måndag 12 februari 2018

På tal om mössor


En liknande variant av mössa, fast blå, bärs av de svenska deltagarna i OS. Mössan har värmt deltagarna väl och gett svenska folket både guld och silver. Grattis till Charlott och Sebastian.


Den här mössan bar de tävlande för 8 år sedan. Den väckte uppmärksamhet, blev mäkta populär och veckotidningar kom med virkbeskrivningar så att varje man och kvinna kunde stoltsera med ett eget exemplar. Mössan har tidigare visats på bloggen, då på min broders huvud.


På tal om mössor:

Den 8 mars 1935 dömdes Thor Modéen och Wilhelm Hagberg till 75 kronor i böter för att de varit för roliga vid en revymatiné på juldagen. "Enligt Svea Rikes lag äro dylika icke tillåtna på större högtidsdagar",skrev anmälaren till myndigheten. Herrarna Modéen och Hagberg dömdes enligt paragraf 13 i ordningsstadgan. Två poliser som sett föreställningen vittnade om att Modéen burit "en till munterhet väckande mössa."


Min egen mössa är från förra seklet och väcker ingen munterhet. Dam- och herrmössorna på bilden är från 50-talet De känns igen och lockar till ett försiktigt leende. Visst var det något liknande som bars av våra pappor.

Godkväll!

2 kommentarer:

Annica sa...

Haha, det var tider det! (De dömdes minsann på Elvis´ två-månaders-dag!) Självklart fick man inte locka människor till skratt på juldagen. Och ännu högre böter hade det väl blivit om de gått ut i en färgglad mössa på Långfredagen. Det var ju den verkliga allvarsdagen.
Jag minns att min pappa hade en huvudbonad som den svarta längst ner till vänster, ett s.k. "fåraschel". F´låt språket!
Själv har jag som mycket ung burit en snarlik vit "hjälm" som den andra från vänster i översta raden. Definitivt det fulaste jag någonsin haft på skallen. Säkert därav det låga priset, 4.95. Pappas huvudvärmare var mycket dyrare (dyrast!) 72.00/45.00.

Gunnel sa...

"Fåraschlet" kallades i mina krokar för krimmermössa. Vanligt bland karlarna. Undrar om de inte fanns öronlappar i mössan för att de inte skulle förfrysa öronen.

Nej, alltför roliga mössor var inte tillåtna på helgdagar på den tiden. Idag är det fritt fram. Tramsiga och flamsiga programledare får till och med visa kalsongerna.

Jag tror mig också ha haft en liknande mössa som nummer två från vänster. Finns tyvärr inga bildbevis.