måndag 2 maj 2022

Jag behöver lilla a och ett förstoringsglas


Läser i NSD om författaren Daniel Sjödin som skrivit en bok på 400 sidor, varav 200 sidor saknar bokstaven a. Formuleringskonst förvisso, säger NSD:s recensent, men det är ingenting för läsaren. Det blir bara konstigt.

Hur är det möjligt att skriva en mening utan att använda bokstaven a.

Jag tänker försöka och provar med en a-lös berättelse om vad som hände oss förra veckan.

"Bilen bredvid trängdes. Herr Lindbergh vrider och vänder sitt mini-åk förbi vidundret för tillgång till sitt bås. Men kolossen står med stjärtvingen i vägen och det blir stolpe in för min hälft, och oj vilken smäll det blev. Tegelröd bil får oestetiskt streck i både lodrät och vågrät riktning. Den är inte längre snygg. Eder utsägs i underjorden. Förödelse, oerhört retfullt och förmodligen dyrt."

Riktigt så dramatiskt var inte mötet med stolpen. Men ett litet saknat a betyder så mycket för ett nyanserat berättade. Prova gärna själv. Det är fånigt, roligt och nästan omöjligt. Man måste beundra författaren som skrev 200 a-fria sidor, men till vilken nytta om ingen orkar läsa.



Nej, jag fick ingen remiss för starroperation. Ögats skärpa låg på 0,5 och enligt optikern kommer bara en sådan remiss i retur från ögonkliniken. Skärpan ska ligga klart under 0.5 för att remissen ska läggas i "väntehögen." Optikern rekommenderade privatläkare om jag kände frustration. Gör jag det? Njaa!

 

18 kommentarer:

  1. Takka för att det blir lättare att ta bort det onödiga c:et. Ex: Saesar, Kontraktor, sirkulation, sentrum, fikk, flikka, det det finns ju hur många som helst. Hitta på något ord där c:et inte är omöjligt att ersätta!

    Självrisken är väl inte så stor? Laga på!

    SvaraRadera
  2. C är idag ett ganska hyfsat betyg. I min skolvärld var det underkänt. C är bra i och, man kan ha stor hjälp av sällan använda bokstäver i korsord t ex.

    Ja, det blir till att lacka på lite. Inga stora grejer men onödigt.

    SvaraRadera
  3. Anders: Finns S-vitamin? :)
    Jag behöver ju både stora A och lilla a. Annars blir mitt namn rätt obegripligt, nnic. Och ta inte bort c för då är ju halva jag utplånad. (Annica med k är inte jag. Känns konstigt. Hälsar "nni" :D

    SvaraRadera
  4. Annica: C är en synnerligen viktig bokstav för dig, förstår jag. Jag klarar mig utmärkt utan både c och a, åtminstone när det gäller mitt namn. Vi är nog i behov av hela alfabetet även om en del bokstäver används sparsamt.

    SvaraRadera
  5. Jag förstår inte. Har det gått mode i att skriva konstigt.

    Härom året var det ju Karin Smirnoff som skrev en roman utan versaler och skiljetecken. Och nu Daniel Sjölin (Obs "l"!) med bokstäver bortkastade.

    Vad kommer härnäst? En svensk roman med bara grekiska bokstäver, kanske.

    SvaraRadera
  6. Bert Bodin: Smirnoffs utelämnade skiljetecken märkte jag aldrig genom att jag lyssnade på boken. Men hon fick uppmärksamhet och det är väl vad författarna önskar med sina udda grejer. Det gäller att märkas i bokfloden.

    SvaraRadera
  7. Var det inte Ulf Lundell som på sin tid som började laborera med språket? Sida upp och sida ner utan interpunktion? Måste också fråga dig: för mig betyder en remissa en penningförsändelse. Remiss (utan a, haha) är ju det som används inom vården för att just remittera vidare? Eller är det något lokalt?

    Det hela låter också väldigt konstigt. Om du måste använda förstoringsglas för att kunna läsa måste du ju få hjälp att korrigera det? Skulle definitivt söka second opinion hos ögonläkare!

    SvaraRadera
  8. Ha-ha! Du har alldeles rätt. Tror inte ens att remissa är dialektalt för remiss, det är bara en ren språkgroda från min sida. Ska genast rätta till.

    Det är som vanligt kris på ögonmottagningen på Sunderby sjukhus och långa väntetider. Jag kommer att gå till en privatklinik om det blir för jobbigt. Det är korta köer och inte så dyrt.

    SvaraRadera
  9. Om ögon och syn: eftersom jag har erfarenhet av denna typ av vård och insatser från både Sverige och nu senast under lång tid i Frankrike så kanske det kan vara intressant att veta att det helt annorlunda i de båda länderna. I Frankrike har en optiker ingen som helst medicinsk befogenhet att diagnosticera olika ögonsjukdomar. Man har inte ens teknisk utrustning för det. Det finns lika många optikerkedjor som i Sverige men deras uppgift är enbart att, efter recept från ögonläkare, ta fram de glasögon patienten behöver. Och tillsammans erbjuda och välja ut bågar.

    Man vänder sig alltså själv utan remiss (!) till sin egen ögonspecialist som man går regelbundet hos ungefär som till tandläkaren. Hos denne görs alla nödvändiga undersökningar, detta är som sagt inget man överlåter till en optiker. Ibland är de också opererande läkare och bokar in åtgärder på egen klinik eller på hyrda operationslokaler på närmaste sjukhus. De som inte arbetar kliniskt remitterar sina patienter till dessa kolleger.

    Väntetiden är inte lång - från t ex en starrdiagnos till operation tar det 1-2 veckor och sen ytterligare 3 veckor till nästa öga om det behövs. Jag fick själv en mycket snabbt insättande försämrad syn, såg mycket suddigt, omvärlden var en mjölkvit dimma och jag kunde varken läsa, hantera dator eller titta på tv. Vågade till slut inte ens gå ut med hunden inför risken att snava över något jag inte såg. Detta kom efter två allvarliga operationer med infektion i efterförlopppet och jag starropererades ganska direkt - detta är vanligt som komplikation efter svår sjukdom fick jag veta. Och det hade ingenting med min synskärpa att göra, den var och är densamma efter som före.

    Här i Sverige har jag också nyligen opererats för en mera sällsynt ögonsjukdom i gula fläcken. Ögonläkaren på vårt sjukhus remitterade mig direkt till St. Eriks sjukhus i Stockholm (internationellt erkänt) och jag undersöktes i omgångar och opererades inom 3 veckor också här. Oerhört professionellt och med fantastisk uppföjning och utmärkt resultat. Att notera är att jag bara några månader tidigare varit hos svensk optiker för nya glasögon och då nämnt min problematik. Han såg inga som helst förändringar och försäkrade mig att allt var bra. Vilket var så fel det bara kunde bli. De har inte kompetens och utrustning helt enkelt.

    Så mitt tips till dig är att boka tid hos privatspecialist. De har också kompetens att avgöra om synförändringar har annan bakomliggande orsak som t ex oupptäckt diabetes. Lycka till!

    SvaraRadera
  10. Ser att mitt rationaliseringsförslag stötte på patrull redan i portgången. F-n! Får väl försöka med "X" och "Z" då. De används väl mest av läkemedelsbolagen när de hittat på nån ny medicin som det är omöjligt att komma ihåg namnet på. "Z" används också i Italien där man inte förstår bättre. "Pissa" kan vara svårt att vänja sig med, men är fullt möjligt om viljan bara finns.

    SvaraRadera
  11. Anders, bokstaven Z tycks även vara väldigt poppis bland dansband. :)
    Grå starr börjar också vara ett problem för mig. Men min närsynthet gör det lite lättare att läsa även om förstoringsglas gäller här också ibland. Värst är att se på längre håll, t.ex. är TVn väldigt oskarp. Kanske skulle nya glasögon hjälpa en aning. Sedan varierar min synskärpa beroende på hur blodsockret ligger.
    Glaskroppsavlossningen med retinaruptur och laserbehandling flera ggr i höger öga resulterade ju i ett bestående synbortfall och dimslöjor.
    Vi får kämpa på. Det kanske blir privatvård för mig också. Vi kanske kan få grupprabatt ...? :)

    SvaraRadera
  12. Monet: Intressant att höra om din erfarenhet av sjukvård i Frankrike. Jag tycker mig förstå att många är nöjda med sjukvården här i Sverige också när man väl kommer till en läkare. Men väntan på att få komma dit kan kännas lång. Mycket möjligt att jag kontaktar den privata ögonkliniken.

    SvaraRadera
  13. Anders: Någon gång på 80-talet när pizzan var ganska ny i butikernas frysar, hade Konsum på Örnäset stavat pizza med två s istället. Tyvärr var inte mobilen uppfunnen, annars hade det blivit ett foto av fadäsen på Instagram.

    SvaraRadera
  14. Annica: Tvivlar på grupprabatt men man känner sig modigare när man är två. Vi får nog hosta upp några tusenlappar om vi går privat men det kan det kanske vara värt. 10.000 kronor för förundersökning och operation gissade optikern att det skulle kosta.

    SvaraRadera
  15. Annica: Du är verkligen en glädjedödare. Dansband ger jag inte 5 öre för, men sen kom jag på Mozart, Liszt m fl. Jag får nog ge upp. X då?

    SvaraRadera
  16. X neej, då kan man inte ge namn åt de nya virushybriderna, XE är aktuellt. Ser att just det, XE finns i en mängd andra sammanhang som pengar och bilar.

    SvaraRadera
  17. Så roliga inlägg du gör Gunnel.Heja dig!!
    Tänker inte försöka skriva utan a,men en spännande tanke.

    SvaraRadera
  18. Anders, ja, jag vet! ;) Dock fortsätter jag frisk med glädjedödandet! :D
    Men ta bort X ... då blir det väl lite knepigt med matematiken. Och med kromosomerna? Och den engelskspråkiga världen får stora besvär med röntgen. Kan vi skippa Å, Ä och Ö? Vissa språk klarar sig ju utan dem.

    SvaraRadera