lördag 2 december 2023

Överreklamerad bok och lite annat

Linnea på spark utanför Norrbottensteatern

Hoppsan, det blir allt längre mellan blogginläggen. Bloggerskan har tappat gnistan. Hoppas den kommer tillbaka.

Välkommen december! November har varit en besvikelse när det gäller vädret. Kyla, blåst, snö och halka har gjort utelivet obekvämt. Vi häruppe i norr borde få kallortstillägg för inköp av varma underkläder. Kallortstillägg på lönen fick man på 50-talet, en förmån som plockats bort utan att vi protesterat.



"Historien om Sverige" är ett av teves allra bästa program just nu. Här får man intressant information om vårt fosterlands historia från allra första början. Som att de första människorna som befolkade vårt land i söder hade mörk hy och blå ögon. De som österifrån invandrade till norra Sverige var ljusa. Jo, det är faktiskt sant, det fanns folk även i norra Sverige även om de var rätt tystlåtna i "Historien om Sverige."



Har lyssnat till Andrev Waldens bok "Jävla karlar." Den har fått massor med beröm och blev tilldelad Augustpriset. Men som med allt som hyllas av alla blir man lätt besviken. Boken var ganska bra, men inte superbra. Kanhända att den passar bättre att läsas, vad vet jag som bara kan läsa de stora rubrikerna.

Just nu börjar herrarnas skidåkning från Gällivare. Retar upp mig på kanal 6 och dess eländiga reklam som stör vid de mest olämpliga tillfällen. Fattar inte reklammakarna att just de varor de gör reklam för hatas av konsumenterna eftersom de bara sabbar en spännande skidtävling.

 

8 kommentarer:

Annica sa...

Visst är det trist att mista gnistor? Jag känner också en viss gnistbrist. Är det åldern? :/
Ruskväderfloppen november passar bra att kasta i glömskarkivet. Bara nu inte mysdecember tar efter och också skämmer ut sig. Årets sista månad ska vara måttligt kall, vindstilla, rimfrostig och julkortsvacker.

Elisabet. sa...

Instämmer på pricken vad gäller reklamen. Det blir precis motsatt effekt, än den förmodat tänkta.

Gunnel sa...

Annica: Hoppas du har rätt om december. Vi behöver det julkortsvackra, och rimfrostiga. Men den kalla november har gjort att man öppnat isbanan tidigare än vanligt och det är ju ett plus.

Gunnel sa...

Elisabet: Man blir så irriterad på 6:an som delar bilden och på den ena halvan ser man skidor på den andra halvan skriver reklamen ut sitt budskap.

Nahide sa...

Kallortstillägget fanns ända tills mitten av 90-talet, vill jag minnas. Det försvann kring -94 eller -95. Då påstod man att det skulle bakas in i den ordinarie lönen, men det vete fåglarna om det har gjort det. Folket som befolkar Norra Sverige är ett tystlåtet släkte vars röster hamnar under radarn, inte bara i historiska dokumentärer, utan även i den nutida verkligheten.

Gunnel sa...

Nahide; Du har rätt, kallortstillägget fanns kvar rätt länge, men bara för vissa yrkesgrupper.
Det där med norra Sverige kan göra en galen ibland. Har just lyssnat på en bok som handlar om ett poliskontor i Småland, befolkat med stockholmare, smålänningar och en "norrlänning." Uppläsaren talar normalsvenska i alla samtliga personers repliker utom när det kommer till "norrlänningen", då får han fnatt och börjar tala det han tror är "norrländska." Jag får nästan ett sammanbrott.

Bert Bodin sa...

Det går upp och ner med inläggsidéerna. Periodvis tycker jag att man inte har ett skvatt att berätta. Men så ...... plötsligt, så går det uppåt igen.

Håller med dig om kanal 6.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det är nog som du skriver. Gnistan kommer säkert tillbaka.