lördag 22 juni 2024

Gärna ensam ibland


Längst ner till höger i bilden syns en grön stol, eller rättare sagt en enmansbänk. Den och några till finns på kajen vid Norrbottensteatern och där brukar jag ofta slå mig ner efter en promenad i närområdet, titta ut över vattnet och filosofera om allt och ingenting. Det är så rofyllt.



Minns att Al Pitcher (australiensare och ståuppare) uppträdde på Kulturens hus där han visade bilder från Luleå och bland annat ett foto av den gröna ensamma bänken. Han skämtade om att bilden visade svenskens ovilja mot att ha andra människor nära sig. I Sverige vill man sitta ensam. Svensken söker tröst i naturen, medan andra söker tröst hos varandra. Svensson sätter gärna väskan på platsen bredvid sig på bussen i hopp om att så länge som möjligt få sitta ensam och ifred.



Han har både rätt och fel. Tror att många har behov av ensamhet ibland. Det där lugnet som kommer när man sitter i egna tankar och hör bruset runt omkring, men slipper delta i det. Åtminstone gillar jag det. Har både behov av ensamhet och av sällskap, allt i lagom doser.



I veckan fick jag äntligen besöka en optiker och beställa nya glasögon. Assistenten som tog hand om mig efteråt berättade att innan starroperationen hade jag 30 procents syn, nu 80 och efter att jag fått mina nya glasögon 100 procent. Kan det bli bättre? Betalade de dryga 6000 kronor glasögonen kostade utan minsta gnäll.

 

lördag 15 juni 2024

Födelsedagar och lite flumprat


Det har varit en fin vecka vädermässigt med sol och vackra moln som gett en och annan regnskur.

För 60 år sedan, en tidig och vacker lördagsmorgon åkte maken och jag in till Luleå lasarett och några timmar senare var vi föräldrar. Det märkliga är att jag idag minns den tidiga morgonen så väl, medan min man hävdar att vi åkte in kvällen före. Karln har förstås fel, men som vi alla vet, karlar har rätt att ha fel.



Bilden av sonen och hans döttrar är 10 år gammal och från den dag han firade 50. Idag går äldsta dottern på universitet och har flyttat hemifrån till en dyr studentlägenhet, hon måste jobba intensivt på sin "lediga" tid för att betala hyran. Den yngsta dottern går första året på gymnasiet. Sonens 60-årsdag firas i Prag. Om 5 år är han 70, så snabbt går tiden när man blir äldre.



I mitt nästa liv ska jag satsa på politiken. Kämpa för att unga människor ska ha råd att flytta hemifrån innan de fyllt 30 och att föräldrar till förskolebarn ska ha möjlighet att jobba 75 % med full lön. Det är frågor som dagens politiker inte ägnar många tankar åt, så fullt upp som de har med försvar och annat superviktigt.

Tyvärr faller det hela på att jag inte tror överhuvudtaget. Varken på ett nytt liv eller någon Gud. När livet är slut hamnar man i jorden och sen är det över för alltid. Men det är förstås också bara en tro.

 

lördag 8 juni 2024

Är du farlig i trafiken?

Tyngd av blomning

Ur engelsk körkortsbok från 1920:
"Det som vållar det största bekymret är dock lekande barn och nervösa kvinnor. Damer är lika svåra som barn, ty vid hornsignal tappa de helt koncepterna. Att de efter tre fjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnade är inte sällsynt. Ja flera gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna då, och se till att de komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte av spårvagnar."


Mina rader på facebook 2013:
"Det är inte riskfritt att befinna sig på gatorna runt Luleå just nu. Jag ska för första gången testa nya bilen med automatväxel."

Men det kändes inte alls bra att köra nya bilen och co-drivern var snål med beröm, så där och då bestämde jag mig för att sluta köra bil. En annan orsak var hyreshusets garage med sina många stolpar och trånga bilplatser.

Senare i år ska både min hälft och jag förnya våra körkort. Jag kommer att skicka tillbaka mitt, det duger inte ens som legitimation längre.

Min man 87 år gammal kommer att förnya sitt körkort som då gäller i 10 år, ifall han inte blir sjuk och läkare säger något annat. Idag har han god syn och hörsel och ett gott förstånd i behåll. Han är en säker chaufför och väl medveten om att åldern gör att ens reflexer försämras.


Ledsen fågel frågar sig varför ingen vårdar ankdammen.

Man blir lite förvånad över att Trafiksäkerhetsverket inte ställer högre krav på den som får tillstånd att köra bil. Till exempel borde man efter en viss ålder behöva förnya sitt tillstånd att köra bil vartannat år och dessutom kolla upp hälsan. Det är ingen åldersdiskriminering utan helt nödvändigt. En gammal person vill inte alltid förstå när det är dags att lämna över ratten.



Men, som vi alla vet är det inte gubbarna och tanterna som orsakar flest olyckor. Det är grabbarna, de unga och odödliga, som ännu inte fått hjärnan att fungera optimalt som är farligast i trafiken.

 

lördag 1 juni 2024

Visste inte vad hon skulle skriva


"Rulle Grönmossa visstade inte vad han skulle säga. Då sade han..."
Ordet "visstade" kommer från bror Lennart när han var ett litet barn och själv läste ur sin sagobok. Det har gått över 70 år sedan dess men den meningen glömmer jag aldrig. Jag som glömt vad jag gjorde igår.



Bloggerskan "visstade" inte heller vad hon skulle skriva om, men fortsätter på ämnet Gültzauudden, platsen som i går fick kändisstatus. Mikael Persbrandt var i Luleå och badade näck på klipporna enligt Kuriren. Persbrandt, Lena Endre och någon fler är på turné för att spela i "Dödsdansen" på Norrbottensteatern och då passade den berömde på att bada i vattnet som nyss var is. Friskt, enligt honom.



Själv har jag namnsdag idag och det borde firas. Kanske blir det en tur till apoteket för att köpa blåbärspiller. Tabletten ska vara så bra för synen bland annat. Jag bestämde mig för många år sedan att tro på pillren och har köpt dem sen dess. Om de har någon som helst verkan vet jag inte, men de är dyrköpta. Precis som så mycket annat vi "luras" att tro på. Irriterar mig ofta på reklamen för Vitae-Pro där kända och okända berättar om hur fantastiskt deras liv blivit med den undergörande tabletten. Det kan inte Stig Strand och hans kompisar veta, livet hade kanske varit lika underbart utan pillret.

Har klippt mig den här veckan och Linneas ord får bli slutkläm.

Linnea 4 år säger till sin mamma:
"Är farmor en pojke?"
"Nej, varför tror du det?"
"Hon har ju så kort hår."