tisdag 20 augusti 2019

Fridtjuv var en sällsam man


Fortsätter med 1900-talet och skolpolitikern och ecklesiastikministern Fridtjuv Berg. Bara namnet gör ju att man blir intresserad av honom.

1906 fick han igenom stavningsreformen. Den som gör att vi inte skriver "öfverste" och "äfventyr" längre.


En bra reform tycker vi idag, men han fick även igenom en "reform" som gav kvinnliga lärare sämre lön än män.

Så här säger Wikipedia:
Med stöd av de manliga lärarna fick Fridtjuv Berg igenom olika löneskalor efter kön för folkskollärare.

"Lärare och lärarinnor prestera måhända lika mycket arbete och säkert lika gott arbete, men de prestera visst icke samma slags arbete."

Så sade Fridtjuv och så beslutades också. Kvinnliga lärare fick sämre betalt än sina manliga kolleger, ty de presterade visst icke samma slags arbete.



4 kommentarer:

Anders sa...

Fridtjuv var ju en man för sig, men vad farligare är - är det inte en fingerborgsblomma du har på bilden längst upp? Ytterst giftig och man ser dem ändå här och där i blomlådor i farthinder på smågator bl a. Borde inte småbarnsföräldrarna som är rädda om sina telningar vara minst lika rädda för den här växten som de är för bilarna?

Gunnel sa...

Anders: De kanske inte vet hur farlig blomman är. Bilden är från ett tidigare år när kommunen hade prytt varje låda med den giftiga blomman. Jag har aldrig hört talas om någon som dött av fingerborgsblomman, däremot några som fått en nära-döden-upplevelse av medicin från blomman.

Annica sa...

Medicin (Digoxin) från fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) har jag VÄLDIGT dåliga erfarenheter av. Fy bubblan, vad den tog ner mig! Tack och lov insåg min hjärtläkare att det var den som var orsaken till hur mosig jag var. Inte alls bra piller för gamla tanter och farbröder. Förgiftningsvarning! Jag säger bara: Aldrig mer!

Gunnel sa...

Annica: Jag vet! Du var ju halvdöd på grund av digoxinet. Mediciner ska ju hjälpa den sjuke att bli frisk, men digoxinet dödar. Tänk att extrakt från den vackra blomman har sådana ruggiga effekter.