lördag 11 februari 2017

Rummet som Gud glömde och andra uttryck


Jag går in i rummet som Gud glömde och sätter mig framför datorn.

"Rummet som Gud glömde", vilket konstigt uttryck, varför tänker jag så? Det borde heta "rummet som Gunnel glömde ställa i ordning efter flytten för 6 år sedan." Men när Gunnel går in i rummet så glömmer hon röran, sätter sig framför datorn och där förblir hon sittande bland hyllor och hurtsar i en oskön blandning.Pratade med väninnan i telefon och hon sa ungefär följande: "Det är så kul, jag har fått blodad tand." Ännu ett märkligt uttryck som man undrar var det kommer ifrån. Kul och blodiga tänder hör inte riktigt ihop. Blodet tyder mera på slagsmål eller olyckshändelse än en rolig hobby.


När man använder uttrycket "blodad tand" menar man vanligen att man fått smak för något som man vill göra flera gånger, men varifrån härstammar uttrycket. Jag kollar naturligtvis Wikipedia som säger:


Få blodad tand heter det när ett djur äter blodig föda för första gången. En björn t ex äter egentligen bara växter men om den ätit blodigt kött en enda gång blir den ett rovdjur som inte vill avstå från den födan. 

Tack Wikipedia, då förstår jag!

Trevlig lördag schlagerdiggare och alla andra.

11 kommentarer:

Annica sa...

Angående det glömda rummet ... går det inte att snabbinkalla Ernst? När han svänger sin trollstav blir det gudomligt fint. Oftast.
Det var intressant att läsa om att "få blodad tand". Tänk så många underliga uttryck vi slänger oss med, inte bara i svenskan utan i alla språk. När jag var kursledare i engelska så brukade jag ge ett exempel: "Lägga rabarber på." Som egentligen kommer från "lägga embargo på."

http://www.ordbruket.com/index.php/las-om-ord/40-att-lagga-rabarber-pa-nagot

Gunnel sa...

Annica: Som jag tjatat och bett om lite uppmärksamhet från Ernst. Men han bryr sig inte, han har inte lyssnat. Jag får fortsätta att leva i min röra.

Till alla dess uttryck vi slänger oss med finns det förklaringar och med Wikipedias hjälp löser man det flesta problemen.

Annica sa...

Eller med de gamla rejäla uppslagsböckerna. De fungerar faktiskt fortfarande.

Yvonne sa...

Så härligt att ha ett sånt rum Gunnel!Jag har min röra i vardagsrummet,men det funkar.Kan lyssna på tvn medan jag surfar,hehe.Det är ju viktiga apparater dessa datorer.
Wikipedia är bra,jag har inte en uppslagsbok kvar.Jo några som är gamla och speciella,men inte något annat.

Gunnel sa...

Annica: Visst fungerar de. Men våra Bra Böckers lexikon fick inte följa med till lägenheten.

Yvonne: Jag har sett bilder från din lägenhet och jag har aldrig sett någon röra alls. Nisse surfar från vardagsrummet, han vill också ha möjlighet att titta på teve samtidigt.

Anders sa...

Aldrig att jag släpper in en som Ernst i vårt väl tillstökade hem! Ett hem ska ju vara ett hem och inte någon sorts utställningslokal där ingenting får ligga framme.

Gunnel sa...

Anders: Men tänk om Nahide släpper in honom. Vad gör du då?

Anders sa...

En av de många saker som jag särskilt beundrar hos min hustru är hennes omvittnat goda omdömesförmåga. Hon skulle aldrig frivilligt släppa in Ernst. Därför går jag sällan (för att inte säga aldrig) omkring och oroar mig över Ernstattacker på vår idylliska (om än stökiga) tillvaro. (Läst och godkänt av min fru).

Gunnel sa...

Anders: Omdömeslös som jag är skulle jag med glädje öppna både dörr och hjärta för Ernst. (Icke läst och godkänt av min man).

Anonym sa...

Gunnel du får förlåta mej men jag håller med Anders, ingen Ernst innanför våra dörrar. Vill ju inte en ha prylar signerade Ernst.
Hej då, vi ses.
Siv

Gunnel sa...

Siv: Gillar verkligen ljusstaken jag fått av dig som Ernst designat. Den har magneter som ljushållare och kan varieras efter bästa Ernst-maner. Ska fota den vid lämpligt tillfälle och visa den. Glad att jag får ha Ernst för mig själv. :)