är säkert bra även om dom kommer från Munksund. Det kommer säkert ett tjejlag i Ske också snart. Har sett att laget numera heter Luleå Canadians.

Anders sa...

Här i staaan kallas laget Luleå Hasafötter.

Gunnel sa...

Anders och Lennart: Kärt barn har många namn.

Luleå satte upp ett mål 2012 att befolkningen skulle öka med 10.000 personer. Hur snabbt det skulle gå vet jag inte. Dessutom har staden inga lägenheter för de som redan finns här.

Anonym sa...

Exakt så Gunnel.
Bostäder först.
Vad tror du om Luleås nya blickpunkt,Malmudden?
Vem har råd att bo där tro!

Det blev nåt fel men det var Yvonne som pep!

Gunnel sa...

Yvonne: Det blir säkert ett tjusigt boende för de som har råd. Lika tjusigt för den som har pengar blir det blivande bostadsbyggandet i Södra hamn. Men de flesta vill ju att det byggs mindre lägenheter till hyfsade priser för unga som vill flytta hemifrån. Verkar var omöjligt idag.

Musikanta sa...

I vår kommun - lilla Söderköping - är det nästan tvärtom. Där oroar man sig för den stora inflyttningen - framför allt från Norrköping - eftersom man måste bygga fler skolor och förskolor. Fast samtidigt är man ju glad för de extra skattekronorna...
Kram från Ingrid som lägger till din blogg i min blogglista om du inte har något emot det.

Gunnel sa...

Musikanta: Det har jag inte det minsta emot. Du är så välkommen. Förra året firade Luleå 75.000 medborgare med en 75 meter lång tårta i Stadsparken. Nya medborgare önskas för staden vill bli större men bostäder saknas. Och det som byggs blir tyvärr ganska dyrt. Kram tillbaka!

Annica sa...

Det är nog bra om en stad inte växer alltför snabbt - lätt att den annars drabbas av växtvärk.
Själv föredrar jag mindre städer, skulle inte alls trivas i/med storstadsstressen.

Trevlig helg till dig och maken!

Gunnel sa...

Annica: Det ska bjudas på bullar i stan nu när vi blir 76.000. Samtidigt läser jag att varje svensk kvinna föder 1,9 antal barn. Tyder på att befolkningen kommer att minska eftersom antalet födda blir lägre i hela världen.

Peter sa...

Det oroar mig lite att dina bröder likt så många i Skellefteås supporterskara är så besatta av spelares etnicitet. Kan det bero på alla framgångsrika lokala stjärnor som t.ex. Pierre Edouard Marklund, Janne Pesonen Marklund m.fl. Alla födda inom en radie på två mil från huvudorten. Tror nog storebror i norr får ihop ett bra lag med hälften norrbottningar (om nu etniciteten betyder något)några Stockholmare, och några från Hockeyns moder samt några finska vänner. Tre av lagets utlänningar har förövrigt tillhört laget sen de var 15-16 år och tagit sig hela vägen från junior till alag. Tror nog att en och anna Marklund från USA dyker upp i Skaikhf innan säsongen börjar.

Anders sa...

Det oroar mig mycket att Peter är oroad.

Lennart sa...

Nu blir jag också oroad.

Peter sa...

Att både Anders och Lennart är oroade gör mig mycket oroad.