Deltagare: Åtta fjortisar från byarna runt samhället.
-
Sysslofördelning:
Kokerska: Sota samt tända vedspisen och underhålla elden. Tillaga lunchrätten. Diska, plocka in disken och ordna i skåpen. Skura bord och rengör tvättfat. Torka golvet. Skölja trasor och ansvara för ordningen under arbetet.
-
Husa: Duka till och från middagen, vattna blommorna. Dammtorka katedern. Diska och polera glas, knivar, gafflar och skedar. Ordna i porslinsskåpen, städa skafferiet, samt lärarinnerum.
-
Bagerska: Baka bröd, rengöra bakplåtar, brödgaller, spisar och tvättställ. Bära in ved, spänta stickor. Rengöra och polera spisarna. Rengör kaklet samt tvättställ. Töm grishinken och rengör den.
-
Husmor: Göra inköp. Räkna ut middagspriset. Diska grytor, porslin och övriga kärl. Rengör diskbaljor, diskviskor och slasktratten. Laga enkla maträtter eller konservera.
Vilken välutbildad kvinna jag är!
-
Ha det bra!
Du brukar ha mycket god lunch då man besöker Luleå, men med den utbildningen så är det inte så konstigt.
SvaraRaderaKom just hem med oxkött från Luleå, skrev visst halv oxe förut. men vi delade på 1/4 så det så. Hann inte besöka mer släktingar då köttet måste hem och ner i frysen. Isak mådde bra och började skratta och prata då han såg farfar, man kan ju undra varför????
Ändå har jag aldrig bjudit på någon maträtt ur den svarta boken. Vad sägs om Ångkokt sill, Kålsoppa eller Sjömansbiff.
SvaraRaderaPå en sida har jag skrivit med min 14-åriga handstil: Lennart är hemskt ilsken just nu den 22 november 1952. Vad kunde det vara som retat dig?
Kålsoppa, sjömansbiff och stekt sill är några av mina favoriter även idag.
SvaraRaderaAtt jag var ilsken berodde nog på att någon retats med mej. Jag var redan då snäll och väluppfostrad.
I fjol fick vi tag på ett får och åt får i kål.
I böri seckl då i tänk på nä.
Säga vad man vill om Lennart, men lagrann är han inte. Kålsoppa?
SvaraRadera"Maos lilla röda" har man ju hört talas om, men det här var första mötet med "Gunnels lilla svarta". Med den där gedigna utbildningen får Tina, Jamie och andra matgurus se upp. (Förresten, jag undrar om de r-e-n-g-ö-r lika mycket.)
SvaraRaderaKålsoppa med frikadeller åt vi ofta som nygifta. Använde mig inte av mina skolkökskunskaper utan köpte på burk. Det var gott.
SvaraRaderaVi rengjorde väldigt mycket, inget snusk för flickorna från byarna kring Malåträsk.
Kålsoppa är gott,men fårkött det går inte.Då kvaljes jä!
SvaraRaderaTror inte att kålsoppa med frikadeller på burk finns numera. Förmodligen finns det en bra anledning.
SvaraRaderaFårkött gör Nisse lyrisk så det har jag lärt mig äta. Numera smakar det inte kofta som det gjorde förr.
SvaraRaderaÄr inte kålsoppa numera en känd bantningsdiet? Man lagar i en stor gryta och äter sen soppan varje dag till dess man blir smal och tjusig.
Hur smakar kofta? Jag har aldrig ätit den sortens mat.
SvaraRaderaVi har ätit kofta hos dig och Nahide. En turkisk köttfärsrätt om jag inte minns fal.
SvaraRaderaDu minns inte fal(?), det var en turkisk lammfärsrätt som kallas "köfte" som ni fick. Om du tycker att den smakade kofta kan vi inte annat än beklaga.
SvaraRaderaTittar på recept på nätet och köfte har man försvenskat till kofta så jag var inte helt ute och cyklade. Köften som vi fick hos er smakade mumma, så här behövs ingen beklagan.
SvaraRadera