onsdag 29 mars 2017

En hyllning till pappa Sven


Idag för exakt 107 år sedan föddes denne lille parvel som sitter i sin mors knä. Mamma Eva var 46 år och den lille var hennes tolfte barn. Sven, som gossen hette, blev min far och han blev kvar i sin hemkommun under alla sina levnadsår.

Sven var en intelligent man med både humor och humör. Han var oteknisk och hade uselt tålamod, något som han i rikt mån gett i arv till sin dotter.


Sven i gröngräset med sin blonda dotter

Ikväll tänder jag ett ljus för pappa Sven och känner stor tacksamhet för att just han blev min far.

Hej!



onsdag 22 mars 2017

Heja bloggen

Spegling

Det här blir blogginlägg nummer 1000. Hösten 2009 startade jag min blogg och på den tiden blev det ett inlägg nästan varje dag. Skrivklådan har minskat med åren, men bloggen får leva vidare och följa mig på min stapplande väg genom livet.


Ett fång vackra blommor ger jag till dansbandsmusiken. En av de största inom den genren, Sven-Erik Magnusson, har idag lämnat jordelivet. En sångare med en särpräglad röst i ett dansband som funnits i 60 år och som haft enormt många hits.

All musik som berör och gör en glad, lycklig, sentimental eller sorgsen är bra musik, vare sig det är Sven-Ingvars, Beatles, Mozart, Bela Bartok eller någon annan gigant.

Så min tusende blogg blir en hyllning till dansbandsmusiken. Må den länge leva och ge dansglädje och motion till alla de som älskar den.


Än så är det vinter

Ha det!

onsdag 15 mars 2017

Lätt depression


En lätt depression har drabbat den del av Luleås befolkning som gillar hockey. Våra hjältar och hjältinnor har nått vägs ände. Tomt och snopet kändes det dystra slutet.


Inte bara deprimerad utan rent förb-d blev hockeytränaren som spottade ut sin ilska över domare i allmänhet. Han använde så starka ord att han dagen därpå tvingades "pudla", ty riket hade upprörts över ordvalet. Hans ilskna ordval tycker jag rejält illa om, men en del av mig gillar en person som ger blanka sjutton i den svenska mesigheten och bara vräker ur sig sin frustration. En sådan person är även jag, men ilskan stannar inombords och får härja där ett tag innan den falnar och dör.


Nog skrivet om hockey för den här säsongen. Om ett år hoppas jag få skriva positiva saker om våra kära hockeylag och det tror jag helt och fullt på. Förresten, ett äkta fan älskar sitt lag hur det än går.

Hej!

onsdag 8 mars 2017

Sörja och gråta


"Förlusten sörjs i hela världen."

Så löd en rubrik på nätet i en av våra vanligaste kvällstidningar. Nu undrar väl de flesta varför världen sörjer. Vad har hänt? Vad är det som får tant Olga i Kathmandu att sitta vid sitt köksbord och snörvla och varför är gamle George från Kirgizistan så deppad där han vandrar ensam i skymningen?

Jo, Loreen blev utslagen och gick inte vidare till "Mellon."


Låten lär vara feministisk vilket jag inte riktigt upptäckte i all min ouppmärksamhet framför teveprogrammet.


Idag firar vi Internationella kvinnodagen. Vi gör det i ett land där män och kvinnor har kommit ganska långt när det gäller jämställdhet. Men vi har anledning att sörja och gråta över de arma flickebarn ute i världen som könsstympas, blir bortgifta i tidiga tonår och inte får gå i skola. Där religiösa skrifter och gamla seder och bruk får råda och förbjuder flickors självklara rätt till ett liv i frihet och till egna val.


Vi har också anledning att gråta och sörja över de stackars flickebarn som utsätts för våldtäkter både i vårt eget land och annorstädes. Flickor ska kunna röra sig fritt, känna trygghet och veta att de själva och ingen annan bestämmer över deras kroppar.


Flickor! Ni är värda all uppmärksamhet den här dagen och alla andra dagar. Fria lyckliga flickor och pojkar kan tillsammans skapa en ny värld där vi inte behöver sörja och gråta. Det låter som en utopi men man kan väl alltid hoppas.

Ha en fin dag!

onsdag 1 mars 2017

Sale eller rea


Jag är verkligen inte rätt kvinna att klanka på hur andra använder språket, men blir ganska irriterad när jag får ett mail från Intersport med följande rubrik:


"Nu pågår vår stora Winter Sale." Under en bild på en jacka kan man läsa ""Sport to the people." Känner direkt blodtrycket stiga och bestämmer mig för att överhuvudtaget inte handla på Intersport. Åtminstone inte idag, kanske inte i morgon heller.

Men för att förstå och bli förstådd när Sverige helt och hållet går över till att tala engelska, går jag en kurs i det språk vi ska använda i framtiden. Vi är sex överåriga som "spikar" engelska en gång i veckan och vi har roligt. Vid vår ålder har vi lämnat all ängslan över att säga fel och vi kan "bjussa" på konstiga uttal och andra felaktigheter. Vi är som vi är, det låter som det låter och det får duga.


Så nu är jag väl förberedd när Sverige helt och hållet byter det svenska språket mot engelskan. Är du?

Hej!