onsdag 29 juli 2015

En surtants blogg


Har jag nyligen gnällt på livets förtretligheter? Nej, jag tror inte det, men nu känner jag att det är dags att bjuda på lite "surtant."

"Fall news" står det på en stor skylt i Strandgallerian. Inom klädhandeln finns tydligen en tanke att det är "coolt" med engelska i reklamen. Kläderna blir mer exklusiva, tänker man. Här känns det bara dumt eftersom ordet "fall" även finns i svenska språket, då med en annan betydelse. Vad är det egentligen för fel på ordet "höstnyheter." Det är ju både vackrare och lättbegripligare.

Norrland

Petra i "Allsång på Skansen" presenterade fyra kvinnor på följande sätt: "Och här har vi fyra glada damer från NORRLAND." Var då ifrån? Är de från Kalix, Sandviken, Härnösand, Haparanda eller någon annan ort inom detta stora område?

Det finns län och landskap i Norrland, det finns byar och städer, varför inte nämna dem vid namn. Det är man väldigt noga med när de kommer från orter inom Göta- eller Svealand.


Den här tunneln hade en vacker målning med mexikanskt motiv, målad av Dennis Eriksson för många år sedan. Den hade med åren bleknat och drabbats av en del klotter men var fin ändå. Helt plötsligt var målningen borta. Några från kommunen hade målat över konsten med en tråkgrå färg. Kritiken blev högljudd och kommunen lovade att med det snaraste åtgärda misstaget och måla nytt. Så här ser tunneln ut idag, drygt ett år senare.


Färdiggnällt för den här gången.

Vädret är toppen. Ha det!

torsdag 23 juli 2015

Smaragd

Bureå kyrka

"Äktenskapet är av Gud stiftat för att man ska ha någon att skylla på."
Citat: Anders Hermansson.

Det ligger många års erfarenhet i det citatet som jag använt här på bloggen ett antal gånger. Men bra citat kan användas ofta.


Äkta mannen och jag firar smaragdbröllop. Vi gifte oss för exakt 55 år sedan i Bureå kyrka i Västerbotten.

Brudparet med brudgummens lillasyster

På väggen i sovrummet hänger vårt brudkort. Nedanför hänger en spegel. Jag försökte komma på ett sätt att fotografera oss i spegeln, så att man samtidigt kunde se de unga nygifta och hur de förändrats till det yttre på 55 år. Det gick inte, spegeln visade bara en blixt från kameran och det var lika bra.

Till det inre förändras man en hel del på 55 år. Egentligen minns jag ganska lite av den 22-åriga bruden. Tror hon var rätt blyg och ville göra rätt och passa in i alla sammanhang. Många år senare är jag ganska "obrydd" i hur jag uppfattas, samtidigt som jag oroar mig för en massa saker som jag aldrig gjorde förr.

Men idag ska vi fira och jag skålar i champagne (alkoholfri naturligtvis) med alla som läser bloggen. SKÅL!

söndag 19 juli 2015

Pudlar och politiker


Det skrivs förfärligt mycket på sociala medier. Ibland alldeles för mycket som t ex:

"Kommunalrådet i Luleå är en Quisling som gör affärer med Nazityskland."


Denna grova anklagelse kan man läsa på twitter och facebook och det behövdes två politiker för att få ihop meningen. Vänstermannen kallade kommunalrådet för en Quisling och folkpartisten kallade ett bostadsbolag för Nazityskland pga deras namn, Rikshem. Den senare politikern har pudlat som de folkvalda numera plägar göra när deras inlägg kanske inte är av högsta klass.

Andra världskrigets skräckfigurer och platser har blivit populära att ta till bland yngre historielösa politiker när de ska klämma åt en meningsmotståndare.


Det är obegripligt att offentliga personer inte tänker sig för innan de publicerar. Ett gott råd till våra folkvalda är, att när de skriver i affekt, låta inlägget ligga kvar i datorn och där förbli i all evighet, amen!

Glad söndag!

måndag 13 juli 2015

Bilder från festivalen


Torsdagskväll uppträdde Jill Johnson. Det var 13 plusgrader, frisk vind och strilande regn. Allt man såg var paraplyer i olika färger, burna av veklingar som inte klarade lite regn på skulten.


Hamnfestivalen är en jättesuccé. Gratis underhållning för alla tänkbara musiksmaker, Trazan och Banarne är idoler för barnbarn och farmor. Gamle farfar blev underhållen på Allstar där Luleå Hockey stod som arrangör.


Jag köpte en lott av Damhockeytjejerna och hade turen att vinna ett par granna hockeyshorts. Bilden av bloggerskan bärande shortsen vägrade blogspot att ta emot av någon anledning, så vinsten visas istället på barnbarnet som stolt fick överta plagget.



På en hamnfestival måste man visa bilder av vatten. Så här fint skimrade vågorna när vi gick hem på fredagskvällen. Alla bilder är klickbara och kan visas i större format.

Ha det!

fredag 3 juli 2015

I min närhet


Det är en ljuvlig morgon med 17 plusgrader, ingen vind och en blek sol. Perfekt för en runda i omgivningarna.



Bortom ankdammen finns den här bänken strategiskt placerad för hemmafilosofer som gillar att sitta i absolut ensamhet, titta på stan i fjärran och höra klucket från vågorna som kommer mot land från en förbipasserande turbåt.


På Gültzauudden blir jag stående framför furan. Den är gammal, knotig och ledbruten. Barr sitter kvar på några kvistar, andra är utan. Den har stått där länge och upplevt och sett mycket men går nu mot sin levnadsbanas slut. Jag känner gemenskap med trädet. Även jag är på sluttampen, lika ledbruten, luggsliten och knotig. Men jordelivet är gott och vi hoppas, tallen och jag, att motorsågen och Sankte Per lämnar oss ifred så länge som möjligt.

Stranden


Och när den mulna dagen är slut fotar jag som vanligt min utsikt, där solen försöker titta fram genom det grå. Det är en vacker och varierande vy som jag aldrig tröttnar på.


TREVLIG SOMMAR!