fredag 27 september 2024

Malå med allting så nära


Kommunhuset där jag jobbade mellan 1957-1959

Man borde nog flytta tillbaka till Malå kommun. En kommun som har knappt 3000 invånare och Sveriges bästa åldringsvård enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Malmö och övriga storstäder ligger sämst till enligt samma källa. Fördelen med att bo i en liten kommun är bostadspriserna, tryggheten med hemtjänsten och att de flesta känner till varandra.

Problemet är att Malå kommun absolut inte vill ha mig. Kommunen behöver unga starka duktiga skattebetalare, inga gamla människor som bara kommer att kosta vård. Det är fullt begripligt.



"Malå med allt så nära" är kommunens slogan och i den kommunen bodde jag från nyfödd till 21 års ålder. Jobbade i kommunhuset och dansade på Malåborg. Det var ett populärt dansställe på 50 och 60-talen och publikrekordet hade Sven-Ingvars 1962.



Bland kända personer från Malå märks "Långa lappflickan", en kvinna som blev 218 centimeter lång och uppvisades över hela Europa, bland annat blev hon uppkallad till Stockholms slott och "uppträdde" för Karl XIV Johan. Låter illa i våra öron att förevisas för sin missbildning och man undrar vad den stackars flickan själv tyckte.

Charmören och filmskådespelaren Peter Höglund kom också från Malå. Han var populär på 30- och 40-talen. Han hade huvudroller i filmer som Lappblod och Laila, trots att han inte var same. Det räckte att han kom från Lappland.

Så här står det i en gammal Filmjournal:
"Peter Höglund är av allt att döma filmcharmör nummer 1 som saknats i svensk film. Dessutom en utmärkt skådespelare."

Nu är han bortglömd, men hans foto pryder en hylla på Malå hembygdsgård.





 

13 kommentarer:

  1. Är det bara kändisar i Malå? Du, Elisabet och ovanstående...?

    SvaraRadera
  2. Ha-ha! Ja det är verkligen imponerande för en liten kommun.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och i det kommunhuset arbetade exet som polis år i en massa år. På andra sidan gatan arbetade jag på Ica Nilahallen. Nära till allt, jo, verkligen. Peter (Petter ..?) Höglunds hus minns jag väl, men hade väl inte så stor koll på vem han var. Åke Lundgren, författaren till Långa Lappflickan Stor-Stina, är väl den som mest kan räknas som kändis i Malå numera ,-).

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elisabet: På min tid i kommunhuset hette poliserna Adolf och Svante. Ditt ex kom nog senare. Åke Lundgren glömde jag. Förutom "Långa lappflickan" har jag också läst hans "Spanskans år." I år lär han ha kommit ut med ännu en bok om Stor-Stina som heter "Sápmis hjältinna - sanningen om Långa lappflickan."

      Radera
  4. Spanskans år tykte jag väldigt mycket om. Adolf Jonsson minns jag.

    SvaraRadera
  5. Elisabet: Mycket bra och informativ. Inte visste jag att spanska sjukan härjat så hårt. Värst i Arjeplog tycker jag mig minnas.

    SvaraRadera
  6. Jag jobbade aldrig i kommunalhuset, jag grävde diken och körde Epatraktor med vattentank. Om någon kör den guppiga skolgatan så körde jag många tusen liter vatten på den då den byggdes. Att den blivit så guppig numera tar jag inte på mig.
    Adolf Jonsson var ju stuggranne här på udden, så åtminstone två sheriffer har funnits här.

    SvaraRadera
  7. Lennart: Hade ingen aning om att du har vattnat Skolgatan. Då måste du ha varit mycket ung eftersom du blev sheriff redan i tonåren. Eller har jag fel igen?

    SvaraRadera
  8. Sommaren efter realskolan fick jag jobba i kommungaraget och lantmäteriet. Jag har grävt ner en stor cementklump som användes för att bestämma höjder på Lingonstigen. Jag var bara 19 då jag började i Västerås !

    SvaraRadera
  9. Säkert ett utmärkt utfört jobb av unge Hermansson. Lingonstigen i Malå har nog kommit till sen jag flyttat, Lingonstigen i Luleå har jag bott på.

    SvaraRadera
  10. Jag såg Höglund i en film från 60-talet. Tror att den hette "Den gula bilen" och var en deckare. Han spelade skurk och var nog inte så mycket av "charmör". Men han var kanske +50 när filmen spelades in. Anders berättade att han hade oväntat dykt upp och våldgästat era föräldrars bröllop.

    För övrigt anser jag att han inte är den enda Malågrabb med en helt oemotståndligt charm!

    SvaraRadera
  11. Nahide: På 60-talet fick han nog bara biroller. Stjärnglansen hade flagnat. Tror att han konfirmerades samtidigt som någon av mina föräldrar, därför kom han till deras bröllop objuden men med löfte om att de skulle få en present senare.
    Din Malågrabb hade charm, jag var också svag för honom.

    SvaraRadera