torsdag 14 maj 2015

I dag är jag nykterSamma dag, samma motiv och ändå så olika.

Idag på Folknykterhetens dag firar vi ett friskt och sunt leverne utan brända och destillerade drycker. Vi hyllar nykterister och renlevnadsmänniskor som vi har alldeles för få av. Vi avslutar dagen med kaffe och tårta och hurrar för våren och grönskan och livet i allmänhet. Godmorgon!

8 kommentarer:

Anders sa...

Folknykterhetens dag firar jag med en skotsk maltwhisky som lagrats först 10 år på ekfat från USA som används för att lagra Bourbon från Kentucky, som till största delen görs på majs, (bourbonen alltså, inte Kentucky), och sedan i tio månader på sherryfat från Spanien. Smakar som en blandning av skidvalla och nytjärad brygga, men vad gör man inte för den goda sakens, folknykterhetens, skull.

Gunnel sa...

Anders: Haha, vad du ändå plågar dig på Folknykterhetens dag. Men din kommentar är härligt skrattframkallande.

Annica sa...

Tack, som nykterist 24-7-365 så tar jag verkligen åt mig av hyllningen!
I min barndom åkte jag alltid med i familjens bil när den på Folknykterhetens dag (alltså Kristi Himmelsfärds dag) rullade runt med uppmanande nykterhetsplakat fastsnörade på kylargrill och bagagelucka. MHF ordnade kortegen och många bilar deltog. Utmed kortegevägen stod det mycket folk och tittade på, speciellt om dagen bjöd på vackert väder. (Idag hade åskådarna blivit rejält blöta.)

Gunnel sa...

Annica: Vad hände med nykterhetskortegen? Det vore väl något att ta upp igen. All heder åt de nyktra. Själv är jag bara halvnykterist trots att jag föddes och växte upp i helnykter miljö och med IOGT-NTO:s motto uppsatt på väggen:
"Sanning, kärlek oss förena
i ett nyktert ....förbund."
Punkterna betyder att jag inte riktigt kommer ihåg versen.

Anders sa...

"i ett nyktert vänskapsband" tror jag att det stod. F ö tror jag att den äldste av dina söner har tavlan i fråga.

Gunnel sa...

Anders: Nästan rätt, jag kom på det när jag läste din kommentar. "i ett troget vänskapsband" ska det vara. Tavlan pryder rummet hos min äldste son.

Peter sa...

Ett vacker konstverk. Av beskrivningen skidvalla och nytjärad brygga dristar jag mig att gissa på Laphroig eller någon anna sort från Islay.

Anders sa...

Imponerad, Peter. Men när jag skrev kommentaren tänkte jag mest på märket Oban.