onsdag 19 november 2014

Var rädd om "Rosa"


Gråt inte över spilld mjölk, tack vare den utspillda mjölken lever du ett hälsosammare liv. Mjölk är en livsfarlig dryck och bör säljas tillsammans med varningstext. Kon är ur miljösynpunkt vårt allra onyttigaste djur säger de som allting vet.

Precis vad jag trodde. Första och enda gången jag mjölkade "Rosa" sparkade det illasinnade djuret mig på smalbenen. Sedan dess har vår relation varit frostig.


Men det var "Rosa" och de andra kossorna som räddade oss när katastrofen kom. När gränserna stängdes var det hon som gav oss ost, smör, mjölk och kött och såg till att vi överlevde. Gränser kan stängas igen. Var rädd om "Rosa!"

Hej!

7 kommentarer:

Anders sa...

Som liten betraktade jag Rosa som "min" ko. Inte konstigt att hon inte gillade att du började klämma här och där på henne.

Lennart och jag var inte särskilt gamla när vi började hämta hem korna på eftermiddagarna. Men korna visste ju vart de skulle gå för att bli mjölkade (av kunnigt folk) så det var ju inte så svårt.

Gunnel sa...

Måste beundra era prestationer, bröder för när föräldrarna sålde korna var du 4 år, din bror 6. Mycket troligt att det var kossorna som ledde er den rätta vägen hem.

Anders sa...

Var det inte 1952 de sålde korna? Då var jag 5 resp. Lennart 7. Men visst var det kossorna som ledde oss, vi gick bakom och viftade med björkris, något som säkert var nödvändigt för kornas säkra hemkomst.

Gunnel sa...

Är faktiskt lite osäker. Kan ha varit 1952 samma år som vi bodde på Mejeriet medan huset renoverades. Hursomhelst hann jag uppleva mycket mera kofösande än mina bröder. Det var svettigt ibland när korna åt svamp på hemvägen från legdan De blev galna precis som vilken narkoman som helst.

Anders sa...

John Wayne och Clintan, släng er i väggen! Medan de föste tama filmkor föste vi boskap, kraftigt påtända av svamp. Inte underligt att de sparkade till nåt människoben då och då.

Annica sa...

NYKTRA kor kan vara nog så respektingivande. Svampberusade kor låter förfärligt farligt. Alla varelser snedtänder när de fått i sig för mycket. Älgar mumsar äpplen och bär och ger sig på folk i deras trädgårdar. Den senaste påtända älgen fick plikta med livet för sin aggressivitet.
Hur som helst, vi ska vara rädda om (inte rädda för) Rosa och alla hennes släktingar - de blir antagligen de som räddar oss från svältdöden när den lede fi kommer och stänger gränserna.

Gunnel sa...

Anders: Nu hände det inte så ofta att korna blev galna. Det var på hösten och jag kanske upplevde det en gång, möjligen två, men minns det för evigt.

Annica: Korna var tokiga och vägrade lyda pigans order. Aggressiva blev de inte, bara uppspelta av den goda svampen.

Tycker också att vi ska vara rädda om våra jordbruk och kossor.
Vi behöver dem när och om den lede kommer.