tisdag 1 juni 2010

Sanning eller lögn

Det är korsförhör på slottet. Carl-Philip får stå till svars inför sin familj som frågar ut honom om hans förhållande till Sofia, den lilla utvikningstösen. Silvia frågar om han menar allvar. Han svarar att han och Sofia är ett par och att hon ångrar att hon ställde upp i Paradise Hotel.
-
Färdigdiskuterat, säger Silvia, då går jag och ringer till Expressens hovreporter och berättar vad vi talat om.


Så här, säger Jan Guillou, måste det gå till för att Expressen ska veta så exakt vilka samtal som pågår i slottet. Vad Guillou egentligen menar är att det finns journalister som bara har till uppgift att hitta på historier. De är bara sagoberättare. Det går alldeles utmärkt att fantisera ihop vad som helst om kungahuset, eftersom de aldrig dementerar någonting.
-
Som läsare fattar man nog att det mesta som får rubriker i kvällspressen är bara påhitt. Speciellt när det handlar om kungligheter och kändisar. Sanningshalten är väldigt låg.
-
Varför köper vi då tidningen? Jag vet inte riktigt, men den lär ha bra korsord.
-
Hej och hå!

5 kommentarer:

  1. Alla tidningar tycks tro att det är fritt fram att sprida vilka rykten som helst, både om kungahuset och kändisar. "De är offentliga personer, alltså ska de tåla."
    Det ligger väl något i det, men de är alla också vanliga människor med vanliga känslor. Och de har familj och vänner som gång på gång får läsa/höra lögner och förtal om sina nära och kära.
    Var finns etiken?

    SvaraRadera
  2. Enligt kvällstidningarna har talmannen och statsministern överräckt frostade glas i lysningspresent till brudparet. Enligt tidningarna folkets present. Är det sant så räcker väl sanningen resten av året.
    Om sanningen ska fram så har jag ju faktiskt vinkat mot Viktoria en gång. Även den hårdaste kan bli charmad.

    SvaraRadera
  3. Annica: Etik är nog inte inne just nu.
    Lennart: Fint av dig att erkänna att du blev charmad av Vickan. Hon kände sig säkert trygg i skogen när A-jaurs hårdaste polis beskyddade henne.

    SvaraRadera
  4. Om kvällspressen skriver "enligt en källa nära regeringen/hovet/polisen" eller "enligt en NN närstående person" så betyder det: "Detta har vi hittat på själva, men formulerat det så att vi förmodligen skulle vinna i en rättegång".

    Jag har för mig att hovet stämde nån tysk blaska, men har ingen aning om hur det gick. Kanske en hovet närstående källa på Järvstigen är bättre informerad?

    SvaraRadera
  5. Tyvärr har denna hovet närstående källa icke blivit informerad. Men tidningar kan ju skriva vad som helst så de har säkert inte blivit fällda.

    SvaraRadera