lördag 23 mars 2024

Kvinnor kan faktiskt göra dumheter


Det är lördagseftermiddag och jag har förvisat mig själv till arbetsrummet. Äkta hälften sitter framför teven och kollar hockey, det gör han ofta för det är hockey nästan jämt.



Jag fortsätter att lyssna till min bok som handlar om svenska SS-fruar. En märklig samling kvinnor vars högsta dröm var att gifta sig med en SS-man. Inte bara tyskor utan även ett antal svenska kvinnor hade den drömmen och det är om dessa kvinnor den här boken handlar och berättelsen rör sig kring åren före andra världskriget.



De giftaslystna kvinnorna och deras blivande män undersöktes noga till både kropp och själ av en tysk organisation som mycket noggrant bedömde om de unga tu dög till sin uppgift. Kvinnorna måste ha nordiskt utseende, vara helt friska, med perfekta huvuden och kroppar. Även deras föräldrar måste vara utan skavanker och kroniska sjukdomar. Kvinnorna skulle nämligen föda många och perfekta ariska barn och ge barnen en god nationalsocialistisk uppfostran.



När jag lyssnar till boken tänker jag att det måste slå slint i skallen på en del kvinnor. Gör saker som är helt befängda och mot allt sunt förnuft. Tänker på alla tjejer som skrev kärleksbrev till Åmselemördaren. Damer som blir kära i någon amerikansk general som de aldrig träffat och som inte ens existerar, men som de snällt skickar pengar till. Det sista är så otroligt tragiskt och så smärtsamt för kvinnorna som blir lurade både på kärlek och pengar.

Kvinnor är sällan perfekta, men de startar inte krig.

 

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Intressant reflektion och jag fattar det inte heller. Och detta med fängslade män som lockar .. ,tänker på dansken som hade en U-båt och tog livet av en svensk kvinna/journalist och denne makabre man lär få drösvis av beundrarpost! Kanske tror kvinnorna att dom ska få den dömde att välja ett annat liv ., någon slags frälsarnit?

Gunnel sa...

Elisabet: Man "hurves" när man tänker på dansken och den stackars journalisten som inlåst i en u-båt tvingades utstå det värsta tänkbara. Ändå finns det kvinnor som vill leva med honom. Det är så obegripligt men antagligen är det som du säger, någon sorts frälsarnit.

Bert Bodin sa...

Det där har jag också funderat över, men inte kommit till någon slutsats.

Det var väl också fallet med Åmselemördaren, om jag minns rätt. Han uppvaktades av flera kvinnor.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Obegripligt för de flesta. Men det är nog som Elisabet säger. Någon sorts tro att just deras kärlek ska förändra den mest grymme mördare. Men det behövs nog lite naivitet också.

Nahide sa...

Så sant; kvinnor startar sällan krig. Men inte för att vi är gjorda av ädlare virke, utan bara för att vi så sällan hamnar i maktpositioner. De få som lyckats bli riktiga diktatorer (t ex Elisabeth I, Katarina II) visade sig vara rejäla krigsälskare.

Tror också fenomenet "frälsarkvinnor" har med maktlystnad att göra. Kvinnor är duktiga på att utöva makt "genom ombud"; genom att vara betydelsefulla för de "mäktiga" männen. I sin mest oskyldiga form är vissa kvinnors förtjusning för uniformer kan tyda på det. Mera perverst blir det när de förälskar sig i vidriga psykopater.

Annica sa...

Kvinnor gör mest dumheter när de är förälskade. Då tycks förnuftet ta ledigt. Att skriva kärleksbrev till brottslingar, ja, till och med gifta sig med mördare och grovt kriminella, är inte alldeles ovanligt. (Åmselemördaren gifte sig tydligen sju gånger. Det tyder ju på ren galenskap från tjejernas sida.)
Att kvinnor i allmänhet inte är så krigiska som män kan kanske även bero på att det är kvinnor som föder barn. De vill inte se barnen bli kanonmat. Fler kvinnliga ledare skulle, förhoppningsvis, bidra till en fredligare värld. Men tyvärr, makt drar ofta fram människors sämsta sidor.

Gunnel sa...

Nahide: Kanske är det så att kvinnor fredligare för att de aldrig kommer i maktpositioner. Det gör ju att vi kan spä på ryktet att vi är av en fredligare sort.

Det är fullständigt obegripligt hur kvinnor kan falla för seriemördare och andra otäcka typer som t ex Hitler. Hur tänkte Eva?

Gunnel sa...

Annica: Kärleken förblindar visserligen men hur kan man bli så blind att man faller för någon som bara är omskriven för att han har mördat. Dock visar ju Åmselemördarens sju äktenskap att en del kvinnor måste ha ångrat sig ganska snabbt.

Håller med dig om att ingen ska ha makt för länge. Övermodiga ledare som valts av 87 procent av folket är farliga.