söndag 31 maj 2015

Mamma, det är din dag


Idag vill jag skriva några rader om min lilla mamma. Född 1909 i byn Rentjärn i Malå kommun. Hon drömde om att få bli lärarinna och hennes far lovade att drömmen skulle infrias. Men i familjen fanns inga pengar och Jenny Viktoria fick bli piga och gifte sig så småningom med yngste sonen i familjen där hon arbetade.


Vi tre barn växte upp i den lilla byn Mörttjärn, där våra föräldrar hade ett litet jordbruk och där mamma skötte hem och ladugård som de allra flesta kvinnor på landsbygden gjorde. Hon var vår goda snälla mamma, som alltid ställde upp för oss, som tog oss i försvar, som tyckte att vi var alldeles perfekta. Det kanske stämde när det gäller mig (haha), men nog fick hon ett antal gånger ta mina bröder i hampan och be om ursäkt för ett och annat bus.


Idag är jag äldre än min mor var när hon lämnade jordelivet och jag tänker ofta på henne och önskar att jag tagit reda på mer om hennes barndom och ungdom i en tid som är så långt från dagens och ändå så nära.

Kram!

onsdag 27 maj 2015

Stor vill bli större


Alla politikers önskedröm är att just deras stad eller kommun ska bli större. Störst är bäst i deras värld och glädjen är stor när invånarantalet ökar. Jag förstår inte varför. Vad är det för fel på en liten stad?

När Pär Holmgren (tidigare väderman i TV) höll ett föredrag om miljöförstöring, berättade han om sin egen hemstad Uppsala. Staden har ca 200.000 invånare. Politikernas vision är att staden ska öka sitt befolkningstal med 2% varje år. Detta innebär, enligt Holmgren, att om 500 år ungefär bor hela världens befolkning i Uppsala. 7,3 miljarder människor trängs längs Fyrisån. 


Den här bilden är tagen vid ett fundament under Bergnäsbron. Är det månne miljöförstöring eller kan det vara ett konstverk, en så kallad installation? Vad tror du?

Hej!

tisdag 26 maj 2015


Blogspot fungerar inte som den ska. Jag kan inte sätta in nya bilder utan den godkänner bara de som tidigare publicerats. Därför är det kanske lämpligt med den här bilden som visar IOGT-tavlan som jag skrev om tidigare i samband med folknykterhetens dag.

Jag hoppas på en bättre fungerande blogspot i morgon.

Ha det gott!

söndag 17 maj 2015

Grattis Norge!


GRATTIS NORGE!

Vår rike och vackre granne firar sin nationaldag idag. Norge har gott om pengar, har de duktigaste idrottarna och lever i det vackraste landet. Så här skämtar de om oss:

Ett svenskt flyg är på väg till Oslo, närmar sig Fornebu och mottar meddelande från kontrolltornet:
"Uppge höjd och position!"
Piloten svarar:
"Jag är 180 cm lång och sitter längst fram i planet."

Svenskarna påstår att de härstammar från aporna, men aporna protesterar.

"Vet du hur en svensk tvättar bilen?"
"Nää!"
"Jo, en håller svampen och den andre kör fram och tillbaka."

Ha-ha det!



torsdag 14 maj 2015

I dag är jag nykter



Samma dag, samma motiv och ändå så olika.

Idag på Folknykterhetens dag firar vi ett friskt och sunt leverne utan brända och destillerade drycker. Vi hyllar nykterister och renlevnadsmänniskor som vi har alldeles för få av. Vi avslutar dagen med kaffe och tårta och hurrar för våren och grönskan och livet i allmänhet. Godmorgon!

tisdag 12 maj 2015

Till min gamle man


Det niohundrade blogginlägget blir en hyllning till en man som fyller år.

Hur dyster sig framtiden ter för de gamle
de har inte något att vänta sig mer.
De stappla sig fram på de spattiga benen 
och halka i gropar, ty inget de ser.

Dock är du ej ännu en del av det sagda
du är blott en yngling med mognande drag.
För sjuttio plus är ju ingen ålder
Så gläd dig idag på din födelsedag.

Tulpaner på bordet och trisslott från frugan
så firas du alltid, det gör dig rätt glad.
En tur i det gröna, en kortare vandring
GRATTIS min gubbe, det här är din dag.



måndag 4 maj 2015

Bara positiva händelser


Första maj blev min lagvigde hedersmedlem i Luleå arbetarekommun och fick denna vackra blombukett plus ett presentkort.

Helgens största och finaste evenemang var naturligtvis bröllopet mellan sonen Lasse och Ann-Louise. En mycket lyckad tillställning där gästerna hade kul och trivdes. Maten från "Kalaskulan" var superb och "Mammas pojkar" stod för det musikaliska.  Från bröllopet kommer dessa bilder:

Brudparets bord

Brudparet med alla barnen

Bägge sönerna med fruar och mina små barnbarn


I Norra hamn förlorar isen mark så sakteliga. Den här bilden är några dagar gammal och det vackra blå har tagit över mer och mer.

Hej!