torsdag 28 juni 2018

Fortsättning följer


I mitt förra blogginlägg visade jag en bild på mina farföräldrars bagarstuga. På den här bilden kan man se den i bakgrunden. Fotot föreställer mina farföräldrar Herman och Eva Olofsson utanför hemmet i Mörttjärn och mellan dem står äldste sonen Rickard. Bilden är antagligen från tidigt 40-tal. Björken framför bagarstugan var stor redan då och enligt min bror rymde den flera grabbar som kunde stå mellan björkens fyra stammar.


Så här ser farföräldrarnas hus ut i dag. Det har varit skola under några år men är numera obebodd. Framför huset står ett antal  barnbarn och barnbarnsbarn till Eva och Herman. Vi  hade en trevlig träff den 20 juni i år, suveränt anordnad av ett antal engagerade släktingar.


På väggen i byastugan hängde den här tavlan broderad av farmor Eva. 

Kärlek icke guld
skapar lycka huld.

Helt rätt, farmor!

13 kommentarer:

Anders sa...

Mellan de fyra björkstammarna stod vi, 7 - 8-åriga pojkar, och diskuterade bl a konst, religion, filosofi och högre matematik. Ämnet kvinnor berördes aldrig enär vi var lika okunniga på det området då som vi är nu.

Flickorna satt ofta i högar på bagarstugubron. Vad de pratade om vet jag inte, men de fnittrade mycket.

Gunnel sa...

Anders: Du är rolig! Jag ser bilden framför mig där du och Gunnar K och några pluttar till, stående mellan björkstammarna, diskuterar svåra ämnen. Hajbyskandalen, Albert Einsteins tragiska bortgång, den nye regissören Ingmar Bergmans filmer och om kyrkan ska tillåta kvinnliga präster. Ämnen aktuella på den tiden.

Förstår att ni inte pratade om ämnen där ni är okunniga!

Annica sa...

Man kan se på gamla foton hur högtidligt och speciellt det var att bli fotograferad. Med finaste kläderna på blickade man allvarligt mot fotografen. Vilken skillnad mot dagens alla ajfånebilder.
Gunnelbrodern Anders humor är härlig! Jag kan också föreställa mig pluttarna när de där bland björkstammarna ivrigt diskuterar Platon och Sokrates. :D

Anders sa...

Jag glömde att nämna att vi diskuterade surrealistisk litteratur också, har min fru särskilt påpekat. Men, Gunnel och Annica, vad fnittrade flickorna på bagarstugebron åt? Det har jag ibland grunnat över och det har ni nogsamt undvikit att kommentera.

Gunnel sa...

Annica: Det var nog inte så ofta fotografen kom på besök. Då var det finkläderna på och allvarligt titta in i kameran. Men så blev det också fina svartvita bilder som varar för evigt.
Håller med dig om att mungiporna dras uppåt när man tänker på pluttarna mellan björkstammarna och det seriösa samtalet.

Anders: Som jag minns det ägnade vi tjejer mycken tid till samtal om den metafysiska nödvändigheten att människan måste förhålla sig fritt till sin situation och därifrån komma fram till en konsekvensanalys. Att vara höjd över tiden och rummets begränsningar var också ett intressant och glatt samtalsämne, därav fnittret.


Lennart sa...

Där var jag ensam med åtta tjejer i första klass. Inte konstigt att jag sen dess varit rädd för tjejer.

Gunnel sa...

Lennart: Har du varit rädd för tjejer? Du som skrev brev till landshövdingen för att få leva och bo tillsammans med en tjej. Tror bara att antalet tjejer i din klass gjorde att du blev en god och väluppfostrad gosse.

Anders sa...

Jag förstår Lennart. Dom åtta bruttorna var inte att leka med. När man tänker på vissa av dem får man osökt Bibelns visa ord i tankarna: "Bättre är att bo i en vrå på taket än att hava hela huset gemensamt med en trätgirig kvinna". (Ordspråksboken 21:9)

Gunnel sa...

Lennart hade tur som fick dela sin skoltid med så många fina tjejer. Jag har sett skolkortet och alla tjejerna inklusive den ende killen är så söta.

Anders sa...

När man läser mina bibelcitat kan man kanske få uppfattningen att jag är religiöst lagd. Men det är nog tvärtom. Jag säger som Nietzsche: "Den siste Kristne dog på korset" eller: "Efter att ha kommit i kontakt med en religiös man så känner jag alltid att jag måste tvätta händerna."

Gunnel sa...

Jag är inte heller religiöst lagd. Började i barndomen läsa moseböckerna men tröttnade ganska snart då det mest var en evig upprepning av släktled efter släktled och bara om sönerna. Men Anders, våra föräldrar var troende, äkta troende och de tvättade dina händer. Hur går det ihop?

Anders sa...

Jag lärde mig tämligen snabbt att själv tvätta mina händer, ungefär samtidigt som jag upphörde att äta gröt och kåldolmar, två kulinariska förolämpningar. Har blivit en livslång vana.

Gunnel sa...

Gröt finns också på min antilista, tillsammans med redda soppor och brysselkål. Kåldolmar däremot är gott och bör ätas ofta.