torsdag 28 juli 2016

På resa genom Västerbotten


Bilderna från Nordanå.

Vi ägnade två dagar åt en sentimental resa genom Västerbotten. Första anhalt blev Nordanå i Skellefteå där äkta hälften tillbringat ett antal skolår på 50-talet. Det var varmt men skugga och glass gav oss lite svalka.

Utsikt 

I Umeå bodde vi på ett hotell som i sin reklam påstod att deras 185 rum hade den vackraste utsikten över staden. Vi fick tydligen det 186:e rummet.


Jag bodde i Umeå under ett halvår för ca 60 år sedan. Det enda jag känner igen från den tiden är järnvägsstationen. Vicke Lindstrands gröna konstverk i glas är av senare datum.

Stadskyrkan 
Helena Elisabets kyrka

Jag är inte speciellt religiös men kyrkor är vackra byggnader och perfekta att besöka när det är varmt ute. Det svala och vackra kyrkorummet är som gjort för den svettige turisten.


Avslutade trippen med ett besök på Gammlia. I det gamla bondehuset fick jag äntligen se en piporgel, ett instrument som även fanns hos mina farföräldrar och som ingen vet vart det tagit vägen.


Sista anhalt blev det här vackra uterummet, där vi hoppades på ett gott samtal med trevliga människor. Men här var det tomt på folk och vi fick fortsätta resan mot norr med sällskap av Bert Karlsson som var den dagens sommarvärd i P1.

Ha det gott! Bilderna är klickbara. Missa inte den fantastiska utsikten!

måndag 18 juli 2016

Härlig är jorden


Hamnfestival! Vi gick till stadsparken på trötta ben, satte oss på en bänk och blundade. Lyssnade till en sångerska som sjöng "Härlig är jorden" på samiska och det var suggestivt och himmelskt vackert.


Inte endast jorden utan även himlen var härlig denna kväll. Så eldsprakande vacker att kameror och mobiler riktades mot solnedgången och resultatet kom på bild efter bild på facebook.


Nu är festivalen över och tillsammans med våra gäster har vi helt eller delvis lyssnat till Molly Sandén, Sean Banan, Martin Almgren, Tommy Nilsson, Patric Isaksson med flera, men ingenting var så fulländat vackert som "Härlig är jorden" på samiska i stadsparken en skön kväll i juli.

Må väl!

tisdag 12 juli 2016

Sommardag


Några bilder från den allra första riktiga sommardagen.





Snart kommer "främmat" söderifrån och Hamnfestivalen går i gång.

GLAD SOMMAR!

onsdag 6 juli 2016

Spegelbild


Jag går med rak rygg och raska steg framåt gatan. Jag mår bra, ingenting som värker och sliter i min kropp, ingenting som gör ont. Livet har varit vänligt mot mig och jag känner ingen ålder. Jag kan vara 37, 45, 67 eller 73. Jag är pigg och spänstig och ganska nöjd med det mesta i mitt liv.


Jag lämnar Storgatan och går genom Strands galleria och då, öga mot öga, möter jag en skrämmande spegelvägg.


Där emot mig kommer en grå figur gående. Hon är gammal, äldre än de flesta, blek och "ämlig." Hon har en dyster min, ser faktiskt sur ut. Det är någon jag känner igen och ändå inte. Min självbild spricker när jag möter spegelbilden.


Jag går därifrån, nu betydligt äldre men ändå inte särskilt bedrövad över mötet med den gamla kvinnan. Det är ju egentligen så enkelt, det är bara att ta andra vägar.
Gå aldrig genom Strands galleria!

Godmorgon!