onsdag 16 november 2011

En gång för länge sedan


Än en gång skriver jag om Kuriren. Jag köpte ett häfte på Återvinningen som hette Norrbottens-Kuriren - ur gamla årgångar 1861 - 1910.

1869 skriver man så här vackert och poetiskt till sina läsare.

Året 1868 har redan hvilat sju dagar i sin graf, innan vi fått tillfälle att uttala den öfliga önskningsformeln! Lycka till ett Godt Nytt År!
- - - - - -
Inga farsoter hafva fört sina lievagnar öfver Norden, om ock dödens lie, någon gång svängd af venster hand, ej varit overksam. Välsignelse således öfver det år som flyktat. Må det efterträdas af många lika fridfulla syskon.

Kuriren berättar dessutom att tidningen Fäderneslandets ansvarige blifvit ådömd tvåårigt fästningsarbete och häktats. Han fälldes för lasteligt tal om Konungens person.

Så var det då! Lasteligt tal om kungens person gav två års fängelse 1869. Idag när konungen ägnar sig åt lusteliga laster, får han tio sidor i kvällstidningarna.

1800-talet känns väldigt långt borta, men jag har en gång suttit i knä på min farmor, som 1869 var 5 år, så jag har nästan varit med.

Godmorgon!

7 kommentarer:

  1. Så vackert Kuriren hade skrivit om det gamla året och om döden. Det var annat än tramsspråket Kuriren ibland bjuder sina läsare på idag.

    Hur gammal var farmodern när du satt i henne knä?

    SvaraRadera
  2. Min farmor dog när jag var fyra år. Minns inte ens att jag suttit i hennes knä, tar bara för givet att en farmor håller sina barnbarn i knät. Eftersom jag var så liten minns jag henne knappast alls.

    SvaraRadera
  3. Ännu lite mer om farmor. Hon fick sitt 12:e barn (min far) när hon var 46 år.

    SvaraRadera
  4. Vår farmor EVA Erika Mörtsell levde 1864-05-14—1942-02-12. F i Rönnliden, Arvidsjaur. Blev mor till 12 barn av vilka 7 överlevde spädbarnsåldern. Kikhosta och andra barnsjukdomar krävde sin tribut. Hennes första barn, Jonas Albin, finns omnämnd: ”av våda qveft av modern under sömnen”. Plötslig spädbarnsdöd? En glad och duktig person som gärna ställde upp och hjälpte sina grannar. På sin ålders höst vägrade hon envist att vara barnvakt åt sina barnbarn. Hon hade väl rätt att vara trött på ungar med tanke på hur många hon fostrat själv. Därför är det kanske inte säkert att du suttit i hennes knä? D i Mörttjärn, Malå.

    SvaraRadera
  5. Anders: Klart jag suttit i hennes knä, det har jag bestämt mig för. Däremot ville hon inte vara barnvakt åt barnbarnen och det kan man mycket väl förstå. Hon hade dessutom rätt så många barnbarn, varav du, min broder, är den yngste.

    SvaraRadera
  6. Underbar text...så stavade min Farmor.Hon var född 1890.
    Bilderna du lagt in är jättefina också!

    SvaraRadera
  7. Yvonne: Stavningsreformen kom 1906 såg jag på nätet, så din farmor fick lära sig stava på det gamla sättet.

    SvaraRadera