torsdag 19 juli 2018

Varma dagar


"Sätt en halmhatt mellan öronen på hästen, så att hans hjässa får skydd mot de brännande solstrålarna."
(Goda råd från Norrbottens-Kuriren år 1900)


Dagens middag får bli en uppskuren vattenmelon och en iskall Loka.

Man vänjer sig vid hetta. Efter 14 dagar har kroppen blivit van och man klarar hög värme. Detta enligt en läkare som intervjuades i radion alldeles nyss.

Vi tror honom naturligtvis, men till dess kroppen vant sig, visar jag ett antal bilder av blommor och vatten
Lev väl!

12 kommentarer:

Anders sa...

I Samsun, på den soldränkta Svarta Havs-kusten, såg man ofta att hästarna hade hatt. Inte av halm dock, utan filt. Kuskarna vände upp och ner på hattarna och använde dem som "skål" när hästarna skulle dricka ur de vattenkranar som fanns lite varstans på gatorna. Gud hade delegerat till kommunen att dela ut vatten gratis till alla törstiga. Fint, tycker jag.

Gunnel sa...

Smart lösning i varmt land för Pålle som svettas om pannan och behöver dryck. När hästen druckit färdigt får han alltså en blöt hatt på huvudet igen. Mycket smart!

Åtminstone här i Luleå delegerar Gud väldigt lite, det är Niklas m fl som bestämmer.

Annica sa...

Vågade bilder! ;) Eftersom värmeslaget är skrämmande nära (min inomhustemperatur 31°) så vore det skönt med svalkande vågor i närheten. Jag tror hjärnan håller på att lägga av — inom kort är den bara en blöt fläck. Men solen har i alla fall varit så barmhärtig att den, just nu, gömmer sig bakom moln. Må molnfluffet vara STORT!!! Amen.

Anders sa...

Gunnel och Annica: När man läser era inlägg resp blogg kan man lätt få för sig att ni bor i Botswana, inte i Luleå. Ni har aldrig funderat på att starta en filial till "Damernas detektivbyrå"?

Gunnel sa...

Annica: Undra på att det är varmt. Vi leder ju solligan. Min inomhustemperatur är blott en skugga av din. Just nu bara 27 grader.

Anders: Absolut! Bara i år har jag lyssnat till över 40 deckare. Så jag vet precis hur man fångar en bov. Hur det är med Annicas deckarkunskaper vet jag inte, men hon kan ju få sköta bokföringen.

Annica sa...

I dessa dagar tror jag hela Afrika har förflyttat sig norrut. Värmen tyder på det.
Haha, jag sköta bokföringen? Nej du Gunnel, du får dubbeljobba, d.v.s. både bovfångandet och bokförandet faller på din lott. Du gillar ju prydliga siffror och kolumner. Jag kan serva dig med iste och glass. Och glada tillrop. Och så kan vi bov-spana tillsammans.

Gunnel sa...

Annica: Hade nog för bråttom när jag skrev att du skulle sköta bokföringen. Det är ju jag, kamreren, som älskar sådant. Sen får vi tillsammans ägna oss att spana efter den bov som flytt. Men egentligen är allt försent, numera har jag nog med att hålla reda på var jag själv befinner mig.

Såg ett svart moln alldeles nyss, men nu lyser solen praktfullt igen.

Annica sa...

Ja, kamreren, det var ju det jag visste! :) Själv har jag nog med att hålla reda på min egen bokföring. ;)
När jag tittade ut för en stund sedan var det blött, faktiskt riktiga vattenpölar. Så det kanske var ett regnmoln du såg. Det hade gärna fått regna hela dagen. Men nu är ju solen framme igen. Och min skugg-temperatur har sedan tidig morgon varit 26°. Puh! Inte undra på att sömnen varit obefintlig. Sovrummet är en bastu.

Anders sa...

Här har vi också fått en liten regn(läs ret)skur.

Gunnel sa...

Annica och Anders; Regnet tog sig inte över till oss. Har varit och gått runt udden och det fläktade och var tidvis behagligt.


Anders sa...

Bokföring är ju ett av mina expertområden. Fick toppbetyg på den på handelsgymnasiet i Luleå. Sedan jag förfinat den brasilianska varianten av bokföring med lite panamanskt stuk är jag övertygad om att jag kan få det mesta att gå med plus... Så kom igen mina damer...

Gunnel sa...

Jag läste affärsbokföringens grunder 1954 i Umeå, tror inte att jag på något sätt blev en expert, däremot en person som gillar att sätta siffror i kolumner. Gammelsvensk variant utan brasiliansk inblandning. Har en känsla att om man bokför med panamanskt stuk kan man hamna i trubbel. Akta dig!