fredag 24 november 2017

Sverige har många profiler


Under november månad har tidningarnas rubriker handlat om profiler. Det är radioprofilen, politikerprofilen, idrottsprofilen, komikerprofilen, teveprofilen och kulturprofilen. Profilen är oftast en obehaglig person, en översittare, en tafsare och trakasserare. Den kände/kända profilen är anonym, men de flesta vet vem han/hon är. Samtliga dessa profiler har en gemensam egenskap. De förstår inte ett "NEJ."


Kanske lever profilerna kvar i en förgången tid. Den tid när schlagersångaren sjöng: 
"Din mun svarar nej, nej,
men dina ögon svarar ja."
och du ler..........

Eller som krönikören i Femina från 1959 skrev:
"Jag beundrar kvinnan och hennes egenskap att säga nej och mena kanske, att säga kanske och mena ja. Jag faller i trance inför den mimiska uppvisning kvinnan gör när hon säger nej med munnen men JAAA med båda ögonen." 

Vilket svammel av herr krönikören! Lever han ännu så rodnar han av skam över sina skriverier.


I går jublade min Nisse där han satt framför datorn. Härligt, tänkte jag, nu leder Luleå hockeymatchen, men nej, så roligt var det inte. Det var Östersund som återigen visat att de kan spela fotboll. Hela Sverige och alldeles speciellt vi från norr hejar på jämtarna som bara vinner och vinner.

Ha en fin helg, gott folk!

5 kommentarer:

Anders sa...

Att vara en "profil" har ju hittills upplevt som lite positivt, åtminstone i mina öron. Det kanske är dags att byta ut "profil" mot "stofil"? Radiostofilen, politikerstofilen, idrottsstofilen, komikerstofilen, tevestofilen och kulturstofilen. Vad tycks?

Gunnel sa...

Anders: Smart Anders! Stofil är ett klart bättre ord i sammanhanget. Men hur ska vi kunna övertyga tidningarna om att byta profil mot stofil?

Men i min värld är en stofil en man, så vi måste nog finna ett annat ord för kvinnliga trakasserare. De är inte många, men de finns.

Annica sa...

Allt detta profilerande börjar bli både löjligt och uttjatat. Kan man hitta på det fåniga "hen" så kan man väl också uppfinna ettw ord för "profil". Nu strösslar man runt det i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
Trevlig söndag.

Annica sa...

Haha, var kom det där w:et ifrån? Börjar jag bli lite svengelsk och konstigt särskrivande, månntro? :)

Gunnel sa...

Annica: Trodde bara att du uppfunnit ett nytt ord. Lite svårt att uttala kanske, men verkligen helt nytt.