I mitt barndomshem hade vi en tramporgel stående i köket och på den brukade pappa ibland spela och sjunga ur "Söndagsskolans Segertoner". Det var "Klippa du som brast för mig" och "Närmare Gud till dig" och en del andra kända psalmverser som fanns på reportoaren. I dag tycker jag att det är ett fint minne av pappa Sven, men då ville jag mycket hellre lyssna på radio. Men den fanns på en hylla ovanför orgeln och stängdes alltid av när pappa spelade.
-
Men sommaren när jag var nio år anställde pappa en dräng. Han hjälpte till i slåttern det året min mor var upptagen med ett nyfött gossebarn.
-
Sommardrängen M. var ca 16 år och mycket musikalisk och hade ett eget dragspel. Hos oss spelade han på orgeln. Trampmaskinen fick helt plötsligt liv när M. spelade välkända schlagers, och den var inte längre bara en symbol för psalmsång. När M. spelade sin musik blev jag alldeles salig och trots mina unga år så var jag nog lite förtjust i den glade musikanten.
-
Så småningom bildade M. och några till en trio som spelade på logdanser runt om i bygderna. Jag var på dans en gång där gruppen spelade och jag minns än i dag en låt som de framförde på sin hemmagjorda engelska. Den gick så här:
-
Lillette, Lillette,
my pretty violet,
won´t you please come back,
oh please come back
to me.................osv
-
Men många år har svunnit och för några år sedan såg jag M:s dödsannons i Norra Västerbotten och det var inte utan att jag blev lite nostalgisk.
-
Det var allt för idag bloggen.
-
PS. Jag saknar "Hem till gården". DS
Spelade du aldrig själv på tramporgeln? I mitt föräldrahem fanns en cittra som jag "lirade" på samtidigt som jag vokalt framförde mina paradnummer Stilla Natt och Konvaljens avsked. Senare inköptes ett piano på vilket min pappa efter gehör bl a spelade en stor del av Ulla Billqvists repertoar.
SvaraRaderaMeningen var nog att jag skulle lära mig pianospelandets mysterier, men tyvärr blev det inte så. Jag tyckte det var roligare att spela grammofon.
Pianot gick ett osäkert öde till mötes, medan cittran numera står ostämd och oanvänd och samlar damm i mitt vardagsrum.
I historiens gryning fanns det en orgelfabrik norr om staan, i Kåge eller Byske(?). På en loppis hittade jag för ett par år sedan fabriksnya tramporglar från den tillverkaren. Pris: 100:- och försäljaren fick behålla dem...
SvaraRaderaIngen var intresserad. Småtragiskt.
Hem till gården???? Hade inte detta program premiär ungefär samtidigt som henry Ford uppfann löpande bandet?
SvaraRaderaPå nätet säljs orglar för rena rövarpriset. Man vill ha lättsamma musikmaskiner, där det räcker med att kunna spela med pekfingret för att det ska låta bra.
SvaraRaderaPeter: Hem till gården började 1972. Kvalitet varar länge.