tisdag 15 januari 2013

Utantilläxa


Mörkrets furste stiger ned,
hotande och vred
han rustar sig förvisst
med våld och argan list
likväl vi oss ej frukte.

Denna bombastiska text är andra halvan på första versen av "Vår Gud är oss en väldig borg." Det var viktigt för ett skolbarn på 50-talet att kunna sin hemläxa utantill och det hör till min generations unika kunskaper att rabbla texter som ett rinnande vatten. Orden i verserna betydde ingenting för oss barn, men det var viktigt att kunna texten när man fick frågan.

Vi lärde oss:
Psalmverser
Namnen på Jakobs tolv söner 
Hollands städer och floder
Andra länders städer och floder.

Efter ett långt liv kan jag erkänna att jag inte haft så stor nytta av mina utantilläxor annat än att det fick bli ett ämne till dagens blogg.

Ha det gott!




11 kommentarer:

  1. Det enda jag kommer ihåg av alla utantill-läxor är kons fyra magar. Jag har naturligtvis haft en oerhörd nytta i livet av just den kunskapen. (Som korsordslösare.)
    Namnen på Jakobs söner har jag inte en susning om.

    SvaraRadera
  2. Jag minns att vi tvingades lära oss Hallands 4 floder: Sniskan, Viskan, Piskan och Diskan. Vilken besvikelse det var att senare få uppleva dessa "floder" och se att de bara var krondiken med storhetsvansinne.

    F ö är min fru väldigt imponerad av alla psalmverser jag kan utantill.

    SvaraRadera
  3. Annica: Det är namnen på Jakobs tolv söner jag har haft mest nytta av i mitt korsordslösande. Undrar vad dagens skolbarn lär sig som är totalt onyttigt i framtiden.

    Anders: Just dessa "floder" i Halland var oerhört viktiga för barnen som bodde bredvid lilla Skellefteälven.

    Men visst är det roligt att man kan imponera med sitt psalmverskunnande.

    SvaraRadera
  4. Jag blev verkligt förb.. när jag första gången såg en flod i Halland. Anders beskrivning stämmer bättre med verkligheten.
    Sen brukar jag försöka sjunga psalmerna som man kan vid de sällsynta besöken i kyrkan. Jag har dock aldrig samma tonart som kyrkorgeln. Slutar med att man tittar i psalmboken och hummar.

    SvaraRadera
  5. Lennart: Hallands vattendrag har varit viktiga i den svenska skolan av någon anledning.

    Jag har samma problem som du med tonarten men jag tar för givet att det är organisten det är fel på.

    SvaraRadera
  6. Jakobs söner eller bröderna Jakobsson är inget för mig. Hallands alla diken är förvisso inget mot norrlands älvar, men de har haft stor betydelse för befolkningen i regionen både som transportvägar och fiskevatten.

    SvaraRadera
  7. Peter: I Byske- och Kågeälven, bara två exempel, togs massor av lax i många århundraden. Behövde Hallandsbarnen lära sig dem bara för det? Typiskt 08-inlägg.

    SvaraRadera
  8. De ca: 4 personer som bodde längs Byske och Kåge älv var alltså mätta. Typiskt glesbygdsinlägg.

    SvaraRadera
  9. Om man tänker på hur många av Peters anfädrar och -mödrar som kom från Byske- och Kågeälvdalen får man vara tacksam för att de kunde bli mätta.

    SvaraRadera
  10. Tänk att det blev folk av mig trots alla byske och kågebor

    SvaraRadera
  11. För min del tror jag att det var Bureåanorna och din ömma moder som gjorde folk av dig. Var glad att du inte brås på din yngste morbror!

    SvaraRadera