lördag 26 september 2015

Den gamla fina EP-skivan

Inte den snyggaste bilden av Elvis.

Bästa stället att lyssna till musik är i bilen där ingenting annat stör. För några dagar sedan åkte vi bil runt stan och i radion spelades "Are you lonesome tonight?" med den störste av dem alla, Elvis Presley. Fin stillsam gitarrmusik, en gudabenådad röst där man uppfattade varje stavelse han sjöng.

Inspirerad av musiken gick jag ner i förrådet för att titta på mina gamla EP-plattor. Gamla godingar från den tiden när musik betydde melodi och sångarna alltid var tonsäkra. Lite saknar jag nog min gamla grammofon, nu när jag bara får titta på omslagen, utan möjlighet att spela.

Här är några bilder från skivhögen som tyder på mycket god smak. Eller?


Flickor i min ålder


Här är några singlar från senare tid med väldigt bra låtar.

Ha det!

11 kommentarer:

Anders sa...

Jag har inte tänkt på det förut, men Harry Belafonte (visst är det han) har ju nästan lika stenhård blick som Grace Jones.

Gunnel sa...

Har inte heller tänkt på vilken mörk blick Harry hade? Vad tycker du för övrigt om min unga musiksmak?

Anders sa...

Helt fantastisk! Saknar bara dragspel, Towa Carson och Tosse Bark.

Gunnel sa...

Ha-ha! Tosse Bark och Towa Carson har jag skrivit en blogg om för länge sedan. Och nog tror jag att det finns en dragspelsskiva någonstans i gömmorna.

Yvonne sa...

Jag gjorde mig av med alla EPskivor när jag flyttade.Ångrad det nog nu.
Får söka efter musik på Spotify.Där finns alla sorter.
CD skivor har jag däremot kvar massor.
Kanske ska ta några till bilen och lyssna på.

Gunnel sa...

Jag gjorde mig av med alla LP-skivor. Gav bort en del och resten gick till Återvinningen. Visst är det tråkigt men jag har ingen plats för dem.

Anders sa...

Jag har ca 400 LP-skivor med klassisk musik ute i förrådet. Kan någon (inte Lennart) ge mig ett tips om vad jag ska göra med dem?

Gunnel sa...

Låt de ligga kvar så vi har nåt att lyssna till när vi ska bo där. Du har ju lovat oss husrum i förrådet när Suorvadammen brister.

Annica sa...

Vad trevligt med gamla vinylskivor! De väcker så många minnen. Jag har kvar varenda skiva, LP, EP och singlar. Ja, t.o.m. några 78-varvare, s.k. stenkakor. En av dem heter "Uska Dara" och sjungs av Eartha Kitt, tydligen inspelad 1953. Det var tider, det!

https://en.wikipedia.org/wiki/Uska_Dara

https://www.youtube.com/watch?v=bYQLB-fnZT8

Anders sa...

"Usku Dara" kan härledas till stadsdelen Üsküdar, en stadsdel öster om Bosporen i Istanbul. Låten handlar om vad som händer på en resa till den stadsdelen. "På väg till Üsküdar började det regna kraftigt" börjar låten ungefär. Eartha var ganska mycket i Turkiet på den tiden hon bodde i Paris och har gjort flera låtar på turkiska.

Gunnel sa...

Annica; Du har en fantastisk samling skivor av alla sorter. På min första grammofon spelade jag stenkakor. Minns mest Ella Fitzgerald med "A tisket, a tasket." Stenkakorna försvann så det blev inte så många jag kunde köpa.

Anders: Annica och jag pratade just om "Usku Dara" igår och hoppades få en översättning. Det fick vi ju genom dig och det tackar vi för. Eartha Kitt försökte sig på svenska också, "Där gick en yngling och sålde rosor som han bar framför sig i en korg...osv.