söndag 16 mars 2014

Litet bo jag sätta vill


I april 1964 flyttade vi till Luleå efter ett tillfälligt boende i en by utanför stan. Lägenheten på Örnäset köpte vi "svart" till det facila priset av 10.000 kronor. Den skulle egentligen ha kostat omkring 3.000 kronor om allt gått enligt lagen. Då, för 50 år sedan var det förbjudet att sälja lägenheter till överpris. Den som sålde "svart" var en bov.

Numera är det "Marknaden" som styr och lägenheter liknande den vi ägde säljs idag för mellan 500.000 och 800.000 kronor och säljaren är inte längre "kriminell." Det är roligt att vara säljare idag, dyrt att vara köpare.

Utsikt från lägenhet.

Nyfikenheten drev oss till stan för att titta på visningslägenheter i ett nybyggt hyreshus mitt i smeten. Stadsparken blir i det närmaste en uteplats för de blivande lägenhetsägarna och Herrens Hus har man som närmaste granne.

Men smakar det, så kostar det. Ca 75 kvm trevlig lägenhet med normal standard får en bashyra på 11.200 kronor och dessutom tillkommer kostnad för el, vatten och garage.

Bra boende för den som har råd, det har inte jag.

Trevlig söndag!.

6 kommentarer:

Annica sa...

Man undrar vem som ska bo i de nybyggda och svindyra lägenheterna. Ungdom, ensamstående och många pensionärer är då inte målgrupperna.
Jag betalar bara en tredjedel av den där hyran och har ändå 19 kvm till att röra mig på, säger jag tack- och lite skrytsamt. Och i min hyra ingår både el, vatten, kabel-TV och brf-försäkring.

Gunnel sa...

Annica: De som har råd ska flytta till de dyra lägenheterna och lämna de billiga till ungdomar. ensamstående och pensionärer. Så är tanken, tror jag.

Vi betalar ca 7.000 kronor för samma storlek på lägenheten som den vi tittade på idag och då är el, vatten och garage inräknat. Det är faktiskt tillräckligt dyrt.

Yvonne sa...

Det är det jag påpekar hela tiden,men ingen hör.Vem "fan"bygger dom för?Inte den vanliga lilla människan iallafall!

Gunnel sa...

Yvonne: Det här blir något för våra kära politiker att ta tag i. Passar ju bra i år när det är valår.

Peter sa...

10000 1964 motsvarar i dagens penningvärde ca: 98600:- enligt scb:s prisomräknare

Gunnel sa...

Ja, Peter det var ganska modigt av oss men vi hade farbror Rickard som bank. Vi betalade tillbaka ganska snabbt ändå tack vare........