tisdag 29 juni 2010

Tältsemester


Någonstans i Norge.
-
När vi åker på semester numera, bor vi på hotell med alla faciliteter, äter lyxig frukost och ser till att vi har det bekvämt.
-
Annat var det på den tiden vi levde på en lön, hade små barn och en Saab med tvåtaktsmotor av årsmodell 1966, inköpt för 7.439 kronor och med 5 års månatliga avbetalningar.
-
Semestern var årets höjdpunkt. Vi lastade vår bil med tält och sovsäckar, fyllde bagage och övriga utrymmen med kläder och leksaker, gasolkök och pannor och satte pojkarna i baksätet där de fritt kunde röra sig bland prylarna. Ingen hade säkerhetsbälte för det var på den tiden då vi överlevde i alla fall.
-
Sist av allt satte sig modern i framsätet bredvid chauffören. Då hade hon för femte gången kollat att alla dörrar var låsta och att spisplattorna stod på noll. I famnen hade hon familjens transistorapparat som skulle underhålla under resan.


Så åkte vi några år genom Sverige och även Norge. Lagade mat utomhus och svor över blöta tält och blåsigt väder. Men så här i efterhand tycker jag nog att vi hade ganska kul och fick se rätt mycket av riket. Men mer om våra semesteräventyr en annan gång.
-
God eftermiddag!

måndag 28 juni 2010

En rolig man

Obama är värre än Bush står det med fetstil i Aftonbladet. Varför Obama är värre vet jag inte, men jag är i alla fall säker på att Bush är roligare. Läs följande och begrunda:
-
Våra fiender är uppfinningsrika. De slutar aldrig att hitta på sätt att skada vårt land. Det gör inte vi heller.
-
Amerikaner, visste ni att det mesta av vår import kommer från utlandet.
-
När vi övertog styret av USA befann sig landet på ruinens brant. Vi har nu lyckats kliva ett steg framåt.
-
Biblioteket i Vita Huset har brunnit och de två böckerna förstördes. Det tragiska var att jag bara hunnit färglägga den ena.
-
Bush framställs som dum, Clinton som sexgalen. Det är riktigt synd om de amerikanska presidenterna.
-
Slut!

söndag 27 juni 2010

Så blev det

I min egen lilla värld blev midsommaraftonen precis som jag förutspådde i mitt förra blogginlägg. Det var soligt och vackert väder, trevligt sällskap och det var nästan helnyktert. Maten var jättegod och köttet var saftigt rött.
-
Men i den stora världen var det inte bara idyll. Några fick mista livet för att andra druckit för mycket och satt sig bakom ratten i tron att de kunde köra.
-
Det största problemet med fylla verkar vara hjärnans totala kollaps som får personer att göra saker, eller drabbas av saker, som förändrar hela deras liv.
-
Lagom är bäst för oss alla och då slipper vi bortkastade dagar med baksmälla.

Till sist en innerlig önskan om tillfrisknande för min väninna som drabbats av plötslig och total dövhet på ena örat.
-
Slut för idag!

fredag 25 juni 2010

En hoppfull spådom

Så här kommer medierna att rapportera om midsommaraftonen 2010.
-
Sol och vackert väder gjorde att årets midsommarafton blev en riktig folkfest. Många hade samlats för att se den traditionella stångresningen. Familjer kom med sina fikakorgar och satte sig i gröngräset, medan de minsta familjemedlemmarna skuttade runt till "små grodorna."

På kvällen fortsatte firandet i glädjens tecken. Polisen och sjukhusen meddelar att det varit en fantastisk midsommarnatt. Inga rapporterade misshandelsfall, inga mord, slagsmål eller våldtäkter. Enbart glada människor som firar sommarnatten tillsammans.
-
På midsommardagen vaknade Sverige till en ny och vacker dag. De allra flesta var friska och pigga eftersom deras alkoholintag hade varit måttligt och samtliga kom ihåg vad de hade gjort kvällen innan.
-
Så spådde hon och önskade
-
TREVLIG MIDSOMMAR!

torsdag 24 juni 2010

Myggen anfaller

Midsommardagen inföll före 1953 alltid den 24 juni. Det var också samma helg som myggen kom i stora skaror.
Den lilla byn Mörttjärn är min födelseplats. Byn är även myggens stora festplats. Det är i min gamla hembygd de har sina möten och sammankomster. De samlas i miljoner för att festa på traktens innevånare. Och varför just där? Ja, naturligtvis för att i den byn bor det tåligaste och lugnaste folket, som gnider in sig med tjära och myggolja och sedan inte bryr sig ett skvatt om de förlorar lite blod till några hungriga insekter.
-
Hur tåliga invånarna är förstod jag inte förrän mannen i mitt liv mötte myggsvärmen. Han hade aldrig sett något liknande och visade klagande sina "stora" myggbett för omgivningen.
-
Det är över 50 år sedan jag flyttade från Mörttjärn. Kanske har myggen också lämnat trakten eftersom de i dag har färre personer att kalasa på.
-
Slut för idag!

tisdag 22 juni 2010

Spara och Slösa

Spara och Slösa fanns som serie i min barndoms skoltidning "Lyckoslanten."
En tidning som jag tror utgavs av Sparbanken.
-
Spara var den goda flickan med blonda flätor som sparade sin veckopeng. Hon var hjälpsam, hade rätt kläder vid rätt tillfälle, smutsade aldrig ner sig och varje serie slutade med att hon hade handlat klokt och gjort allting rätt.

Slösa var mörk, lite stripig i håret och använde sin veckopeng till godis och andra onyttiga ting. Hon fick naturligtvis hål i tänderna och fick gå till tandläkaren. Hon klädde sig fel, fick fläckar på kläderna och varenda serie i varje nummer av tidningen slutade med att hon fick skämmas för sitt felaktiga handlande.
-
Moralen i serien var självklar. Var klok och spara dina pengar för att du ska få en bra framtid. Det var vad vi efterkrigsbarn fick lära oss. Sedan kommer den dag i ens liv då man inte har så mycket framtid kvar och då är det kanske dags att börja leva som en Slösa.
-
Hej hopp!

måndag 21 juni 2010

Doftproblem

Herr Saxon.
-
Vi kvinnor har ofta fått diverse råd av män. Att kvinnor ger män råd förekommer sällan för männen är perfekta. Här följer levnadsregler av J L Saxon och Saddam H.
-
Saxon säger att äkta makar bör visa varandra den största hänsyn i fråga om ting som höra till toaletten.
Man skall aldrig tillfredsställa något naturbehov i den andras närvaro - ja inte ens tala därom eller när det skett eller sker. Männen äro ömtåligare än kvinnorna som vårdar späda barn och på grund härav blivit utrustade med större härdighet. Kvinnornas luktsinne är mycket svagare än mannens, därför glömmer kvinnorna sig oftare. De har också sina särskilda toalettbesvärligheter ägnade att framkalla mannens ovilja.
-
Råd från Saddam H.
Kvinnan skall bada två gånger om dagen, för kvinnan är svagare än mannen och kvinnans lukt är mera påtaglig än mannens.
-
Så nu vet vi!
-
God Måndag!

söndag 20 juni 2010

Dagen efter

Det sista jag hörde innan jag somnade sent var naturligtvis Salem Al Fakir som återigen sjöng, ja gissa vad.
-
Några sista ord om bröllopet.
-
Jag satt som klistrad hela eftermiddagen och kvällen. Bröllopet var vackert, det var romantiskt och huvudpersonerna så lyckliga.

Kungen höll tal. Det var ett ganska vanligt tal, där han grattade drottningen på deras bröllopsdag. Han hade manus och lät ungefär som vanligt.
-
Sen talade Olle Westling. Det märktes att han var en van och duktig talare, men även han hade manus.
-
Till sist talade den nya prinsen och hans tal var lysande. Han var helt utan manus och talade både på svenska och mycket god engelska. Vi har fått en prins som kan uttrycka sig väl. Grattis Sverige!
-
Nu är bröllopet över. Nu blir det fotboll.
-
Hej då!

fredag 18 juni 2010

Fredagsbabbel

Veckans irritation:
Somnar till klockradion som spelar Salem Al Fakirs "Keep on walking, keep on walking, vaknar till klockradion som spelar "Keep on walking, keep on walking. Himmel, vad jag är trött på den låten. Men jag gör som Fakir säger och vandrar iväg, men då till Mp3-spelarens sköna och behagliga musik med Eric Clapton.
-
Veckans roliga:
I teves morgonprogram som bara handlar om kungliga bröllopet den här veckan, visar en karl hur man ska bära högklackat i kyrkan. Han trär på sina tjocka sockar ett par silverpumps och vandrar fram och tillbaka under det att programvärden ställer frågor. Det är alldeles underbar komik.
-
Veckans intressanta:
Lägenheterna på Storgatan 26. Jättefina takterrasser på två lägenheter med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Ganska misslyckat i det här fallet och den ena lägenheten hade dessutom ingång till toaletten i nedre delan av vardagsrummet. Inte trevligt alls!
-
Veckans positiva:
Det är fredag!
-
Godkväll!

torsdag 17 juni 2010

Om jag hade pengar..

Pion 2010
-
"Vad ska vi hitta på i sommar", är en stående replik mellan den äkte och mig. "Ska vi åka till Oslo, bo på hotell en vecka och titta på den vackra stadens sevärdheter." "Njae, men Norge är så himla dyrt, mat och hotell en vecka är rena ruinen."
-
Sedan säger vi inget mer om saken innan nästa förslag kommer upp på tapeten och lika snabbt förkastas.
-
Så tittar vi på Lulebos lägenheter på Storgatan. En trea på 80 kvm kostar över 9000 kronor i månaden, en lite större trea med takterass kostar över 10000 kronor. "Ska vi utnyttja kötiden och skaffa oss en lägenhet mitt i City", säger jag. "Njae, det är alldeles för dyrt, vi har ju bara hälften i hyra."
-


Hur skulle det kännas att vara så rik att man aldrig behöver tänka på vad en sak kostar. Att bara spendera och aldrig ha en tanke på konsekvenserna. Eller är det så att den som är rik, har fått sin förmögenhet på grund av att de sparat och levt förståndigt.
-
För oss blir allt precis som vanligt. Mycket prat och ingen handling.
-
Godmorgon!

tisdag 15 juni 2010

De fyras gäng

Sverigedemokraternas valsedlar innehåller nästan bara män. "Vi går inte efter kön, vi går efter kompetens", sa en av deras företrädare. Det är väl mera troligt att inga kvinnor röstar på det partiet.
-
Pensionärspartiet företräds av äldre herrar och Piratpartiet av unga män. Var finns damerna?

Damerna finns hos Feministiskt initiativ där bara var femte kandidat är man.
-
Tänk om man levde i ett land där dessa fyra partier var de enda man fick rösta på och röstskolkning var förbjudet. Vem skulle man ge sin röst?
-
För mig blev det Fi. Jag är trots allt fruntimmer.
-
Trevlig kväll.

måndag 14 juni 2010

Till Daniel

Grabben, det är din sista vecka som Ockelbo-Daniel. Nästa lördag, när vigseln är över, är du prins Daniel av Västergötland och Svea rike.
Vet du egentligen vad du gett dig in på? När du och din fru i framtiden vill gå ut på en romantisk promenad så är ni inte ensamma. Bakom er vandrar två starka gossar som ska beskydda er. Hur romantiskt är det? Dessutom kommer du att bli klippdocka i Året Runt och du får leva med att våra så kallade komiker gör narr av dig.. Du förväntas också ta ansvar för att det föds en tronarvinge.
-
Men enligt en artikel jag läst är du kvinnornas favorit. Du är en manlig förebild Daniel, genom att du stöttar din kvinna och ger intryck av att vara pålitlig. Inte som den där otrogne Jonas. Pressen har noggrant sökt i ditt ungkarlsliv utan att finna minsta lilla skandal. Och när pressen inte hittar, då finns det inget.

Jag övar flitigt inför bröllopet. På lördag ställer jag mig framför teven och böjer mina knarrande gumknän i en graciös hovnigning. Skål och Lycka till, Daniel.
-
Undersåten har talat.


söndag 13 juni 2010

Pinsamt

Ingen gillar att göra bort sig, men alla har gjort det någon gång. Och det som känns pinsamt i stunden kan så småningom bli en kul grej att berätta för andra.
-
"Kul att få träffa din mamma", sa jag till en tidigare granne, när jag mötte henne tillsammans med en äldre dam. "Det är min syster", sa grannen och jag kunde tydligt se hur illa systern tyckte om mig.
-
Ett annat för mig genant ögonblick var när jag gratulerade en bekant till familjens nya baby och efteråt fick veta att den lille dött samma dag. Det kändes väldigt klumpigt av mig, trots att det är naturligt att man gratulerar till en ny familjemedlem. Jag var ju omedveten om tragedin.
-
Men våra pinsamheter glöms ganska snart och omnämns aldrig i pressen.

Englands målvakt i VM gjorde en tavla och fumlade så att bollen gick in i mål. Dagens tidningar dömer hans misstag i rubriker som "Syndabocken", Han kommer att dömas hårt" och "Hans liv är över." Av rubrikerna att döma kan det nog bli dödsstraff. Idrott är stort allvar och misstag är oförlåtliga.
-
Till slut ett hjärtligt GRATTIS till den son som fyller år idag.
-
Hej

fredag 11 juni 2010

Sjungom studentens ...

Det är en stor mängd släktingar och vänner som ser årets studenter samlas på trappan. De unga är vackra, glada och finklädda och på väg ut i vuxenlivet.


Student 1968 med USA-student 1930.
-
1968 firade vi min bror som tog studenten i Luleå. Det var sista kullen där eleverna hade både muntlig och skriftlig prövning för studentexamen och där det hände att någon elev fick gå ut bakvägen utan mössa på huvudet. Men de unga var även då finklädda, vackra och glada.

Student 1957
-
På 50-talet tog denne stilige unge man studenten. Med vågigt hår och mössan käckt på svaj gick han på studentbal. Tyvärr hade han ingen dam vid sin sida ty han var blyg för tjejer. (Enl. egen utsago)
70-talet firade man inte så mycket. Man föraktade det ytliga i samhället, kommersialism var fult och finkläder på fest var blaha, blaha.


Student 1983



Student 1985
-
När sönerna tog studenten på 80-talet hade festen blivit tillåten igen. De unga var som vanligt vackra, glada och finklädda.
-
Jag tog aldrig studenten. Jag gick ut sjunde klass när jag var 13 år och mitt vuxenliv startade med skogsarbete, pigjobb och skolstädning. Nej, nej, jag e inte bitter.
-
Ha det gott!


torsdag 10 juni 2010

I ädel tävlan

Jag har tillbringat dagen i Sunderbyn tillsammans med ett hundratal andra seniorer. Vi har ätit gott och hejat på vår förening som tävlat i frågesport mot andra PRO-föreningar.
-
Tolv lag från Norrbotten deltog. De gällde att försöka bevisa vilka som hade de flesta hjärncellerna kvar. Nederluleå vann, följt av Haparanda och Råneå och delad fyra blev våra stoltheter från Hertsön-Lerbäcken.
-
Några exempel på frågorna;
I gamla tider fanns yrket "sexman." Vad gjorde en sådan?
Under en tid förbjöd kyrkan ett visst sorts kött. Vilket?
Vilket verk myntade uttrycket "Skriv som du talar?"
Vem är segerguden i nordisk mytologi?
-
Det var i mitt tycke de svåraste frågorna och jag kunde ingen av dem. Kan du?

Solen skiner och arbetet med jorden väntar.
-
Slutskrivet!

onsdag 9 juni 2010

Så här ser hon ut

Att bli avporträtterad av en konstnär är få förunnat. Man ska vara en känd och berömd person för att få sin bild i olja.
-
Men många av oss har ju stått modell till barn och dessa små är ofta väldigt duktiga på att måla. Miro lärde av barnen och hans tavlor säljs till miljonbelopp.
-
Bilden högst upp är från 1994. Tecknaren och målaren heter Emma och är 6 år. Hon är detaljrik och noggrann. Hon ser mig som en glad dam med tungan rätt i mun och jag har till och med fått ögonfransar.


Nästa bild är från 1996. Det är Amanda 5 år som tecknat mig med lockigt hår, runda kinder, glad och rynkfri. Hon har till och med nästan gett mig ett flörtigt utseende.

Sista bilden är från 2008. Det är Olivia 5 år som valt att koncentrera sig kring motivets stora gråa hår, som hon fångat på ett utmärkt sätt.
-
Flickornas bilder beskriver samma person men på olika sätt, men så skulle det också vara om Erling Johansson eller Picasso målade samma ansikte. Det är konstnärens egen uppfattning som speglar bilden och så ska det vara.
-
Jag väntar med spänning på ett fjärde porträtt som torde bli klart någon gång under 2012.
-
Tack för mig.

tisdag 8 juni 2010

Sabla sabbare!

Den här utescenen byggdes av ett gäng gubbar och den dekorerades av en konstklubb. Färg- och byggnadsmaterial sponsrades av olika föreningar. Den användes till midsommar och en del andra tillfällen. Scenen fick vara ifred i tio år. Sedan kom sabbaren/sabbarna.
-
Först såg man att någon/några tagit sig in på baksidan av scenen. Ansvariga lagade och låste. Då blev sabbaren förorättad. Han drämde till med hela sin kraft och gjorde hål. Inte bara ett hål utan många hål och som på bilden ovan ser scenen ut idag.
-
Sönderriven, bortglömd affisch med klotter.
-
Detta elskåp kunde klottraren inte låta bli att sätta sitt märke på. Kluddaren har även hunnit med parkbänkar och vägskyltar. Han har jobbat hårt för att pinka in sitt revir.


En parkbänk utan klotter får man söka efter.


Naturen gråter.
-
En del gångtunnlar är dekorerade med graffiti som är gjord av killar som kan sin sak. Det är både skickligt och konstnärligt och det är gossar som vet hur man ska använda en sprayburk.
-
Men så har vi dessa sabbare som tvingar på oss andra det påträngande klotter som förfular allas vår miljö.
-
Må färgen i deras burkar stelna och bli till cement och må deras hjärnor fatta att om man gör någonting galet så är det också ens skyldighet att rätta till dumheterna. Så ut på stan och skura, era klantskallar.





Jag vill avsluta med något vackert. Av den lilla rosa blomman blir ett av jordens godaste bär.
-
Slut för nu!




måndag 7 juni 2010

Utan stress

Finns det några fördelar med att bli äldre? Eller är det bara krumhet, värk, dålig hörsel, kroppsförfall och långsamt tänkande som väntar? Nej, svarar jag, det finns en stor fördel och det är vardagens stressfria morgnar.
-
Jag kliver frivilligt upp vid 06.00 och äter min frukost och läser min tidning i lugn och ro och under absolut tystnad. Sedan återvänder jag till kudden, spelar en skiva och ligger där och tänker vackra tankar. Kliver sen upp igen och tar en 40-minuters promenad och när jag kommer hem är klockan ungefär 09.00 och dagens äventyr kan börja.

Mannen har under tiden startat sin stressfria morgon på det sätt som passar honom bäst. Han har ätit frukost, läst sin tidning och placerat sig i soffan för att se morgonens TV-program och lösa ett antal korsord.
-
Låter det inte avundsvärt för det stressade folket mitt i livet? Eller låter det skrämmande enahanda och tråkigt? Ja, det kanske det gör, men det passar oss alldeles utmärkt.
-
Hej!


söndag 6 juni 2010

Heja Sverige!

I dag firar vi vår Nationaldag. Vi firar inte med pompa, ståt och fest utan lite mera försiktigt med tal, blågula fanor och kanske en liten bakelse. Nationaldagen har blivit en helgdag, vilket inte har någon betydelse detta år eftersom det blev en söndag.
I eftermiddag ska Robin Söderling fira Sverige genom att vinna tennis i Paris. En dag som den här vinner han för Sveriges och dess innevånares skull. Vi är så stolta när det går bra för våra landsmän.
-
I fredags var det studentbal och alla vackra unga människor samlades i Stadsparken, där vi stolta släktingar fick titta och fotografera. Det blåste kallt och flickorna i sin vackra kläder frös nog en hel del. Vårt andra barnbarn Amanda tog studenten och det dröjer tolv år innan nästa barnbarn blir student.
-
I dag startar grillsäsongen hos Lindbergs.
-
Heja Sverige!

fredag 4 juni 2010

Mitt dåliga samvete

"Jag vet inte om jag ska vara glad över att jag har det bra, eller ha dåligt samvete för att jag inte svälter."
(Okänd)
-
Kvinnan på teckningen ovan ger på ett infernaliskt skickligt sätt sin dotter dåligt samvete.
-
Vem har inte haft dåligt samvete som förälder? Man gav sina barn för lite tid, man gnatade och tjatade och var inte den goda förebild man ville vara.

Illa skötta växter kan ge dåligt samvete.
-
Vuxna barn kan nog lida av dåligt samvete gentemot sina gamla föräldrar. Det finns en schlagertext om en stackars mamma som har födelsedag och sitter hemma hela dagen med kaffe och tårta och väntar på de vuxna barnen. Den ene efter den andre ringer och beklagar att de inte har tid och mamman upprepar ständigt samma refräng:
Jaså, säger du det,
du kan inte komma från,
du tog fel på vilken dag det var.
Men det gör ingenting,
om du vill så bara ring,
för jag finns ju här var dag.
-
Är det en tankeväckande text om en bortglömd förälder? Eller är det en mamma som ger sina barn dåligt samvete med sitt "jag finns ju här var dag?"
-
Min egen mor FÖRBJÖD dåligt samvete. Om jag kommer att vara lika klok får framtiden utvisa.
-
Trevlig helg!


torsdag 3 juni 2010

Ner från Glasberget

"Om en kvinna inte mött den rätte när hon fyllt trettio, har hon alla chanser att bli lycklig."
Citat av okänd.
-
Så lät det inte i min ljuva ungdom. Om man vid trettio års ålder fortfarande var ogift, hamnade man på Glasberget och kallades nucka eller "gammsteeint" (bondska).
-
I denna månad halkar vår kronprinsessa ner från Glasberget och gifter sig med sin Daniel.

På grund av bröllopet är det så många program i TV som handlar om nya och gamla kungligheter att till och med en trogen anhängare av monarkin som bloggerskan tycker att det börjar bli för mycket. Man har t o m plockat bort min psykdoktor Phil till förmån för ett program kallat "Bröllopsyra."
-
Var finns lagom?
-
Lev väl!

onsdag 2 juni 2010

Politisk propaganda

Det ringer på din dörr. Utanför står en person som ler vänligt och berättar att hon/han kommer från ett politiskt parti. Det är valår i år och även politikerna försöker påverka genom hembesök.
-
Vad gör du då? Välkomnar du dem eller stänger du dörren? Gör det någon skillnad om han/hon kommer från ditt eget parti eller från motståndarlaget?
-
Jag känner en djup beundran inför dessa modiga människor som ringer på hos vilt främmande personer för att ge dem sin syn på tillvaron. De är engagerade och har en stark tro på vad de gör. Men jag är också väldigt tacksam om de låter bli att ringa på hos mig. Jag blir alltid svarslös inför välrepeterade representanter för politik eller religion.
-
Hoppsan! Nu ringer det på min dörr. Jag tar bloggpaus och går och öppnar.

Fortsättning följer på "Kommentarer."